Actiunile Oltchim (OLT) au crescut treptat in sesiunea de luni si au inchis cu un castig de 14,99%, intr-o piata in scadere cu 0,8% si unde jucatorii au fost prudenti la tranzactionare, realizand tranzactii de 27,18 milioane lei (6,5 milioane euro), informeaza Mediafax.
Titlurile Oltchim au inchis cu cel mai mare avans din piata, pe un rulaj redus, de un milion de lei, iar ultima cotatie de marti a fost de 0,412 lei, cu 14,99% peste referinta. Pretul actiunilor combinatului chimic s-a dublat de la inceputul anului, de la 0,2033 lei.

Brokerii spun ca avansul acestor actiuni au fost sustinut de speculatiile privind inceperea procesului de privatizare a companiei de catre stat.

Cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au inchis sesiunea de marti la preturi in scadere in medie cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,92% sub nivelul de la finalul sesiunii de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,89%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, consemna o corectie de 1,19%.

"Piata a cunoscut evolutii pozitive in ultima perioada, fapt ce a determinat si startul unor marcari de profit. Din acest motiv scaderile pot fi catalogate cel putin pana in acest moment ca fiind normale din punct de vedere tehnic, o repliere pe nivele mai joase reatragand atentia speculatorilor. Pietele externe evolueaza favorabil, ceea ce nu induce un stres suplimentar pietei autohtone, iar datele macroeconomice asteptate in cursul saptamanilor viitoare vor avea un rol determinant in evolutia pietelor de actiuni. Volumele se mentin totusi mici, inducand ideea unei asteptari, mai bine spus a unei confirmari, ceea ce va conduce la o evolutie laterala in perioada urmatoare pana la aparitia de noi stiri dinspre economia romaneasca", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Potrivit brokerului, o iesire a economiei romanesti din recesiune va transmite cu siguranta un mesaj pozitiv mediului investitional romanesc, dar esentiala este o imbunatatire a ratingului de tara, fapt ce ar deschide apetitul investitorilor straini.

"Sunt de parere ca piata inca nu si-a consumat potentialul ascendent, dar dupa trecerea datelor de inregistrare este posibila o corectie mai ampla", a conchis Chisu.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe segmentul de actiuni a fost de 27,18 milioane lei (6,5 milioane de euro), cu 30% peste rulajul de vineri, de 20,8 milioane lei (5 milioane euro).

Cele mai tranzactionate au fost actiunile FP, pe o lichiditate de 7,27 milioane lei. Ultima cotatie de luni a fost de 0,61 lei, cu 0,41% sub referinta.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) s-au clasat pe urmatoare doua pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 3,4 milioane lei si, respectiv, 2,9 milioane lei. Actiunile SIF5 au scazut cu 2,51%, la 1,63 lei, iar titlurile SIF2 au coborat cu 3,1%, la 1,44 lei.

Actiunile BVB au facut obiectul unei tranzactii speciale de 1,6 milioane lei. Titlurile au fost transferate la un pret de 42,5 lei, cu 0,75% sub referinta.

Rulaje mai mari de un milion de lei au inregistrat si actiunile SIF Banat Crisana (SIF1)-2,72 milioane lei, SIF Transilvania(SIF3) - 1,19 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 1,17 milioane lei si SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri