Dupa ce in ultimii ani societile de investitii financiare au batut aproape toate recordurile de randamente cu dividendele pe care le-au oferit actionarilor, Dragos Bilteanu, noul sef al SIF Banat Crisana (SIF1), spune ca situatia s-ar putea schimba in viitor, politica agresiva de distributie a profitului nefiind sustenabila pe termen lung.
Bilteanu va prelua conducerea SIF1 la inceputul lunii decembrie, cand il va inlocui pe Ioan Cuzman, presedintele din ultimii 18 ani ai societatii. La 35 de ani, Omul de afaceri Dragos Bilteanu este cel mai tanar sef de SIF, el fiind in prezent unul dintre cei mai importanti actionari ai societatii cu sediul in Arad. Bilteanu afirma ca va candida si la alegerile pentru Consiliul de Administratie al SIF Banat Crisana, care vor avea loc in aprilie 2013.

Intrebat despre schimbarile care vor avea loc la SIF Banat Crisana dupa numirea sa in functie, Bilteanu spune ca va prezenta un plan Consiliului de Administratie care ulterior sa fie supus la vot in Adunarea Generala a Actionarilor.

Dupa o perioada de evaluare interna si analiza, voi propune Consiliului de Administratie sa venim in fata actionarilor cu o strategie de dezvoltare durabila a SIF1. Orice strategie trebuie confirmata cu interesele actionarilor indiferent daca implementarea se face printr-o politica agresiva sau nu, in functie si de posibilitatile care vor aparea in piata”, mentioneaza omul de afaceri care controleaza si grupul Romenergo.

Schimbarea presedintelui de la SIF1 vine in contextul in care noii actionari de la societatile de investitii financiare de pe Bursa au dobandit o putere sporita odata cu ridicarea pragului detinerilor la 5% si fac presiuni din ce in ce mai mari pentru modificarea politicilor de administrare sau chiar a conducerilor. Si la SIF Muntenia (SIF4) noii actionari si-au impus reprezentantii in consiliul care supravegheaza activitatea administratorului, in prezent cele doua parti ducand o lupta in instanta pentru a prelua conducerea companiei.

In privinta politicii de investitii, Bilteanu se limiteaza sa mentioneze ca SIF1 ca se va concentra in continuare pe societati romanesti.

Urmarim in principal investitii in companii romanesti, in domenii aflate in dezvoltare, dar si (cu titlul de exceptie) oportunistic, acolo unde este cazul”, spune el.

Banii din tranzactii speciale exclusi din dividende. S-ar multumi actionarii cu randamente de 2%?


Dividendele distribuite de SIF-uri in acest an au adus investitorilor castiguri cuprinse intre 9% (in cazul SIF1 si SIF5) si chiar peste 24% (cazul SIF3).

Dragos Bilteanu spune ca este de acord cu opinia analistilor BCR, care au mentionat intr-un raport recent ca SIF-urile nu vor putea sustine pe termen lung dividendele foarte mari, alimentate in ultimii ani in principal de sume provenite din vanzarile unor pachete de actiuni din portofoliu.

Si eu sunt de parere ca distribuirea de dividende foarte mari este nesustenabila pentru SIF-uri. Am putea urma exemplul altor fonduri care distribuie sub forma de dividende doar sumele incasate din dividende primite. Totusi, cred ca acest lucru trebuie hotarat de actionari pentru ca, pana la urma, intrebarea este daca se doreste lichidarea controlata sau dezvoltarea societatii”, a declarat Bilteanu.

Fondul Proprietatea este o alta companie de pe Bursa care distribuie integral actionarilor profitul obtinut din dividende si dobanzi.

„Din punctul meu de vedere, fiecare SIF reprezinta un emitent important pe piata de capital din Romania si ar fi de preferat sa se dezvolte si sa fie mai activ. De asemenea, consider ca ultimii ani au demonstrat faptul ca este nevoie si de capital romanesc, capabil sa dezvolte afaceri si sa se implice in viata economica”, a mai adaugat noul sef SIF1.

Dividendele incasate de SIF-uri au scazut puternic de la startul crizei financiare, companiile de talie medie si mica din portofoliile SIF-urilor raportand profituri reduse, in vreme ce marile banci au blocat sau limitat puternic distributia catre actionari a profiturilor aflate oricum in scadere in ultimii ani.

In cazul SIF Banat Crisana, veniturile din dividende pentru anul 2010 au fost de 13,5 mil. lei, comparativ cu nivelul record de 72,7 mil. lei inregistrat pentru 2008, anul in care bancile romanesti au raportat castiguri istorice.

Daca SIF1 ar fi distribuit anul acesta doar sumele din dividendele incasate in 2011, randamentul dividendului SIF Banat Crisana ar fi fost de circa 2%, un procent sub minimul de 8 - 10% cu care s-au obsinuit actionarii SIF-urilor in ultimii ani.

SIF Banat Crisana este in prezent evaluata pe Bursa la 639 mil. lei, actiunile societatii fiind in urcare cu 31% de la inceputul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri