Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au generat luni jumatate din lichiditatea bursei de la Bucuresti, sustinute de programul de rascumparare derulat de companie, insa achizitiile nu au sprijinit suficient si pretul, care a inchis cu o scadere usor peste cea a pietei, informeaza Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au inchis in scadere cu 0,5%, declin similar cu cel din deschidere. Piata a inregistrat o scurta revenire spre mijlocul zilei, cand cei doi indici au recuperat din pierderi si au ajuns la o scadere de numai 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. SIF-urile nu sunt incluse nici in componenta BET.

Tranzactiile au totalizat 28,9 milioane de lei (6,56 milioane de euro), cu o contributie importanta a titlurilor Fondul Proprietatea, care au asigurat circa jumatate din rulaj.

Investitorii au tranzactionat titluri Fondul Proprietatea in valoare de 14,4 milioane de lei, din care 2,76 milioane de lei prin doua operatiuni de tip deal. Actiunile au scazut cu 0,7%, la 0,917 lei/unitate si se afla cu 4,5% sub maximul de 0,96 lei/unitate, atins in sedinta din 3 octombrie.

Fondul a inceput la 1 octombrie cel de-al patrulea program de rascumparare, care poate fi derulat pana in noiembrie 2015 si vizeaza achizitia a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital.

De la inceputul programului, compania a achizitionat 27,23 milioane de actiuni proprii, pentru care a cheltuit 25,78 milioane de lei. Investitorii au acordat o atentie mai ridicata si actiunilor din sectorul energetic, cu lichiditate de peste 1 milion de lei pentru Transgaz (TGN), OMV Petrom (SNP), Electrica (EL) si Romgaz (SNG).

In timp ce Transgaz a stagnat si Romgaz a crescut cu 0,2%, actiunile OMV Petrom au scazut cu 0,7%, iar cele ale Electrica cu 1%. Tranzactii de peste 1 milion de lei au consemnat si SIF Moldova (SIF2), cu 2 milioane de lei, precum si Banca Transilvania (TLV), cu 1,2 milioane de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scazut cu 0,4%, iar BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a coborat cu 0,3%. Cele doua transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea au fost singurele de pe segmentul deal al pietei. Indicele extins BET XT a scazut cu 0,4%, iar BET BK cu 0,3%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au stagnat, dupa ce indicele Stoxx Europe 600 a incheiat cea mai slaba saptamana incepand din mai 2012, din cauza ingrijorarii investitorilor privind recuperarea economiei globale.

Indicele FTSE 100 (Londra) a urcat cu 0,3%, CAC 40 (Paris) a scazut cu 0,1%, iar DAX (Frankfurt)a urcat cu 0,2%. Evolutia a fost mixta si in Europa Centrala, unde indicele PX (Praga) a scazut cu 0,2%, in timp ce BUX (Budapesta) a urcat cu 0,2%, iar WIG20 (Varsovia) a crescut cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri