Cum s-a ajuns la evacuarea televiziunilor Antena Group. Ce spune ANAF

Cum s-a ajuns la evacuarea televiziunilor Antena Group. Ce spune ANAF

Reprezentantii ANAF afirma ca imobile au fost confiscate si au devenit proprietatea statului, libere de orice sarcini, ca urmare a sentintei judecatoresti nr. 701/26.09.2013. Aceasta a ramasa definitiv prin decizia penala nr. 888/A/08.08.2014, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a Penala.

Data de 8 august 2014 este data la care Dan Voiculescu, proprietarul celor cinci televiziuni, a fost condamnat la zece ani de inchisoare in procesul legat de privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). El era acuzat de trafic de influenta si spalare de bani in forma continuata.

In aceeasi sentinta judecatorii au hotarat ca o parte importanta a averii lui Voiculescu sa fie confiscata, printre care si sediul Grivco si cel al Antenei 3. Cladirea Grivco si cea a Antenei 3 au fost evaluate de ANAF la 32,5 milioane euro, potrivit Hotnews.

De asemenea, decizia ANAF de a soma Antenele sa evacueze sediul in cinci zile a venit la doua saptamani dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a inceput o ancheta pentru a stabili de ce in dosarul condamnarii lui Voiculescu a fost recuperat doar 1% din prejudiciul de 60 de milioane de euro adus statului.

Potrivit Digi 24, problema recuperarii prejudiciului adus de Voiculescu a aparut dupa ce confiscarea imobilelor a fost blocata de mai multe procese deschise de firmele lui Dan Voiculescu.

"Astfel, cladirea in care functioneaza televiziunea de stiri fondata de fostul senator este inchiriata de la o alta societate la care actionari sunt membrii familiei Voiculescu. Contractul dintre cele doua firme este invocat pentru a amana, pe perioada nedeterminata, confiscarea cladirii. In procesele deschise de societatile fondate de familia Voiculescu, prin care se solicita suspendarea procedurii de confiscare, este invocata o afirmatie facuta in decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu prin care i-au fost confiscate parte din bunuri. Referitor la confiscare, instanta a stabilit ca terenurile si cladirile trebuie sa intre in proprietatea statului libere de orice sarcini. Mai exact, in momentul in care statul le preia, acele cladiri sau terenuri nu trebuie sa faca obiectul unui credit bancar sau al unui contract de inchiriere", conform informatiilor Digi 24.

Reactia Antena 3

Reactia Antena 3

"Postul de televiziune Antena 3, parte a grupului de presa Intact, condamna actiunea abuziva din data de 15 februarie 2016 a Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, prin care s-a dispus evacuarea, in termen de cinci zile, a mai multor imobile, printre care si sediile celor cinci televiziuni ale grupului Intact.

Consideram ca actiunea, organizata sub forma unui desant, care a implicat dispozitive si forte nemaiintalnite, ameninta direct libertatea de exprimare, prin punerea in pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv si Zu Tv.

Articolul 30 din Constitutia Romaniei precizeaza clar, la punctul 1, ca „Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile”, iar la aliniatul 4 „Nici o publicatie nu poate fi suprimata”, in concordanta cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene",scrie intr-un comunicat de presa trimis de postul de televiziune.

Ce spune Mihai Gadea, directorul postului Antena 3

Pe de alta parte, Mihai Gadea, directorul Antenei 3, a afirmat pe postul de televiziune ca isi doreste un termen rezonabil in care canalul TV sa se poata muta.

”Dispuneti o decizie, sa platim chirie sau dati-ne un termen rezonabil in care sa ne mutam. Inspectorii ANAF ne-au spus ca avem 5 zile sa parasim aceste cladirï", a spus Gadea pe post.

El a adaugat ca juristii televiziunilor au incercat sa vorbeasca cu reprezentantii ANAF, insa senzatia lasata de acestia este ca ar vrea inchiderea institutiei media.

”Niste trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (...) Juristii nostri au incercat sa poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost si este ca avem de-a face cu o executare silita. S-ar putea sa fie o forma pusa la cale de inchidere a acestui post de televiziune”, a mai declarat Gadea.

Sursa foto: Antena 3

De ce spune postul Antena 3 ca actiunea este una abuziva

De ce spune postul Antena 3 ca actiunea este una abuziva

"Prin modul in care s-a actionat – inclusiv prin intimidarea angajatilor, vizitatorilor si a colaboratorilor aflati in sediu, care au fost legitimati, fotografiati, interogati – se vadeste clar intentia de a suprima institutii de presa, de a impiedica desfasurarea activitatii jurnalistice, fiind imposibila, din punct de vedere tehnic, logistic si uman, mutarea in cinci zile a tuturor facilitatilor celor cinci televiziuni. Socotim abuziv demersul din 15 februarie 2016, intrucat societatilor media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o solutie corecta in urma sentintei din 8 august 2014: nu li s-a permis nici inchirierea spatiilor pentru care, de altfel, legea si instante din Romania au recunoscut chiar dreptul de preemtiune, si nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spatiilor confiscate", spun oficialii Antenei 3 intr-un comunicat de presa.

Ce institutii media sunt afectate

Ce institutii media sunt afectate

Antena 3 a fost cea mai vizibila institutie media in aceasta situatie, insa decizia de evacuare se rasfrange asupra tuturor celor cinci televiziuni ale Antena TV Group: Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv si Zu Tv.

Ce va face Antena 3 in continuare

Ce va face Antena 3 in continuare

"Antena 3, prin reprezentanti legali, va continua demersurile judiciare pentru a pune capat unui astfel de abuz, increzatori fiind ca intr-un stat de drept, intr-o democratie, justitia este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restransa, nici eliminata", au mai spus oficialii institutiei media.