Proprietarii de cladiri "verzi" vor plati doar jumatate din impozitul pe cladiri, incepand cu anul fiscal 2013, au decis in aceasta saptamana consilierii locali din Cluj-Napoca.

Hotarare

Proiectul de hotarare este o premiera pentru Romania si se va aplica doar imobilelor care se incadreaza
in standardele impuse de trei sisteme de certificare recunoscute la nivel mondial, respectiv LEED (standardul american de certificare), BREEAM (standardul britanic) si DGNB (standardul nemtesc), a anuntat asociatia non-profit Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).

Conform noii hotarari din 2013, persoanele juridice vor plati jumatate din cota de impozitare existenta pentru cladirea aflata in clasa de performanta energetica A si care detine o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial ca si cladire "verde". Aceasta inseamna o reducere a cotei de impozitare pentru cladirile verzi la nivel local de la 0,5% la 0,25%.

Pentru persoanele fizice, Consiliul Local acorda o reducere cu 50% de la plata impozitului pe cladirea folosita ca domiciliu aflata in clasa de performanta energetica A si care detine o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial ca si cladire "verde".

Pana in prezent, proiectele ce vor beneficia de impozite mai mici sunt: Amera Tower (6.849mp), cladire finalizata in curs de certificare LEED, Studium Green (12.500mp), proiect finalizat in curs de certificare BREEAM si Proiect Skyline (60.000 mp), aflat in faza de proiectare cu termen de constructie 2013 - 2014, ce va fi certificat cu BREEAM - 60.000mp. In plus, mai exista si o initiativa privata pentru certificarea LEED a unui apartament de 135 mp, potrivit RoGBC.

Acordarea facilitatilor se face la cerere insotita de: procesul verbal de receptie finala eliberat de serviciul de urbanism, certificatul de performanta energetica, certificatul international de cladire "verde" de tipul LEED, BREEAM sau DGNB si declaratia de conformitate eliberata de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi.

"Aceasta initiativa este una foarte bine venita intrucat beneficiile economice adoptate presupun: evaluari ale cladirii dupa standarde mai inalte, costuri operationale mai mici, crearea de locuri de munca verzi, reducerea impactului asupra infrastructurii si cel mai important, atragerea de investitii straine in Cluj-Napoca", a declarat Steven Borncamp, presedinte fondator si CEO al RoGBC.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri