Reacțiile lente ale autorităților în cazul unor dezastre sunt binecunoscute în România. Când mediul privat se mobilizează însă în fața acestor reacții întârziate, devine clar cât de slabă este încrederea oamenilor în măsurile oficiale în caz de calamitate. Un astfel de exemplu este și Frăția ceaunelor, o forță de intervenție rapidă formată exclusiv din bucătari care a pornit din pasiune, dar care a înțeles și cât de importantă este viteza de reacție în cazuri de urgență.

Frăția ceaunelor este o grupare din care fac parte peste 40 de bucătari din țară și din străinătate, dar și artiști, sau oameni într-un fel sau altul celebri, explică pentru wall-street.ro Liviu Bosnea, președinte al Asociației Frăția ceaunelor.

Primul eveniment important al mișcării a fost în 2016, pe data de 1 decembrie, când membrii frăției au organizat un eveniment numit "Marea unire a bucătarilor", unde au stabilit și un record național: 20.000 de porți de fasole gătite într-un singur ceaun.

Președintele asociației specifică de altfel și faptul că echipa sa deține cel mai mare ceaun din România, cu un volum de 2 tone.

Acesta își amintește de asemenea că, imediat după începerea războiului din Ucraina frăției i s-a cerut ajutorul, astfel că echipa a plecat la Milișăuți, lângă granița cu Ucraina, unde guvernul indian obținuse un culoar de siguranță pentru a scoate din Kiev 1000 de studenți indieni care studiau medicina.

Cu ceva emoții, după cum specifică Liviu Bosnea, din moment ce era vorba despre o altă cultură, cu alt gen de mâncare, echipa a trecut însă cu brio de acest moment, gătind pentru toate cele 1000 de persoane.

Suntem specializați în mâncarea stradală, dar țelul nostru este să păstrăm rețetele și metodele vechi de gătit. Odată cu tehnologizarea au apărut cuptoare cu convecție, plite cu inducție și lumea încearcă să dea la o parte focul și cărbunele. Așadar, principalul nostru obiectiv este să gătim prin foc, fum sau căldură. Ne-am inspirat într-un fel de la străbunii noștri.

Liviu Bosnea, președinte Frăția ceaunelor

Președintele Frăției ceaunelor explică de asemenea că echipa sa are familii înfiate în mai multe zone ale țării, de care se ocupă o parte dintre bucătari. Astfel, potrivit lui, fiecare membru al grupării a adoptat câte o familie, într-un fel sau altul.

Activitatea umanitară a Asociației nu se oprește însă aici. Liviu Bosnea spune că frăția a gătit de asemenea la Amzacea, pentru un preot care are în grijă 300 de copii, în acest loc echipa revenind periodic pentru a îi învăța pe cei de acolo tainele bucătăriei.

De asemenea, amintește acesta, împreună cu Consiliul Județean Brașov, Frăția ceaunelor a participat la o acțiune în care a preluat copiii instituționalizați, i-a angajat în rândurile sale, iar ulterior i-a calificat.

Președintele asociației dă exemplu în acest sens un tânăr trecut timp de trei ani prin "focurile" frăției și care acum lucrează la un restaurant cu o stea Michelin.

Cât despre întinderea la scară națională, Liviu Bosnea spune că până anul trecut echipa a avut două puncte gastronomice la Mamaia și Neptun, dar "cu trendul descendent al litoralului românesc", a trebuit să renunțe la locații, fiind prea scump să le țină în chirie.

Cu toate acestea, frăția operează totuși un restaurant la Pitești, despre care președintele asociației spune că este un restaurant de trafic, nespectaculos, dar unde insistă să se facă mâncare bună.

Suntem o grupare de pasionați, cineva ne-a spus că suntem un task force, adică o forță de intervenție rapidă. În caz de calamitate, de cutremur etc., noi suntem deja organizați și știm ce avem de făcut. Suntem o forță operativă, pentru că avem un consemn, adică dacă se întâmplă ceva vreodată, noi știm unde să ne întâlnim fără să ne sunăm la telefon.

Liviu Bosnea, președinte Frăția ceaunelor

Cât privește peisajul actual al sectorului Horeca, antreprenorul spune că în acest moment, pe o scară de la 1 la 10, Horeca e undeva la nivelul 2, întregul domeniu chinuindu-se de câțiva ani să sără de acest prag din moment ce oamenii sunt tot mai greu de găsit, iar predictibilitatea este aproape de zero.

Mai mult, afirmă Liviu Bosnea, majoritatea celor pe care îi cunoaște și lucrează în industrie se gândesc să plece în străinătate.

Acesta avansează chiar scenariul plecării în următorii ani a unui număr de 500.000 de oameni din domeniu, aceștia urmând, conform lui, să meargă în niște locuri unde să câștige un salariu care să poată să le asigure traiul zilnic decent.

Președintele Frăției ceaunelor concluzionează spunând că nici echipa sa nu știe ce o să facă, din moment ce materia primă se scumpește, TVA-ul crește, motorina la fel, iar toată lumea din sector depinde de măsurile fiscale care vor intra în vigoare.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri