Participatia investitorilor straini la Fondul Proprietatea (FP) a urcat in martie de la 26,86% la 29,06%, astfel ca pachetul detinut de investitorii locali a scazut la 34,15%, potrivit statisticilor transmise, miercuri, de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conform Mediafax.


Un numar de 125 de fonduri de investitii si companii straine detineau la finele lunii martie 20,4% din actiunile FP, fata de 18,06% in februarie, in timp ce 310 investitorii persoane fizice nerezidente aveau 8,66%. In februarie, persoanele fizice straine controlau 8,8% din titlurile Fondului.

FP nu a prezentat in februarie numarul actionarilor, ci numai participatiile acestora.

In luna martie, actionarii romani persoane fizice au fost cei mai activi vanzatori de actiuni Fondul Proprietatea, pachetul detinut de acestia coborand cu 2,5 puncte procentuale, la 28,28%, de la 30,78% la sfarsitul lunii februarie. Fondul avea la 31 martie 7.744 de actionari persoane fizice romani.

In schimb, pachetul de actiuni detinut de fonduri de investitii si firme din Romania a crescut in martie cu 0,3 puncte procentuale, la 5,87%, de la 5,57% in februarie. FP avea la finalul lunii martie 287 de actionari persoane juridice inregistrate in Romania.

Participatia statului a ramas la 36,79%, in conditiile in care procesul de despagubire in actiuni FP este suspendat pana la inceputul lunii mai. Procesul se va relua pe 2 mai, iar despagubirile se vor face in functie de pretul de la bursa al actiunilor FP si nu la valoarea nominala, cum a fost anterior listarii.

La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea ca Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot dupa ce participatia statului va scadea sub 33%.

In prezent, statul poate vota cu toate actiunile pe care le detine, insa se aplica o politica diferita in cazul actionarilor minoritari.
Astfel, actionarii minoritari care detin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare actiune din portofoliu. In cazul in care acestia detin intre 1% si 3% din actiuni au un drept la vot pentru fiecare doua actiuni detinute, iar daca au intre 3% si 5% din titlurile fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei actiuni detinute.

Daca un actionar detine mai mult de 5% din capitalul fondului, diferenta de peste pragul de 5% nu ii confera niciun drept de vot.
FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Actiunile Fondului Proprietatea au stagnat in sedinta bursiera de miercuri la pretul de 0,6085 lei, iar la aceasta cotatie, capitalizarea FP este de 8,384 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri