Dezvoltatorii imobiliari au vandut anul trecut in Romania circa 1.000 de locuinte noi, cu 23% sub vanzarile din 2009, in conditiile in care in 2010 au fost livrate cu aproape 40% mai putine unitati decat in anul anterior, potrivit unei analize realizate de Colliers.
"Inainte de criza, vanzarile anuale au crescut pana la 7.000 de locuinte. In 2009, vanzarile au scazut la 1.300 de unitati, iar in 2010 a urmat alta diminuare, pana la 1.000 de locuinte. Aceasta evolutie a fost raspunsul direct la increderea scazuta in economie si la marile de austeritate luate de Guvern in luna mai din 2010", se arata in cel mai recent studiu de piata al companiei de consultanta imobiliara, conform Mediafax.

Realizatorii studiului arata ca in 2010 atentia cumparatorilor a fost indreptata spre locuinte la preturi mici, fara sa ia in calcul calitatea produselor.

Stocul de locuinte noi a crescut la 15.000 de unitati, din care 3.900 livrate anul trecut, distribuite egal in cele doua semestre.

"Comparativ cu numarul record de finalizari din 2009 (6.100 de unitati), piata a inregistrat anul trecut o contractie cu 36%", se mentioneaza in raport.

La finele anului 2010, pe piata rezidentiala noua erau disponibile 4.500 de locuinte in 35 de proiecte finalizate sau aproape de finalizate.

"Numarul de apartamente livrate si nevandute a continuat sa creasca in 2010, ajungand la 3.800 de unitati la sfarsitul anului. Cresterea stocului a fost dispusa disproportional pe parcursul anului trecut. In prima parte a anului, stocul de apartamente nevandute a crescut cu 1.200 de unitati, iar a doua parte din 2010 doar 500 de locuinte s-au adaugat la stocul disponibil si nevandut", precizeaza sursa citata.

Oferta este dominata mai ales de dezvoltari de clasa inferioara, acest segment reprezentand 53% din unitatile disponibile la vanzare.

"Ultimii doi ani au oferit oportunitati importante proiectelor care se adreseaza populatiei cu venituri reduse. Chiar daca piata a fost afectata sever de criza financiara, dezvoltatorii care detineau proiecte cu preturi mici au putut sa se adapteze mai repede cererii. Astfel, analizele noastre arata ca in 2010 in jur de 67% din numarul total al vanzarilor de pe piata au fost realizate de persoane cu venituri reduse. Programul «Prima Casa» a fost un catalizator pentru aceasta categorie de clienti", se mai arata in studiu.

In ceea ce priveste dezvoltatorii, in ultimii doi ani doar cei independenti financiar au ramas activi si au finalizat proiectele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri