Valul de vanzari de pe bursele internationale, precipitat de posibilitatea unei noi runde de recesiune globala, si criza datoriilor de stat din zona euro au "inviat" spectrul exodului de capital, o amenintare care bantuie inca pietele emergente, in pofida stabilitatii cu care se lauda, scrie Reuters
La trei ani dupa ce prabusirea gigantului american Lehman Brothers a declansat iesirea panicata a investitorilor de pe active riscante, lasand in stare de soc economiile emergente dependente de capital strain, temerile unei reeditari a acelei perioade au reaparut in ultimele zile, in contextul unor pierderi masive pentru pietele emergente si pentru obligatiuni, acompaniate de slabirea accentuata a monedelor, se arata intr-o analiza Reuters, scrie Mediafax.

Speranta persistenta ca economiile in dezvoltare pot sfida dificultatile Occidentului sunt pe cale sa fie descurajate pentru a doua oara in patru ani, amenintand sa prinda investitorii pe picior gresit care au pariat pe rezistenta acestor piete.

"Procesul abia a inceput, deoarece investitorii adevarati nu au iesit inca. Toate ingredientele sunt pe pozitie pentru a declansa o criza similara. Intrebarea este, de ce magnitudine", comenteaza pentru Reuters strategul sef pentru piete emergente al bancii franceze Societe Generale, Benoit Anne.

De la 1 august, actiunile de pe pietele emergente s-au prabusit cu 22%, in timp ce bursele globale au coborat cu numai 15%.

Obligatiunile suverane "in moneda tare" trec prin cea mai slaba perioada din ultimii doi ani, in timp ce titlurile in moneda locala au performante negative, in dolari, fata de inceputul anului.

Amintind de anul 2008, cand investitorii au descarcat masiv active emergente pentru lichiditatea sigura oferita de piete ca cea a titlurilor de Trezorerie SUA, valul recent de vanzari din statele in curs de dezvoltare, condusa de capitalul strain, a "pedepsit" in mod special pietele "rasfatate" pana recent, precum Indonezia, Coreea de Sud si Rusia.

In ultimele sapte saptamani, wonul sud-coreean a pierdut 12%, in timp ce rubla ruseasca s-a depreciat cu 13% in raport cu cosul de referinta dolar-euro.

Realul brazilian a pierdut 14% fata de dolar de la inceputul lunii septembrie, cea mai abrupta scadere din octombrie 2008.

Scaderea brusca a monedelor din statele in dezvoltare nelinisteste investitorii, care mizeaza si pe aprecierea valutelor pentru a-si creste castigurile pe actiuni si obligatiuni emergente.

Intrarile record in obligatiuni emergente din ultimele 21 de luni au fost in mare parte neacoperite prin contracte de hedging, deoarece investitorii au fost increzatori ca monedele respective se vor aprecia fata de dolar si euro.

"A devenit scump sa faci hedging pentru expunerea valutara acum, iar multi investitori ies de pe pozitiile neacoperite in moneda locala, asa cum au parasit cu cateva saptamani in urma pozitiile de capital", a afirmat Murat Toprak, strateg pentru piete emergente la HSBC.

In general insa, investitorii sunt inca pozitionati masiv pe pietele emergente, fapt care sugereaza ca preturile mai au de cazut inainte sa revina.

Bank of America-Merrill Lynch constata, in cea mai recenta analiza, ca o treime dintre investitori mentin in septembrie pozitii optimiste pe actiuni emergente, anticipand noi cresteri.

"Investitorii institutionali pastreaza pietele emergente ca overweight, insa daca vor vedea noi scaderi, vor fi determinati sa vanda pentru a strange bani", a aratat strategul Merrill Lynch Kate Moore.

Sentimentul se inrautateste si pe pietele emergente ale obligatiunilor, printre putinele clase de active care au continuat sa atraga bani in ultimele luni, alaturi de aur si titluri de Trezorerie SUA.

"Simt ca investitorii adevarati se complac inca in privinta pozitionarii.
Nu sunt inca bine pregatiti pentru o iesire masiva de capital de pe pietele emergente. Pana acum am asistat la o vanzare a pozitiilor speculative", potrivit lui Kieran Curtis, manager de portofoliu de obligatiuni la Aviva Investors.

O mare parte din "banii noi" investiti dupa prabusirea Lehman vin de la asa-numitii investitori crossover, precum fondurile de pensii, care abia au inceput sa se aventureze pe pietele emergente, iar toleranta lor pentru volatilitatea caracteristica acestui mediu este inca necunoscuta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri