Procurorul DNA a cerut instantei sa il condamne pe Dan Voiculescu la inchisoare cu executare pentru spalare de bani, fara a mentiona cuantumul acesteia, in dosarul privind privatizarea ICA, conform Mediafax.
Instanta Tribunalului Bucuresti judeca, joi, ultimul termen in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Dan Voiculescu este acuzat de fapte de coruptie, alaturi de alte 12 persoane.

Judecatorul a audiat ultimii doi martori propusi de aparare, dupa care a constatat ca cercetarea judecatoreasca este finalizata si a cerut acuzarii si apararii sa prezinte pledoariile finale.

Procurorul Directiei Nationale Anricoruptie (DNA) prezent la sedinta a prezentat pe scurt toate acuzatiile care le sunt aduse persoanelor judecate in acest dosar, precum si modul ilegal in care s-ar fi desfasurat privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Acesta a aratat ca toate probele, inclusiv expertiza privind terenurile, refacuta pe parcursul procesului, dovedesc acuzatiile aduse inculpatilor din dosar. Procurorul a precizat ca ultima expertiza in cazul terenurilor a indicat o valoare chiar mai mare decat expertiza facuta in timpul urmaririi penale la DNA, ceea ce este de natura sa fondeze si mai mult acuzatiile aduse lui Dan Voiculescu si celorlalti inculpati.

Procurorul a cerut instantei condamnarea lui Dan Voiculescu la o pedeapsa cu executare pentru spalare de bani, confiscarea sumelor de bani ce sunt prevazute in rechizitoriu in cazul acestuia, precum si restrangerea unor drepturi civile.

Avocatul lui Dan Voiculescu: Nu exista nicio singura proba

Acesta a mai solicitat instantei sa se constate ca a intervenit prescriptia speciala in cazul lui Dan Voiculescu privind fapta legata de traficarea influentei.

In cazul celorlalti inculpati din dosar, procurorul a cerut instantei sa se constate ca pentru unii dintre acestia a intervenit prescriptia in cazul unor fapte de fals si uz de fals.

Procurorul a cerut instantei ca acestia sa fie condamnati la pedepse cu executare pentru instigare la fals intelectual, respectiv complicitate la subevaluarea unor active de stat in procesul de privatizare.

Avocatul lui Dan Voiculescu si-a inceput pledoaria aratand ca "nu exista nicio singura proba, directa sau indirecta, pentru fapta de folosire a influentei".

"Infractiunea nu se poate face printr-o inactiune, trebuie sa existe o fapta materiala concreta care genereaza o actiune directa", a aratat avocatul in fata instantei.

Procesul continua cu pledoaria avocatului lui Dan Voiculescu.

In 28 mai, Dan Voiculescu declara, la Tribunalul Bucuresti, ca procurorii sustin faptul ca el ar fi influentat telepatic conducerea ICA sa faca ilegalitati, precizand ca in rechizitoriu apar "povesti" fara legatura cu el.

"Infractiunea de spalare de bani este un nonsens, pentru ca eu nu pot sa imi spal proprii mei bani. Toate veniturile mele legale erau in banci. Nu am avut niciun amestec in procesul de privatizare. Tratativele, negocierile, licitatia, nu am avut cunostinta de ele. Sunt nevinovat. Nu am fost implicat in procesul de privatizare", a spus Voiculescu.

Fondatorul Partidului Conservator a mai spus ca "un lucru" din rechizitoriu reprezinta, pentru el, "un semn de intrebare", si anume acela ca "singura cale" prin care el ar fi putut "influenta membri de partid, Agentia Domeniilor Statului (ADS) si pe cei din ICA era prin telepatie".

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri