Bursa a stagnat in prima parte a sedintei, pe un rulaj in revenire usoara, iar actiunile Zentiva Romania (SCD) s-au mentinut pe crestere cu 15%, insa propunerea primelor dividende de la listare a determinat majoritatea investitorilor sa pastreze titlurile, scrie Mediafax.
Investitorii au ridicat pretul actiunilor Zentiva cu 14,93% inca din primele secunde, reactionand la propunerea Consiliului de Administratie al companiei de a acorda dividende pentru prima data de la listarea la BVB, in valoare cumulata de 125 milioane lei, din profitul de anul trecut si rezerve.

Astfel, titlurile producatorului de medicamente au atins nivelul maxim de variatie permis intr-o sedinta pentru cele mai multe actiuni de la BVB, de 15%, iar orice ordin de vanzare era executat imediat. Totusi, desi cererea a fost mare, majoritatea investitorilor au preferat sa nu vanda aceste actiuni, in conditiile in care dividul propus are unul dintre cele mai bune radamente din piata, de peste 26%.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile producatorului de medicamente a fost realizata la 10:13, la pretul de 1,139 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat doar 50.000 de lei, ca urmare a absentei vanzatorilor.

Spre deosebire de actiunile Zentiva Romania, cele mai multe titluri de la BVB au fost tranzactionate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de joi, iar atentia investitorilor a fost axata cu precadere pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) si ale celor cinci SIF-uri.

La ora 13:20, operatiunile cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, erau realizate la preturi in scadere in medie cu 0,37%, iar titlurile celor cinci SIF-uri mentineau indicele BET-FI la nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Pe de alta parte, actiunile companiilor din sectorul energetic au scazut in medie cu 0,92%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a inregistrat un recul foarte usor, de 0,09%.

Titlurile FP si SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele doua pozitii in topul rulajelor, cu transferuri de 6,6 milioane lei si, respectiv, 2,2 milioane lei. Cotatia actiunilor Fondului a crescut cu 0,84%, la 0,5995 lei, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu 0,34%, la 1,495 lei.

Rulaje mai mari de 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Moldova (SIF2) - 1,7 milioane lei si SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei.

La jumatatea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 1,4%



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri