Rusii, mari proprietari la Londra, brazilienii, in Miami, iar chinezii, aproape oriunde in lume. Cei mai mari jucatori pe piata de real estate vin, cel mai adesea, de pe cealalta jumatate a Globului, potrivit Wall Street Journal.
In aceasta primavara, miliardarul rus Yuri Milner a platit 100 milioane de dolari pentru un conac din Silicon Valley, depasind astfel recordul mondial la cel mai mare pret platit vreodata pentru o locuinta in Statele Unite. La scurt timp, doua dintre cele mai scumpe apartamente din Londra au fost vandute cu 222,5 milioane de dolari, iar la Paris, o printesa a lumii arabe a investit 96,9 milioane de dolari intr-o resedinta cu curte interioara, gradina si capela privata, de pe malul stang al Senei.

Ce inseamna acest nou trend pentru pietele imobiliare din intreaga lume? De ce aleg oamenii cu anumite posibilitati materiale sa isi cumpere case foarte departe de continentul lor natal?

La Londra, un raport releva faptul ca 65% dintre cumparatorii proprietatilor de lux provin din afara tarii. Potrivit Asociatiei Agentilor Imobiliari din Miami, aproape 60% dintre vanzarile de anul trecut au fost facute catre cumparatori din alte tari.

In timp ce pe piata americana vanzarile de locuinte catre straini reprezinta aproximativ 7% din intreaga piata de real estate, numarul persoanelor cu resedinta in alte tari care vin sa achizitioneze proprietati in Statele Unite este in plina crestere. Potrivit Asociatiei nationale a agentilor imobiliari (ANAI), 18% dintre respectivii agenti au vandut cel putin o locuinta unei persoane din strainatate in 2010, fata de doar 12% dintre ei in 2009.

Schimbarile petrecute in ultima vreme cu economiile lumii se reflecta si in profilul cumparatorilor internationali. Astfel, rusii interesati de case in America au revenit, dupa o lunga absenta pe piata rezidentiala din SUA, numarul brazilienilor care isi cumpara locuinte americane este in crestere, iar australienii sunt principalii interesati de casele de vacanta din Aspen.

Preturile mari din China si devalorizarea dolarului, cauzele principale ale “migratiei”

Unul dintre factorii cauzatori ai acestui trend sunt preturile mari ale terenurilor din China, zona de provenienta a unei mari parti dintre cumparatori. Cum preturile de acolo au urcat pana la cer, odata cu avansul fulminant al economiei, achizitionarea unei locuinte in Statele Unite sau Europa, pare, prin comparatie, un chilipir.

In Statele Unite, multi dintre cumparatorii straini sunt avantajati de valoarea scazuta a dolarului in raport cu valutele. De exemplu, in luna martie a acestui an, frantuzoaica Pascale Saliou si-a cumparat un apartament de 600.000 dolari in cartierul Chelsea din Manhattan. Desi vizita New york-ul de peste 20 de ani, femeia s-a decis abia acum sa achizitioneze apartamentul, datorita cursului valutar avantajos. “Nu ne-am fi imaginat vreodata ca vom putea face acest pas”, a spus ea.

Cu toate acestea, nu toti cumparatorii platesc milioane pentru noile lor achizitii (pretul mediu pentru o locuinta cumparata de un strain este de 220.000 dolari, potrivit ANAI) si nu toti sunt nevoiti sa traverseze globul pentru a-si vedea noua proprietate.

Zonele cele mai “fierbinti” sunt marile capitale economice ale lumii

Canadienii sunt cel mai mare grup de cumparatori straini din Statele Unite, reprezentand 23% din totalul cumparatorilor din afara tarii, in crestere cu 17,6% fata de 2009, potrivit datelor furnizate de ANAI.

Exista cateva orase din lume preferate in mod special de cumparatorii straini: New York, Paris, Hong Kong, Londra si Miami.

In Manhattan, vanzarile de proprietati catre persoane din alte tari reprezinta intre 15% si 20% din totalul tranzactiilor imobiliare, potrivit lui Jonathan Miller, CEO al firmei de consultanta Miller Samuel din New York.

La Paris, preturile apartamentelor din zona “Triunghiului de Aur”, de langa Champs-Élysées, au crescut cu 38% in ultimul an, iar la fiecare strain care vinde o proprietate pariziana exista alti trei care cumpara, potrivit Camerei Notarilor din capitala franceza.

Locuintele din Hong Kong sunt cu 52% mai scumpe decat cele din Londra si cu 111% mai costisitoare decat cele din New York, potrivit agentiei imobiliare Savills.

Cei mai multi cumparatori pe segmentul de lux de aici vin din China continentala.

Potrivit directorului de cercetare de la Knight Frank, 64% din cumparatorii de apartamente din centrul Londrei, cu preturi de peste 8,1 milioane dolari, sunt straini, acesta fiind “probabil cel mai mare procentaj din principalele metropole”.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri