Bursa de Valori Bucuresti (BVB) anunta ca din data de 5 ianuarie 2015 va fi aplicata o noua segmentare a pietei, in sensul inlocuirii categoriilor I, II si III cu categoriile Premium si Standard. Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat recent propunerile de modificare a reglementarilor BVB, astfel incat noul concept, care are in vedere lichiditatea actiunilor sau lichiditatea potentiala, pe principii similare sistemului de indici ai BVB, poate fi pus in aplicare.

“Noua segmentare va contribui, alaturi de celelalte schimbari implementate in 2014, la o mai buna identificare a actiunilor tranzactionate pe piata principala a BVB. Este un pas bun pentru companii si pentru investitori. Deasemenea, ofera o imagine mai buna a pietei pentru toti cei interesati si, totodata, contine o serie de instrumente, care vizeaza o calitate superioara a relatiilor cu investitorii”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Aceasta noua segmentare a pietei reglementate face parte dintr-un pachet de masuri adoptate de BVB care vizeaza cresterea vizibilitatii emitentilor, a lichiditatii si eficientei pietei, contribuind astfel la realizarea obiectivului comun al stakeholder-ilor pietei locale de capital – promovarea din categoria pietelor de frontiera in cea a pietelor emergente.

Selectarea emitentilor in vederea analizei pentru promovarea in categoria Premium se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii alternative:

  • Actiunile se numara printre cele mai lichide 25 de titluri, dupa coeficientul de lichiditate;
  • Media capitalizarii free-float-ului pe ultimele 3 luni depaseste valoarea de 40 milioane de euro.

Suplimentar, BVB va putea promova in aceasta categorie si emitentii cu un coeficient de lichiditate de pana la 0,0002 daca vor incheia un contract cu un market maker, care va sustine lichiditatea actiunilor.

Indeplinirea criteriilor nu conduce automat la promovarea unui emitent in categoria Premium.

BVB va efectua periodic evaluari cu privire la indeplinirea acestor conditii si va informa atat emitentii care vor deveni eligibili pentru categoria Premium, cat si pe cei aflati in aceasta categorie dar care nu vor mai indeplini criteriile si carora le va acorda o perioada de timp pentru a intreprinde demersurile necesare pentru cresterea lichiditatii actiunilor emise astfel incat sa ramana in categoria de top a BVB.

De asemenea, ca parte a eforturilor BVB pentru imbunatatirea climatului de guvernanta corporativa, incepand cu ianuarie 2015, pentru companiile incluse in indicii BET si BET-TR se vor aplica noi criterii de eligibilitate legate de transparenta si calitatea serviciilor de relatii cu investitorii. Criteriile vizeaza cerinte de raportare in limba engleza, raportare conform IFRS, teleconferinte / intalniri cu analistii si investitorii atunci cand sunt publicate rezultatele trimestriale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri