Unul din cele mai importante proiecte ale Bursei din Sibiu pentru acest an vizeaza cresterea lichiditatii, atat pe piata derivatelor, cat si pe cea spot. In acest plan sunt incluse si optiunile binare, pe care operatorul sibian le-a trimis spre aprobare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Primele optiuni binare lansate pe piata Sibex vor fi optiuni CALL si RANGE cu scadenta saptamanala pe cursurile EUR/RON si EUR/USD. Pentru acestea, Sibex a trimis CNVM spre aprobare specificatiile noilor produse, se arata in comunicatul bursei.

Optiunile binare sunt un tip de optiuni exotice care presupun plata unei sume fixe in cazul in care, la scadenta, pretul activului suport atinge sau trece de un anumit prag de pret (bariera).

In luna ianuarie, Sibex a implementat optiunile binare in cadrul Regulamentului de tranzactionare a instrumentelor derivate. Acestea sunt impartite in trei categorii: optiuni CALL de stil european cu venit fix, optiuni PUT de stil European cu venit fix si optiuni RANGE de stil European cu venit fix.

Conform definitiei acestor instrumente din regulamentul nr. 4 al Sibex, privind tranzactionarea derivatelor, optiunile binare sunt contracte standardizate care, in schimbul platii unei prime, creeaza pentru comparatorul optiunii, in anumite conditii, dreptul de a incasa la data expirarii contractului, o suma fixa, stabilita prin specificatiile optiunii. Optiunile binare mai sunt denumite si optiuni digitale sau F.R.O. (Fixed Return Options).

Optiunile binare de tip CALL reprezinta o metoda simpla si captivanta de a tranzactiona instrumente financiare derivate prin care, pentru a obtine un castig fix, investitorii trebuie doar sa mizeze pe faptul ca, la scadenta, pretul activului suport va depasi un anumit prag. Optiunile de tip Range reprezinta o categorie de optiuni binare a caror tranzactionare presupune in primul rand anticiparea corecta a amplitudinii modificarii pretului activului suport si mai putin a directiei.

„Prin lansarea acestor instrumente, intentia noastra este sa testam piata si sa oferim investitorilor un mediu mai putin riscant, in care acestia pot invata sa tranzactioneze optiuni,, urmand ca, in functie de sugestiile participantilor, sa implementam si alte produse similare sau sa le ajustam pe cele lansate deja” a declarat dl. Darius Cipariu (foto), directorul general adjunct al Sibex.

Optiunile binare de tip CALL si RANGE pe cursul EUR/RON cu scadenta saptamanala au urmatoarele caracteristici de baza:

• simbol EUR/RON_CW (Call Weekly) respectiv EURO/RON_RW (Range Weekly);
• tipul optiunii: European (optiunile "in bani" pot fi exercitate doar la scadenta);
• activul suport: cursul valutar EURO/RON;
• castigul fix: 100 lei;
• cotatia primei este in lei iar pasul de tranzactionare de 1 leu/contract;
• aceste optiuni se vor initia in prima zi lucratoare a fiecarei saptamani iar ziua exercitarii/ scadentei/expirarii este ultima zi lucratoare din fiecare saptamana;
• prima zi de tranzactionare este prima zi lucratoare din fiecare saptamana iar ultima zi de tranzactionare este ultima zi lucratoare din fiecare saptamana.

Optiunile binare de tip CALL si RANGE pe cursul EUR/USD cu scadenta saptamanala au urmatoarele caracteristici de baza:

• Simbol EUR/USD_CW (Call Weekly) respectiv EURO/USD_RW (Range Weekly);
• tipul optiunii: European (optiunile "in bani" pot fi exercitate doar la scadenta);
• activul suport: raportul EUR/USD;
• castigul fix: 100 lei;
• cotatia primei este in lei iar pasul de tranzactionare de 1 leu/contract;
• aceste optiuni se vor initia in prima zi lucratoare a fiecarei saptamani iar ziua exercitarii/ scadentei/expirarii este Ultima zi lucratoare din fiecare saptamana;

Pentru toate aceste tipuri de optiuni programul de tranzactionare va fi zilnic intre orele 09:45 – 19:00 ar in ziua de scadenta intre orele 09:45 – 12:45.

Citeste si Planurile Sibex pentru 2011: Cresterea lichiditatii si listarea Romgaz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri