Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) se declara surprisa de declaratiile CEO-ului Erste Bank, Andreas Treichl,conform carora va face tot posibilul sa nu listeze BCR si cere SIF-urilor sa forteze cotarea. In plus, investitorii spun ca „a sosit timpul ca legile si contractele sa fie respectate in Romania”, reamintind de promisiunile de listare a Ford si Romtelecom.
„Pentru mine este o chestiune inchisa. Este dorinta mea clara sa conving pe toata lumea care este implicata ca listarea BCR nu este necesara. Noi nu avem o structura complicata a actionariatului, iar calitatea grupului va afectata daca BCR va fi listata. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a evita listarea BCR. Daca se va intampla, voi fi foarte nervos”, a declarat Treichl, saptamana trecuta.

„Consideram ca domnul Treichl ar fi trebuit sa fie ingrijorat de aceste lucruri atunci cand Erste a semnat contractul de privatizare al BCR. Dumnealui nu ar trebui sa considere clientii sai, in conditiile in care peste 20% dintre romani au conturi la BCR, ca facind parte dintr-un popor needucat, pe care sa ii pacaleasca la fel de usor precum a pacalit conducerile SIF-urilor in 2009, cand le-a convins sa amane listarea BCR”, se arata in comunicatul AIPC.

Conform articolului 13 litera h a Contractului de Privatizare se spune ca listarea la BVB este "o stipulatie in favoarea actionarilor minoritari (stipulatie pentru altul) si va putea fi pusa in executie direct de oricare sau de toti actionarii minoritari ai bancii (inclusiv SIF-urile), impotriva cumparatorului".

Investitorii spera ca board-ul Erste Bank intelege ca asa cum un client vine la banca pentru o eventuala reesalonare a unui imprumut, tot asa Erste trebuie sa aiba o atitudine de fairplay in aceasta problema.

„Declaratii precum cea a domnului Treichl nu fac decat sa indemne investitorii de buna credinta sa ii alarmeze si sa ii forteze sa lupte pentru drepturile lor. AIPC considera ca investitorii care au cumparat actiuni la SIF-uri vor fi prejudiciati daca BCR nu va fi listata chiar si dupa doi ani de amanare”, se mai arata in comunicat.

AIPC sustine ca investitorii nu vor mai avea incredere in SIF-uri, daca nu vor insista pentru listarea BCR, in contextul in care au spus in repetate randuri ca piata din capital din Romania are nevoie de sustinere.

„Credem ca a sosit timpul ca legile si contractele sa fie respectate in Romania, iar AIPC va incepe sa ia masuri ferme si concrete in cazul in care aceste anomalii nu vor fi remediate”, sustin investitorii reprezentati de AIPC.

Comunicatul reaminteste ca desi in contractul de privatizare Ford Romania, devenit legea 36/2008, se specifica clar ca activele conexe fabricarii de automobile trebuie puse la dispozitia actionarilor minoritari si a statului, dupa trei ani acest lucru nu s-a intimplat inca. In plus, contractul de privatizare Romtelecom este inca secret in Romania, iar semnale pentru listarea companiei la BVB nu se vad.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri