Bursa a stagnat, intr-o piata in care prudenta celor mai multi investitori a limitat lichiditatea la 32,1 milioane lei, suma in scadere fata de rulajul din sesiunea anterioara si asigurat in proportie de 64% de actiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), informeaza Mediafax.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, insa dupa prima ora actiunile celor cinci SIF-uri s-au desprins de tendinta generala si au revenit pe crestere. Totusi, variatiile usoare au venit pe volume reduse de tranzactionare.

La finalul sedintei, indicele BET-FI, al titlurilor societatilor de investitii financiare (SIF), era in crestere cu 0,59%.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere pe medie cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,33% sub nivelul de luni.

Evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri a reusit sa readuca la nivelul de luni indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate.

Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca prudenta investitorilor este determinata in principal de evolutia indecisa a burselor externe, care nu permit stabilirea unei strategii pe termen scurt.

"In piata se simte o oarecare indecizie si precautie foarte mare din partea investitorilor, iar acesti factori au avut ca efect scaderea lichiditatii. Pe de o parte in piata se simte o presiune la cumparare, insa in acelasi timp indicii internationali au o evolutie mixta sau chiar negativa. Din aceste motive, cred ca investitorii prefera pentru moment sa aiba rabdare si asteapta ca piata sa sparga zonele de rezistenta in care se afla in prezent", a declarat Muresian.

Brokerul spune ca investitorii vor intra mai agresiv la cumparare doar daca bursele externe vor reveni pe un trend ascendent, iar piata locala se va cupla la traiectoria acestora.

Rulajul pietei actiunilor, de 32,1 milioane lei (7,6 milioane euro), a fost cu 27% mai redus decat valoarea cumulata a operatiunilor de luni, de 44 milioane lei (10,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea, SIF Moldova si SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni in valoare cumulata de 20,4 milioane lei (4,8 milioane euro), si au asigurat 64% din rulajul bursei.

Cu titlurile FP au fost realizate trei tranzactii speciale, de 5,9 milioane lei. Deal-urile au fost efectuate la preturile de 0,605 lei si, respectiv, de 0,61 lei. Cotatiile sunt cu 0,67% si, respectiv, cu 1,5% peste ultima cotatie de luni.

Pe piata principala, actiunile Fondului au avut un rulaj de 6,4 milioane lei, iar operatiunile cu titlurile SIF Moldova au cumulat 4,1 milioane lei. Investitorii au transferat actiuni SIF Oltenia de 3,9 milioane lei.

Titlurile FP au avansat cu 0,25%, la 0,6025 lei, iar cea mai recenta tranzactie cu titlurile SIF Moldova a fost realizata la 1,399 lei, pret in crestere cu 0,65%. Totodata, cotatia actiunilor SIF Oltenia a avansat cu 0,74%, la 1,496 lei.

"Actiunile FP si SIF-urile sunt cele mai lichide titluri din piata pentru ca sunt si cele mai speculate. Este posibil ca investitorii sa fie interesati de aceste actiuni pentru ca au un potential ridicat de crestere pe termen lung, in prezent fiind subevaluate. Totodata, volatilitatea mai ridicata a acestor titluri este un alt motiv pentru care sunt vizate de speculatori", a mai spus Muresian.

El a mentionat ca actiunile Fondului Proprietatea au fost vizate de investitorii institutionali straini, iar aceasta i-a determinat pe unii speculatori sa intre la cumparare inainte de inscrierea acestor titluri pe un ritm ascendent.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%. In acelasi timp, pietele din Slovenia si Bulgaria erau in crestere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,5%, iar bursele din Polonia, Cehia si Ungaria inregistrau corectii de cel mult 1,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri