Adoptarea rezolutiei 1973 a ONU, care permite Frantei, Marii Britanii, SUA, precum si unor state arabe sa intervina militar in Libia, pentru a preveni atacuri asupra civililor, ar putea avea ca victime colaterale si o parte din companiile petroliere care opereaza in acest stat.
Efectele asupra productiei de petrol pe termen mediu si lung din Libia sunt inca dificil de estimat, noteaza seekingalpha.com, ramanand de vazut in ce masura companiile isi vor restrange activitatea din tara aflata in mijlocul unui conflict militar.

O parte dintre gigantii petrolieri internationali au investitii importante in Libia, sau desfasoara operatiuni de explorare a campurilor petrolifere, insa nu au demarat inca productia efectiva. Astfel de companii au avut rafinarii operationale in anii ’80, insa au iesit din aceasta zona a Orientului Mijlociu, ca urmare a sanctiunilor impuse Libiei de catre SUA, in 1986.

Dupa ce dictatorul libian Muammar Gaddafi a promis ca va renunta la armele de distrugere in masa, in decembrie 2003, sanctiunile intenationale au fost restranse, ExxonMobil reincepandu-si activitatea din Libia, si obtinand chiar mai multe contracte de foraj offshore. Exxon nu desfasoara insa in prezent operatiuni de extractie in aceasta tara.

O productie zero este notata si in dreptul Royal Dutch Shell, Chevron, Petrobas si British Petroleum (BP). Compania responsabila pentru dezastrul ecologic de anul trecut, din Golful Mexic, a semnat insa in 2007 un contract de foraj in valoare de 900 milioane dolari. Cu toate acestea reprezentantii BP au declarat recent ca grupul se afla „la ani distanta de inceperea productiei in Libia”.

De asemenea, Petrobas si PetroChina si-au retras o parte din angajatii care se ocupau de operatiuni de explorare.

Grupul italian ENI are cea mai mare expunere in Libia, 12% din productia sa provenind din aceasta tara. La foarte mica distanta se afla americanii de la Marathon Oil Corp., cu un procent al productiei ce se apropie de 12%.

OMV ocupa a treia pozitie, cu 10% din productia totala. Grupul care detine si compania romaneasca Petrom, anuntase la sfarsitul lunii trecute ca si-ar putea suspenda operatiunile din Libia. Austriecii produc in aceasta tara circa 33.000 de barili petrol/zi.

Si rusii de la Gazprom, compania cu cel mai mare profit din 2009 la nivel mondial, au operatiuni de productie in Libia. Anul trecut acestea au reprezentat 7,4% din productia totala a grupului petrolier.

Per total, companiile americane sunt printre cele mai expuse in Libia. Aproximativ 5% din productia anuala a Hess si 3,3% din cea a Conoco-Phillips, provin din aceasta tara. Celor doua companii li se mai adauga Total, Occidental si Statoil, toate cu productii de sub 3%.

Incertitudinea este de asteptat sa persiste in ceea ce priveste operatiunilor de exploatare a resurselor petroliere din Libia, in prezent nefiind clar cine va prelua puterea la Tripoli, si care va fi noua politica energetica a tarii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri