Dupa sase luni in care s-a bucurat de un interes crescut pentru derivatele pe SIF Oltenia, Dow Jones si EURO/RON, Bursa de la Sibiu planuieste lansarea unor noi produse si emitenti pe piata spot.
“Vizam lansarea unor produse derivate noi care sa satisfaca gustul pentru risc al participantilor, ai acelor «pariori» care sunt interesati de evolutii pe termen scurt si foarte scurt ale unor simboluri, utilizand scadente reduse ca timp, care sa le permita acest fapt. Astfel de produse au un mare succes pe alte piete financiare dezvoltate din lume”, a declarat Teodor Ancuta (foto), presedintele Sibex, pentru Wall-Street.

Oficialul Bursei din Sibiu a afirmat ca aceste noi produse se afla in faza de lucru, insa nu a oferit alte detalii.

Printre strategiile pe care Sibex doreste sa le implementeze in urmatoarele luni, se numara si cresterea bazei de clienti activi prin strategii de promovare in cele mai importante orase din tara, cursuri, reclama si prezenta in teritoriu.

“Vom acorda o importanta din ce in ce mai mare mediului online, ca suport de promovare si educatie, prin lansarea unui site dedicat exclusiv acestui scop. Totodata vom intensifica eforturile de dezvoltare a segmentului spot, prin atragerea de noi emitenti. Dorim, in acelasi timp, sa dezvoltam segmentul optiunilor prin introducerea unui market-maker si pe acest tip de instrumente”, sustine Ancuta.

Printre noutatile prezentate de bursa de la Sibiu se afla prelungirea programul de tranzactionare pana la ora 19.00, precum si introducerea contractelor futures pe aur, denominate in lei (SIBGOLD_RON).

Prodplast Imobiliare, posibilul urmator emitent


Privind un nou emitent pe piata spot recent lansata la Sibiu, presedintele bursei aminteste de Prodplast Imobiliare, companie infiintata in urma divizarii Prodplast SA (simbol BVB: PPL), iar momentul listarii depinde de data in care societatea va depune documentatia necesara.

“Pasii concreti pe care Prodplast Imobiliare ii face in directia listarii pe piata SIBEX demonstreaza ca noua piata spot de la Sibiu este competitiva din punct de vedere al conditiilor de listare si ca in curand pe sistemul alternativ de tranzactionare de la Sibiu vom vedea primul emitent”, ne-a mai declarat Teodor Ancuta.

De asemenea, presedintele bursei a afirmat ca de la lansarea pietei spot de la Sibiu reprezentantii Sibex au contactat peste 100 de companii in vederea initierii procedurilor de listare pe piata reglementata sau pe cea alternativa (ATS), iar in prezent demersurile initiate in acest sens se afla in diverse stadii de finalizare.

Piata spot a fost lansata la inceputul anului, impreuna cu primul emitent insasi Sibex (SBX). De la listare pana in prezent, actiunile Sibex au facut obiectul unor schimburi cu 25% din capitalul sau.

“Transferarea, in sase luni a uni astfel de procent insemnat din actiunile Sibex, fapt unic pentru o companie listata pe piata autohtona de capital, denota ca listarea bursei sibiene a fost asteptata de multi investitori”, spune Ancuta.

“Mizam insa pe viitor si la o crestere a interesului pentru optiuni”


In primul semestru investitorii de la Sibiu au fost consecventi, mizand in continuare pe segmentul futures, care a atras majoritatea contractelor la termen.

“Mizam insa pe viitor si la o crestere a interesului pentru optiuni, instrumente care, fiind mai complexe, nu sunt inca la fel de utilizate de participantii din piata autohtona. Optiunile sunt insa instrumente cu un risc mai scazut, foarte utile in strategii, iar la marile burse ale lumii atrag o pondere semnificativa din volumele de transfer”, a mai afirmat presedintele Sibex.

In primele sase luni ale anului, pe derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) s-au incheiat contracte in valoare de 801,4 milioane actiuni, iar valoarea echivalenta transferurilor contractelor s-a ridicat la 1,31 miliarde lei.

In aceasta perioada, s-au mai remarcat si contractele futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, denominal in lei (DEDJIA_RON).

“Valoarea transferurilor cu DEDJIA_RON s-a cifrat la 1,28 miliarde lei, fiind foarte apropiata de cea a DESIF5 si avand sanse ca, intr-o perspectiva apropiata, chiar sa o depaseasca, fapt care denota interesul participantilor pentru un produs de valoare, care nu poate fi supus unor suspiciuni de manipulare si care dicteaza trendul bursier la nivel mondial”, spune presedintele bursei din Sibiu.

Pe locul trei se afla derivatul pe cursul EURO/RON cu 48.725 de contracte prin care a fost transferate 48,7 milioane de euro (un contract este echivalent cu 1000 unitati). “Piata derivatelor valutare este foarte atractiva la Sibex, in special pentru speculatii, in conditiile volatilitatii si nesigurantei privind evolutia cursului de schimb, dar si pentru strategii de management al riscului valutar”, explica Ancuta.

Privind schimbarea perceptiei investitorilor de la Sibiu fata de risc de la inceputul anului, oficialul Sibex afirma ca perceptia a ramas aceeasi chiar si in conditiile crizei financiare: speculatorii isi asuma riscul, iar hedgerii cauta sa-l elimine, intre cele doua categorie fiind o relatie de interdependenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri