Ne propunem, ca sistem si autoritate, sa ajungem la nivelul de respect de care se bucura BNR. Aceasta institutie nu mai trebuie sa fie "batuta de vanturi" la schimbarea de guverne. Eu am misiunea de a depolitiza institutia, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

Vrei sa gasesti alternative pentru economiile tale? Ai intampinat probleme atunci cand ai vrut sa investesti intr-un fond mutual sau direct pe bursa? Vrei sa stii mai multe despre piata de capital romaneasca? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro marti, 13 mai.

"ASF va intra intr-un process de realiniere si ajustare care sa conduca la o integrare completa a institutiei si la o eficientizare a operatiunilor atat sub aspectul costurilor cat si al comunicarii cu piata si sustinerii diciplinate si transparente a dezvoltarii pietelor. In acest sens, avem un raport-proiect de la PwC pe baza caruia o sa lucram de saptamana urmatoare. Acest proiect sustine continuare integrarii, dar cu refacerea organigramei pana la redefinirea pozitiilor de conducere si de executie din cadrul ASF. Va avea loc in principal o revizuire a numarului de personal de executie in baza unei organigrame mai simplificate, eliminarea unor nivele de conducere nenecesare si simplificarea circuitelor, proeselor si procedurilor in cadrul autoritatii.", a declarat Misu Negritoiu (foto).

El a adugat ca unul dintre aceste obiective tinteste reducerea masiva cheltuielilor cu personalul si imbunatatirea substantiala performantelor personalului autoritatii. "Am discutat acest lucru si cu salariatii ASF. Le-am spus ca avem nevoie de fiecare dintre ei, dar nu de toata lumea. Locul de munca nu este garantat de nimeni, ci se castiga prin performanta.". Presedintele ASF a mentionat de asemenea ca are "misiunea" de a depolitiza autoritatea de supraveghere, prin "promovarea talentelor" din interiorul ASF si reevaluarea personalului, dar si prin atragerea de specialisti din piata.

"M-am angajat in Parlament pe cateva directii inainte de numirea la ASF, pe care le-am discutat si cu piata si cu partenerii internationali. Activiatea pietelor nebancare influenteaza viata a peste 10 milioane de romani. Nu conteaza dimensiunea activelor, raportat la piata bancara, ci numarul de oameni afectati. Cazul Astra Asigurari, de exemplu, ne-a dat posibilitatea sa analizam piata in ansamblu si cum sa reconstruim cadrul normativ. Ne propunem ca sistem si autoritate sa ajungem la nivelul la nivelul de respect de care se bucura BNR si alte autoritati din tarile vecine, care sunt, sa recunoastem, mult mai bine organizate. Aceasta instituie nu mai trebuie sa fie "batuta de vanturi" la schimbare de guverne, ci trebuie sa existe o succesiune la conducerea ASF pe baza de performanta si integritate", a mai spus Misu Negritoiu.

Presedintele ASF a anuntat, de asemenea, ca primele si angajarile la ASF au fost blocate pana la finalizarea noii organigrame. "Trebuie insa sa patram discretia asupra persoanelor si asupra veniturilor. Vom prezenta insa aceste date in raportul anual al ASF. Tot ce pot sa va spune este ca ne incadram la acelasi nivel cu oragizatiile din alte tari si din piata locala, dar sub BNR." Misu Negritoiu a mai declarat ca nu a adus pe nimeni ni ASF si nici nu doreste sa aduca pe cineva din afara pana cand nu se revizuieste organigrama si nu ar aparea functionalitati la care sa nu poata sa corespunda personalul actual al autoritatii.

Misu Negritoiu a fost numit de Parlament in functia de presedinte si membru executiv al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) cu 333 de voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva" numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte ASF. Misu Negritoiu a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-executiv. Negritoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie si reforma (1992-1993). El a fost deputat in legislatura 1996 - 2000.

In mai 1997, demisioneaza din Parlament si trece in sectorul privat, la banca anglo-olandeza ING Barings, cu functia de corporate finance manager. In anul 1999 este promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al bancii ING Romania. La 1 august 2006, Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. In acel moment, ING era a patra banca de pe piata din Romania dupa valoarea activelor. In paralel cu activitatea profesionala, el desfasoara si o activitate didactica fiind profesor universitar asociat al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti. I s-a decernat titlul academic de Doctor honoris causa al Universitatii Hertdforshire (Anglia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri