Iesirea tehnica din recesiune, reprezentata de cresterea Produsului Intern Brut pentru al doilea trimestru consecutiv, poate influenta piata imobiliara intr-un mod irational, prin repetarea greselilor din ciclul precedent de crestere, este de parere Dan Ioan Popp, seful dezvoltatorului imobiliar Impact SA.
“Legatura care se incearca sa fie stabilita intre cresterea mica (0,6%) a PIB si evolutia pietei imobiliare si a locuintelor, in special, pare mai degraba fortata, deoarece aportul anual al pietei tranzactiilor imobiliare la PIB a fost estimat in ultimii 10 ani intre 0,15% si 0,6%, iar aportul locuintelor nou construite in aceeasi perioada a fost estimat intre 0,4% si 0,9%”, este de parere Dan Ioan Popp (foto), presedintele dezvoltatorului Impact SA.

In plus, continua Popp, "ciclul de fabricatie" in care se raporteaza valoarea adaugata generata la realizarea si livrarea unei locuinte noi este mai mare de un an.

“Deoarece PIB-ul reprezinta suma valorilor adaugate (munca, profit, impozite minus subventii) care sunt realizate sau incasate intr-un an in cadrul economiei, imobiliarele au o pozitie aparte, intrucat fata de valorile efectiv platite la tranzactionare sau chiar la realizarea de noi locuinte, valoarea adaugata este foarte mica”, explica Popp.

In Romania post-decembrista, circa 95% din tranzactiile imobiliare sunt cu imobile vechi - proprietate a persoanelor fizice si doar serviciile conexe, precum agenti imobiliari, evaluatori, notari, etc. si taxele asociate aporteaza ca valoare adaugata la PIB-ul anului in care se face tranzactia doar circa 2% din valoarea incasata, mai spune seful Impact.

De asemenea, valorile aportate la PIB in cazul locuintelor noi sunt si ele mici deoarece numarul locuintelor noi realizate anual a fost mic, intre 25.000 si 65.000 , in cei 21 de ani suma lor fiind de circa 610.000 si doar 70.000 dintre ele fiind destinate vanzarii, restul de fiind locuinte in regie proprie.

“Perceptia publica a unei cresteri a PIB-ului poate induce un optimism, dar acesta trebuie transformat in modificari semnificative ale nevoilor consumatorilor: o locuinta noua este mai sigura, mai performanta energetic, mai dotata functional, mai atractiva si aspectuoasa estetic. Nu este necesar ca aceste nevoi sa fie implinite prin cumpararea locuintei, fiind chiar preferabila varianta de inchiriere”, subliniaza Dan Ioan Popp.

In opinia sa, tendinta pietei de tranzactiona majoritar locuinte vechi depinde de tendinta preturilor locuintelor vechi, dependenta de oferta celor circa 7,9 milioane de proprietari de locuinte: daca acestia mentin preturi mici, atunci locuintele vechi vor fi preferate, similar, daca furnizorii de materiale de constructii, constructorii si posesorii de terenuri vor ridica preturile, atunci pretul locuintelor noi va creste din nou si rezultatul va inclina tot in favoarea locuintelor vechi.

“In final, efectul va fi acelasi: contributia imobiliarelor la PIB va ramane nesemnificativa, nu se va construi semnificativ in Romania si fondul de locuinte va fi din ce in ce mai vechi”, subliniaza Popp.

El da exemple de aspecte ce pot fi influentate irational, mai degraba prin repetarea greselilor din ciclul precedent de crestere, de modul in care se va interpreta cresterea anuntata a PIB-ului. Astfel, pretul locuintelor vechi si noi, al terenurilor, al materialelor de constructii si al manoperei ar putea sa creasca. De asemenea, dobanzile la creditele ipotecare, chiriile, salariile specialistilor din zona imobiliara si chiar tarifele din publicitate ar putea creste.

"Interesul studentilor pentru zona imobiliara va reveni. Consiliile locale si municipale, agentiile de dezvoltare vor fi mai interesate in reglementarea si generarea de strategii si proiecte noi. Furnizorii de utilitati si infrastructura vor fi mai orientati catre piata si dezvoltare durabila, iar organele de reglementare si control din constructii, mediu, protectia consumatorului si servicii publice vor fi mai active pentru a satisfacerea cerintelor specifice de nivel european”, incheie Popp.

Cel mai mare actionar al companiei Impact este Dan Ioan Popp, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al Impact, care controleaza 18,06% din titluri, iar Carmen Sandulescu detine 11,6% din actiuni. In actionariat se regaseste si un fond de investitii administrat de Franklin Templeton, respectiv Templeton GIT Emerging Markets, care are 6% din titluri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri