Listarea Petrom pe Bursa din Londra (LSE) este aproape sigura in conditiile in care atat actionarii majoritari cat si conducerea companiei au anuntat ca sustin mutarea propusa de Fondul Proprietatea (FP). Cu un free-float minuscul si lovita de caderea barilului de petrol, Petrom a ajuns in prezent una dintre cele mai subevaluate companii din domeniu in Europa, sub MOL, OMV, REP sau PKN.

Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea, a mentionat ca exista interes din partea reprezentantilor Petrom in vederea listarii secundare a companiei pe Bursa in Londra. De asemenea, austriecii de la OMV au confirmat sustinerea pentru transferul pe LSE.

“Sustinem listarea secundara pe London Stock Exchange, intrucat vedem beneficiile unui program de GDR-uri in ceea ce priveste cresterea vizibilitatii pentru OMV Petrom si imbunatatirea lichiditatii totale la tranzactionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra actionarilor”, a declarat Robert Lechner, purtator de cuvant al grupului austriac.

Intr-un top al celor mai “ieftine” actiuni petroliere din Europa, avand in vedere indicatorul PER (P/E – Price to Earnings Ratio), Petrom ocupa in prezent primul loc. Indicatorul PER arata cat de subevaluata este o companie, impartind pretul actiunii la profitul net pe actiune inregistrat de companie in ultimele 12 luni.

Compania Tara PER (ultimele 12 luni) Evolutie actiuni in 2015
Petrom Romania 11,8 -8,7%
Repsol Spania 19,5 -9,7%
Statoil Norvegia 22,7 -4%
PKN Polonia 24,6 +70,4%
OMV Austria 26,1 +5,5%
Total Franta 32,1 +0,1%
MOL Ungaria 48,2 +25%
ENI Italia 78,1 +1,9%

Sursa date: Bloomberg, Reuters

Cu un PER de 11,8, actiunea Petrom este in prezent subevaluata in comparatie cu ceilalti sapte producatori integrati de petrol si gaze luati in calcul de wall-street.ro. PER-ul mediu inregistrat de acestia este de 35,9. PER-ul Petrom este sub media europeana si potrivit analistilor casei de brokeraj Tradeville, care estimeaza un PER mediu de 15,5 pentru 21 de companii europene similare luate in calcul (9 din Rusia).

OMV, actionarul majoritar al Petrom, se tranzactioneaza in prezent la un PER de 26,1, in vreme ce compania maghiara MOL, a carei capitalizare este similara celei Petrom, are un PER de 48,2.

Petrom este de asemenea si printre putinele companii petroliere ale carei actiuni au continuat sa scada semnificativ in acest an (-8,7%). Dintre companiile luate in calcul, doar spaniolii de la Repsol si norvegienii de la Statoil au mai scazut in 2015.

Subevaluarea actiunilor Petrom in comparatie cu alti producatori de petrol si gaze din Europa este cauzata de lichiditatea foarte scazuta din Romania, dar si de riscurile mai mari de tara. O listare pe Bursa din Londra insotita de o marire a free-float-ului (in prezent de 9,4%) dupa o vanzare de actiuni realizata de Fondul Proprietatea ar putea, cel putin teoretic, sa duca la o imbunatatire a cotatiilor SNP, sau, asa cum au numit-o brokerii, “la o evaluare mai corecta a actiunii Petrom”.

Ramane insa de vazut in ce masura acest lucru se va intampla, avand in vedere ca listarile secundare ale Romgaz, Electrica si Fondul Proprietatea la Londra, nu au adus imediat un “boom” al cotatiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri