Vin puternic din spate, sunt tineri si vor sa se faca auziti, au modele internationale dar si din Romania, scriu despre liceu, viata, arta – uneori mai “copilaresc”, alteori surprinzator de matur. Cine sunt adolescentii blogeri din Romania, care sunt motivatiile lor si ce incearca sa transmita prin paginile lor personale?
Multi dintre internauti au auzit de blog-urile lui Seth Godin, Brian Solis, Guy Kawasaki sau de blog-urile unor romani precum Cristian Manafu sau Catalin Tolontan. Sunt blogeri deja consacrati, cu vechime, vizibilitate si mai ales formatori de opinie.

Insa mai exista un univers, poate mai putin vizibil de la nivelul celor mai in varsta dar care va reprezenta viitorul blogosferei – ei sunt internautii adolescenti ce investesc in paginile lor personale de pe Internet ore bune din viata, care privesc blogosfera cu alti ochi si care au, deseori, alte motivatii decat ale blogerilor trecuti de o anumita varsta si care privesc viata in moduri diferite.

- Daca as putea sa schimb ceva la blogosfera tinerilor ar fi sa interzic ca paginile personale sa devina doar o platforma folosita pentru a aduce jgniri oamenilor.

- In general, tinerii, mai ales fetele, incearca sa transmita prin paginile personale dramele emotionale pe care le parcurg, tristete si nostalgie. "Trebuie sa vorbim si de partile frumoase ale vietii!".

- "Tinerii blogeri sufera de o pletora a intereselor. Mi se pare corect sa fie incoerenti si nesiguri".

- Daca un blogger reuseste sa te faca sa citesti articolul pana la final, indiferent de lungimea lui, atunci este, cu adevarat, talentat.

- Multi dintre tineri isi fac blog doar "pentru ca este cool".

- Blogerii mari au devenit cunoscuti pentru ca au avut curajul de a-si spune parerile personale, fara sa copieze.

- Majoritatea tinerilor nu urmaresc sau nici macar nu s-au gandit ca ar putea sa castige bani din blogging. "Cred ca ar fi tare imoral daca as vrea sa fac bani de pe urma experientelor mele personale!".

Scurta incursiune in viata blogerilor de 14-18 ani


Fara indoiala, cei mai in masura sa caracterizeze blogosfera adolescentilor sunt chiar ei, tinerii ce inca se afla pe bancile liceelor.

In general, cei care “indraznesc” sa isi faca bloguri se impart in doua categorii, considera Silviana Stinghie (foto jos), eleva de 16 ani ce studiaza la liceul Gheorghe Lazar, Bucuresti. “Sunt tinerii superficiali care scriu din an in Paste si, de cealalta parte, tinerii pasionati care scriu regulat si cu o motivatie nemaipomenita. De asemenea sunt adolescenti care scriu bine (fara «tz» si «sh») dar si cei care scriu foarte prost. Eu una zic ca bloggerii tineri arata ca nu suntem, inca, o generatie pierduta”, spune autoarea blogului Arthet.

Ea si-a facut blog pentru ca voia sa se afirme, sa aiba un cuvant de spus, vizibil la nivel cat mai general. De altfel, tanara considera ca daca un blogger reuseste sa te faca sa citesti articolul pana la final, indiferent de lungimea lui, atunci este, cu adevarat, talentat.

Ea scrie pe blog despre societate, tehnologie, filme, muzica dar si vieti personale.

“Doresc sa imi promovez arta, dar si ideile personale. Pe termen lung, as dori sa ma afirm ca artist si sa interactionez cu alti bloggeri. Cat despre postat, pot spune ca adaug in jur de 3-4 articole pe saptamana”, spune Silviana.

Gandind ca un om matur, ea recunoaste ca este prea devreme sa discute de partea pecuniara – a castiga bani din blog insa spera ca, pe viitor, sa reuseasca ca blogul sa se transforme intr-o platforma de lansare a lucrarilor sale, pe care sa le vanda. “Imi place blogosfera romaneasca, sunt oameni placuti, interesanti si cu care poti purta tot felul de discutii”, concluzioneaza ea.

Andreea Badea are tot 16 ani si studiaza la liceul Decebal Constanta. Ea a lansat blogul de la 14 ani. “Ceea ce m-a motivat sa continuu a fost faptul ca, scriind, pot realiza mai usor ce ma nemultumeste, fara sa supar pe nimeni – din contra, ii fac sa inteleaga mai bine, sa se puna in locul meu, recreez acele sentimente”, spune ea.

In cei doi ani de cand scrie, Andreea a sesizat modificari in stil, simte progresul de la primele postari la cele actuale, modul in care se exprima “s-a mai maturizat”.

“Cand scriu nu urmaresc ceva anume, doar scriu ceea ce simt, sa ma descarc. Pe termen lung as vrea sa vad cat mai multi adolescenti cu blog si acestea sa le fie de ajutor si altora”, spune ea. Ea posteaza doar cand simte nevoia, de cateva ori pe luna.

Tanara apreciaza cel mai mult la alti blogeri originalitatea, oralitatea si naturaletea cu care scriu. “Dupa aceste criteri ma orientez cand spun ca un anume blog este unul bun”.

De-a lungul a doi ani, urmarind mai multe zeci de bloguri, a observat ca adolescentii sunt foarte creativi, in general subiectele atinse facand parte din cotidian. Cei mai multi dintre ei scriu corect gramatical.

Cu toate acestea, daca ar putea schimba ceva la blogosfera tinerilor din tara ar interzice ca paginile personale sa devina doar o platforma folosita pentru a aduce jgniri oamenilor. “In rest, nu as schimba nimic. As lasa blogosfera sa evolueze natural”, incheie Andreea Badea.

O alta tanara din liceul Gheorghe Lazar care are blog este si Larisa Stan.(foto stanga) “Blogul reprezinta o pagina proprie in care poti sa te exprimi liber, sa dai sfaturi folositoare. De cand am patrun in online, motivatiile mele s-au schimbat si se schimba – ma fascineaza ceea ce fac”, spune ea.

Blogul reprezinta pentru tanara o cale foarte buna de comunicare, schimb de pareri si opinii – ea posteaza de 3-4 ori pe saptamana.

Originalitatea ma atrage cel mai des la un post. Citesc tot felul de bloguri, de la cele mai mici pana la cele mai mari deoarece din fiecare aveam ce invata mai mult sau mai putin”.

La blogosfera tinerilor Larisa a observat ca in general fetele si o parte dintre baieti incearca sa transmita prin paginile personale “dramele lor sentimentale, multa tristete si nostalgie. Fiecare posteaza ceea ce doreste pe blogul personal dar ar trebui sa incepem sa face cunostiinta si cu partea buna si frumoasa a vietii!”, considera ea.

Daca ar putea schimba ceva la intreaga blogosfera, si nu doar cea a tinerilor, Larisa si-ar dori sa nu mai existe persoane care “sa comenteze aiurea”.

Gheorghe Gabriel a inceput sa scrie pe blog la 18 ani si recunoaste – “am facut-o doar pentru ca «era cool», ca vedeam peste tot blog, bloggeri. Si mi-a cam intrat in sange intre timp!”.

El considera ca a avea un blog este ceva egoist – in mare parte, blogerii scriu pentru ei insisi de fapt, nu pentru cititori. “Scriu pentru ca imi place sa imi pun gandurile aici. Pe termen mediu/lung imi propun sa nu imi schimb stilul, nu vreau ca blogul meu sa devina unul de duzina, in care gasesti aceleasi subiecte ca pe alte zeci de pagini personale. Urmaresc sa subiectivez postarile cat pot de mult”, spune Gabriel. Tanarul considera ca blogerii care sunt acum mari au ajuns “super cunoscuti deoareca au avut parerei proprii, lucru care conteaza enorm”. Gabriel ii apreciaza pe Bobby Voicu, pe Tudor Chirila si pe Mircea Badea.

El nu urmareste sa castige bani din aceasta activitate.

In ceea ce priveste blogosfera creata de adolescenti, Gabriel spune ca sunt, intr-adevar, tineri care scriu foarte bine si care au subiecte interesante dar si multi care abordeaza aceleasi subiecte, banale. “Pana la urma de-asta e democratie, fiecare sa aiba libertatea sa spuna ce vrea, mai ales pe Internet”.

Din ce a observat el, adolescentii merg mult pe subiecte amuzante, subiecte care descretesc fruntile – lucru pozitiv. Daca ar putea schimba ceva la blogosfera, ar alege sa fie mai multe subiecte originale.

Tanara blogerita din afara Romaniei – se schimba viziunea?


Diana (foto jos) studiaza la London Metropolitan University dar si-a inceput blog-ul inca din primele clase ale Colegiului National “Vasile Alecsandri”.

“Blogul a fost creat cand eram in plina criza adolescentina ceea ce inseamna ca semnificatiile sale erau ambigue si posibil inutile. La inceput cred ca pur si simplu imi placea ideea de blog - oricine posteaza, oricine citeste - si chiar eram dubios de entuziasmata cand descopeream oameni care ma citeau. Intre timp, blogul meu a luat nenumarate forme. Ajunsesem sa scriu recenzii, l-am folosit si drept platforma de lansare literara dar, de cele mai multe ori, l-am considerat a fi un jurnal. Am postat o gramada de lucruri foarte personale insa le-am "criptat" pentru a nu fi intelese decat de mine”, spune ea, sperand ca, pe termen lung, blogul ei sa se schimbe constant si sa o surprinda ca si pana acum.

Frecventa postarilor este foarte neregulata – in parte si datorita programului mai aglomerat din Londra, unde timpul se comprima, parca. “Uneori am timp si nevoia de a scrie mai multe post-uri pe zi, alteori pot trece si saptamani intregi fara sa postez nimic. Oricum, per total, nu vreau sa fac niciodata bani din blog. Cred ca ar fi tare imoral daca as vrea sa fac bani de pe urma experientelor mele personale”.

In ceea ce priveste tineretul ce scrie pe bloguri, ea considera ca “sufera de o pletora a intereselor. Mi se pare corect sa fie incoerenti si nesiguri. Am observat ca sunt multi care incearca sa revolutioneze banalul si aleg sa scrie doar despre lucruri arhicunoscute, ceea ce nu e complet de condamnat. Dar reputatia tinerilor blogeri nu e in cea mai buna forma in prezent deoarece sunt oarecum ridiculizati. Insa am dat si peste cativa tineri care tratau niste probleme foarte serioase cu o doza anormala de maturitate. Pe mine ma sperie treaba asta dar, per ansamblu, cred ca e un pas inainte”, spune ea.

Diana considera ca adolescentii incearca sa devina formatori de opinie asa ca se axeaza doar pe problemele curente, asemeni blogerilor mai mari.

Viziunea Dianei asupra blog-urilor pe care le apreciaza difera, probabil, fata de a majoritatii tinerilor. “Imi plac blogerii care chiar se pricep sa scrie si care nu sunt deloc sinceri si se ascund mereu dupa metafore si figuri de stil. Imi plac posturile personale si cele radicale care insista doar pe o singura latura a argumentului – in engleza este «opinionated»”, spune ea. Din Marea Britanie, ea urmareste frecvent blogul Memoiresofaheroinhead.

Blogosfera utopica a Dianei ar avea mai muti contribuitori care sa scrie incontinuu fara sa se gandeasca la trafic.

Opinia psihologului


Anca Munteanu, psiholog la Centrul de Psihologie de actiune si Psihoterapie, considera ca daca ai ceva de spus, de aratat, a avea un blog este o modalitate avantajoasa, indiferent de varsta. “Multi oameni pot citi ce ai scris si, in plus, pot sa-ti scrie impresile lor, opinii, pareri, intrebari. Este drept ca nu stii mai nimic despre ei si ca toate discutiile sunt "vituale" ca si personalitatile lor. Asta doar in cazul oamenilor necunoscuti, cititorilor anonimi pe de marele internet.
Dar blogul se poate adresa celor din acelasi domeniu, celor in fata carora vrei sa te afirmi sau sa te faci cunoscut. O persoana va prefera sa citeasca ce ai scris pe blogul tau decat sa se intalneasca cu tine si sa-i povesteti ideile tale”, spune Munteanu.

Tinerii pot fi mai usor influentati de alti colegi de scoala, care au deja blog, sa isi faca si ei. De asemenea, blog-ul este “o carte de vizita extinsa” care ar putea folosi acestora in viitor.

Totodata, adolescentii pot gasi prin intermediul blog-urilor persoane cu gandiri similare, cu aceleasi probleme sau lucruri de rezolvat. “Problema internetului este cum il folosim si nu stim cum va evolua. Stim doar ca este usor sa gasim pe cineva care are aceleasi pasiuni, ca ne ia mai putin sa gasim traducerea unui cuvant decat l-am cauta in dictionar, ca putem cumpara o carte intr-un timp mult mai scurt si chiar mai ieftin decat de la librarie, ca putem sa intram in legatura cu oameni cu care altfel n-am avea nicio sansa sa ne intalnim”, mai spune Munteanu, subliniind ca aceasta comoditate a Internetului este chiar seducatoare.

Sursa foto: Ki-moon.Deviantart.com

Considerati ca, in general, tinerii blogeri romani dau dovada de talent si seriozitate? Credeti ca marii blogeri din Romania ar avea ceva de invatat de la adolescenti? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri