Atat sectorul constructiilor, cat si cel imobiliar au avut mult de suferit de pe urma crizei, iar in ciuda semnalelor pozitive de pe piata, perspectiva nu este una optimista, potrivit declaratiilor facute de Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.
“Domeniul constructiilor a suferit cel mai mult in criza si acum suntem intr-o situatie critica. Pentru revirimentul mult asteptat avem nevoie de doua lucruri: bugete clare si o legislatie adecvata pentru ca planificarea proiectelor din constructii sa poata fi facuta”, a declarat Cristian Erbasu, presedintele PSC in cadrul seminarului “Mediafax Talks about Constructions”.

El a adaugat ca numarul falimentelor din domeniul constructiilor s-a micsorat “pentru ca nu mai are cine sa dea faliment” si ca aceasta diminuare nu reprezinta un semn de revigorare a sectorului.

“Daca la nivel global putem vorbi de un reviriment al economiei, fara investitii in infrastructutra si dezvoltarea unor proiecte de amploare cu sprijinul autoritatilor statului, firmelor de constructii le va fi foarte greu sa supravietuiasca in urmatoarea perioada”, a precizat Erbasu, care este , la randul sau, reprezentantul unor firme de profil.

Presedintele PSC a tinut sa mentioneze ca si firmele care activeaza in domeniul constructiilor trebuie sa ajute la revigorarea sectorului, renuntand la contestatii, care au devenit pentru unii slujbe de sine statatoare.

“Din pacate, companiile de constructii se concentreaza pe contestarea concurentei, iar pentru unii a devenit chiar o afacere, un job”, a spus el.

Nici statul nu a scapat de critica presedintelui PSC, acesta subliniind nevoia de legi si masuri, precum si de mai multa transparenta in gestionarea bugetelor.

“In cazul Primariei, nici acum nu se stie clar pentru ce proiecte dispun de buget si la care proiecte s-a renuntat din lipsa de fonduri. Nu putem planifica proiecte pentru urmatorii 20 de ani, in functie de ce se mai intampla”, a afirmat omuld e afaceri.

In plus, Erbasu a vorbit si despre viitorul pietei imobiliare din Romania, despre care se declara sceptic.

“Acum cativa ani a avut loc o explozie imobiliara, cand infrastructura nu era inca pregatita pentru atatea constructii noi. S-au construit cartiere intregi, foarte frumoase, dar acestea nu beneficiau de apa curenta sau canalizare si oamenii erau nevoiti sa se duca acasa prin noroi si apa. Abia dupa dezvoltarea infrastructurii la nivel national se poate dezvolta si sectorul imobiliar, care se afla in stransa legatura cu cel al constructiilor”, a explicat el.

Omul de afaceri a subliniat faptul ca este sceptic in privinta investitiilor pe urmatorii doi, trei ani din punct de vedere al sectorului imobiliar si pentru ca trebuie luata in calcul si puterea de cumparare a populatiei.

“Imobiliarele trebuie sa se dezvolte intr-un mod mai bine planificat, tinand cont de bugete si posibilitati, chiar daca in Romania avem lipsa de spatiu locativ. Lucrurile nu se vor aseza imediat, ci in timp”, a spus Erbasu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri