Investitia totala in noul sediu al Bibliotecii Nationale, care se va finaliza cel mai probabil in 2010, va depasi 800 de milioane de lei noi, conform datelor Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

Valoarea totala a investitiei in noul sediu al Bibliotecii Nationale era la nivelul anului 2004 de 460,9 milioane de lei noi, dar pentru incheierea lucrarilor sunt necesare inca 342,1 milioane de lei noi.

"Fondurile bugetare alocate pentru 2006 sunt insuficiente, respectiv de zece milioane de lei, astfel incat am inclus Biblioteca Nationala a Romaniei in Memorandumul semnat de Guvernul Romaniei pentru obtinerea unui imprumut extern de 100 de milioane de euro, suma suficienta pentru a se asigura, in trei ani, finalizarea lucrarilor", au precizat reprezentantii ministerului, contactati de NewsIn.

La finele lunii iunie, Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, declara ca lucrarile de reproiectare si constructie a noului sediu al Bibliotecii Nationale se vor realiza in baza unui imprumut de 80 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene.

Inceput in 1986, intregul complex al bibliotecii va fi alcatuit din 11 corpuri de cladire, cu cate doua subsoluri, parter si opt etaje, corp tehnic si aula, alcatuita din trei corpuri. Se totalizeaza astfel o suprafata construita de aproape 137,000 de metri patrati.

Sediul Bibliotecii Nationale este situat pe bulevardul Unirii in capitala, intr-o zona in care metrul patrat de teren poate ajunge si la 1.600 de euro.

"Preturile listate pentru terenuri in zona Unirii, in ultima luna, sunt intre 800 si 1.600 de euro", a declarat pentru NewsIn senior consultant in cadrul departamentului pentru investitii si terenuri al companiei imobiliare DTZ Echinox, Daniel Mitarcu.

Preturile pentru apartamente in blocurile vechi variaza intre 1.000 si 1.500 de euro pe metru patrat, iar in blocurile incluse in proiectele noi, intre 1.500 si 1.700 de euro pe metru patrat, a mai precizat oficialul companiei.

"Metrul patrat in zona Bulevardului Unirii poate fi cuprins intre 1.200 si 1.500 de euro pe metru patrat, pentru suprafetele mici de teren, in timp ce, pentru suprafete de la trei hectare in sus, poate fi cuprins intre 600 si 1.000 de euro, in functie de locatia exacta, expunere, acces etc", este de parere consultantul imobiliar in domeniul terenurilor, in cadrul companiei imobiliare Colliers, Attila Peli.

La un curs mediu al monedei europene in luna iunie de 3,56 lei si un pret mediu de 1.500 de euro pentru un metru patrat construit, cladirea Bilbiotecii Nationale, cu o suprafata de circa 136.000 de metri patrati, s-ar putea vinde cu circa 726,24 de milioane de euro, la care s-ar adauga si valoarea terenului ramas neconstruit.

"Cel mai probabil, preturile in zona unirii vor creste", a mai aratat Daniel Mitarhu. in functie de felul in acre se elaboreaza planurile urbanistice zonale, de felul in care se vor concepe infrastructura si circulatia, specialistul DTZ Echinox apreciaza o crestere a preturilor cu cel putin 30 la suta a preturilor in zona Unirii, pana in 2010.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 de birouri in 51 de tari, pe sase continente si 9.300 angajati. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala a companiei internationale imobiliare DTZ, cu o retea de peste 3.400 de consultanti in 96 de orase in 26 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri