Rally-ul prin care trece Bursa de Valori Bucuresti de la inceputul lunii martie va continua si in luna aprilie, conform indicatorilor analizei tehnice, insa cu o intensitate mai mica, sustin specialistii consultati de Wall Street.
“Trecem printr-un range de 5 luni si este greu ca acesta sa fie spart acum, de aceea nu cred ca vom asista la un sfarsit al rally-ului. Am putea sa ne plafonam la nivelele actuale pana la finalul lunii, deoarece exista multe interese legate de dividende care ar putea mentine cresterile. Insa marea parte a potentialului de crestere s-a epuizat, deoarece maximul la care poate ajunge BET-FI este la pragul de 15.000 de puncte”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville (noul Vanguard).

De aceeasi parere este si Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest, care afirma ca analiza tehnica indica faptul ca aprecierile vor continua, insa subliniaza ca nu ne putem baza doar pe acest indicator, deoarece analiza fundamentala nu sustine tendinta de crestere.

Totusi, trebuie precizat faptul ca reperele oferite de analiza tehnica nu sunt foarte relevante pentru Bursa de la Bucuresti, din cauza lipsei unui ciclu bursier, a unor fundamente proaste si pe fondul unei corelari foarte puternice cu pietele de capital internationale.

“Asistam la o cumparare in panica pentru ca investitorii achizitioneaza titluri pentru a nu pierde valul de cresteri. Este greu de spus cat vor dura aceste aprecieri, deoarece bursa se coreleaza foarte mult si cu pietele straine”, sustine Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

Aprilie sta sub semnul raportarilor rezultatelor din T1

La finalul lunii aprilie se va da startul publicarii rezultatelor financiare de pe primul trimestru al acestui an, raportari care vor indica cu exactitate cum au fost influentate de catre criza financiara globala companiile romanesti listate.

Daca profiturile emitentilor de la BVB vor fi foarte reduse sau chiar vor lipsi am putea asista la o revenire rapida a scaderilor indiferent de indicatorii analizei tehnice.

Pe termen scurt, va exista o volatilitate ridicata, iar cand rezultatele pe primul trimestru vor aparea, ar putea reincepe deprecierile, crede Paul Brendea.

Murgoci declara ca, in mod normal, ar trebui sa asistam la o perioada de acalmie, de intoarcere, ce ar putea avea loc in aceasta luna, dar momentan acest fapt nu se intrevede. “Insa la sfarsitul lunii vor aparea rapoartele companiilor pe primul trimestru, la care toata lumea se asteapta sa nu fie imbucuratoare, si ramane de vazut ce miscare va impregna bursei”, continua el.

In luna martie, piata a crescut in medie cu 20%, iar indicele BET-FI a urcat cu 25%, iar de la inceputul lunii, acesta s-a apreciat cu 28%.

BET-FI a urcat cu 15%, maxim istoric

BET-FI, s-a apreciat la finalul sedintei de tranzactionare de ieri cu 14,77%, ajungand la 15.326,32 puncte, cea mai mare urcare de la inceputul anului si de la infiintarea indicelui, pe o piata in care doar sase companii au inchis in scadere.

De asemenea, in cursul zilei de ieri s-a inregistrat cel mai mare numar de tranzactii din istoria BVB, de 15.388.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat pana la 44,60 milioane lei (10,66 milioane euro), cu 77% mai mult decat valoarea atrasa in ziua precedenta.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 5,56%, in timp ce indicele compozit, BET-C, s-a apreciat cu 4,33%.

Indicele BET-XT, ce urmareste celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 8,68%, iar indicele BET-NG, ce indica evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 2,10%.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate, de 7,93 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 3,73%, pana la 6,95 lei, in timp ce titlurile SIF5 - Oltenia s-au apreciat cu 14,62%, pana la cotatia de 0,745 lei, in urma unor schimburi de 7,49 milioane lei.

Titlurile SIF2 - Moldova au urcat cu 14,81%, pana la pretul de 0,62 lei, pe o lichiditate de 5,29 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania (TLV) au insumat 3,39 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 14,14%, pana la 1,13 lei.

Pretul titlurilor SIF3 - Transilvania a crescut cu 14,76%, la 0,381 lei, pe fondul unor schimburi de 3,23 milioane lei, iar actiunile SIF1 - Banat Crisana au captat o lichiditate de 2,90 milioane lei si s-au apreciat cu 14,71%, pana la 0,78 lei.

Schimburile cu actiuni SIF4 - Muntenia au totalizat 2,89 milioane lei, iar titlurile au urcat cu 14,95%, pana la 0,615 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au castigat 2,52%, ajungand la 0,163 lei, pe fondul unei lichiditati de 1,58 milioane lei.

Interval de evolutie BET-FI



Sursa: Tradeville


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri