Dupa Statele Unite, Franta, Germania, Marea Britanie si Italia au anuntat la randul lor, sambata, masuri pentru a face fata crizei financiare si si-au luat angajamentul solemn sa sustina bancile europene, in contextul in care una dintre ele, din Germania, se confrunta cu falimentul, relateaza AFP.
Dupa un minisummit care a durat aproximativ trei ore, sambata, la Paris, presedintele francez - alaturi de cancelarul german Angela Merkel si de premierii britanic, Gordon Brown, si italian Silvio Berlusconi - a anuntat ca G4 cere organizarea unui summit international "cat mai curand posibil", pentru a reexamina regulile capitalismului financiar.

Sarkozy a luat initiativa organizarii acestui minisummit la Paris, in calitate de presedinte in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, scrie NewsIn.

G4 nu a sprijinit ideea infiintarii unui fond european de sustinere, propusa inainte de reuniune, dar respinsa categoric de Germania. Fiecare tara trebuie "sa isi asume responsabilitatile la nivel national" in fata crizei bancilor, fara a afecta, insa, interesele altor state europene, a subliniat sambata Angela Merkel.

Pe acest fundal, cancelarul german s-a confruntat sambata cu cazul bancii Hypo Real Estate, care risca falimentul, dupa esecul planului de salvare de 35 de miliarde de euro - cel mai mare din istoria germana. Consortiul bancilor implicate in aceasta operatiune "a refuzat sa ofere lichiditatile" prevazute, a anuntat Hypo Real Estate, in timpul summitului de la Paris.

Sursa dificultatilor actuale ale Hypo Real Estate pare sa fie filiala sa germano-irlandeza Depfa, achizitionata in octombrie 2007 si specializata in finantarea proiectelor de infrastructuri sau publice.

Merkel si-a concentrat sambata atacurile asupra Irlandei. Cancelarul german a apreciat ca planurile de salvare hotarate de fiecare tara trebuie sa respecte regulile unei concurente loiale intre bancile europene si s-a declarat nemultumita de initiativa Guvernului irlandez de a garanta depozitele la bancile mari din tara."Am cerut deja Comisiei Europene sa incerce sa discute cu Irlanda. Este important sa actionam in mod echilibrat si sa nu afectam alte tari, este nevoie de demersuri care sa respecte concurenta", a spus ea.

Reluand o tema pe care a dezvoltat-o deja in repetate randuri, presedintele francez a subliniat ca, "in cazul sustinerii publice a unei banci aflate in dificultate, fiecare stat membru" G4 "trebuie sa isi ia angajamentul ca liderii care au esuat sa fie sanctionati". El a fost sustinut de Merkel in acest sens, din punctul de vedere al careia "responsabilii trebuie trasi la raspundere", iar statele membre G4 trebuie "sa adopte reguli si mecanisme care sa impiedice astfel de crize in viitor".

De asemenea Sarkozy a apreciat ca "CE trebuie sa dea dovada de flexibilitate in aplicarea regulilorde ajutare a companiilor de catre stat". Mai multe banci din diferite tari europene au trebuit refinantate, practic nationalizate, cu bani publici, ceea ce, in principiu, poate reprezenta o incalcare a regulilor europene privind concurenta. Potrivit presedintelui francez, "aplicarea pactului de stabilitate si de crestere trebuie sa reflecte circumstantele exceptionale" actuale. Dar acest pact trebuie respectat "integral", a raspuns premierul luxemburghez si presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker. El a fost sprijinit si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a participat la minisummit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri