Investitiile directionate catre sectorul imobiliar au fost, in primul semestru, de 200 de milioane de euro, in Bucuresti, indica un raport al companiei imobiliare CB Richard Ellis, cea mai puternica evolutie inregistrandu-se pe segmenntul de birouri.
In primul semestru au aparut pe piata bucuresteana de birouri 207.000 de metri patrati, cu 41% mai mult decat intreaga suprafata introdusa pe piata in capitala in 2005. Astfel, spatiile de birouri din Bucuresti au ajuns la 1.100.000 de metri patrati, 38% din total fiind localizat in zona de nord, informeaza NewsIn.

Spatiul de birouri din cea mai atractiva zona a Bucurestiului s-a dezvoltat in primele sase luni cu circa 85.000 de metri patrati, aceasta evolutie urmand sa se faca simtita si in viitor, avand in vedere disponibilul limitat de terenuri care se preteaza la dezvoltarea de cladiri de birouri in zone centrale, precum si preferinta chiriasilor pentru aceasta zona, datorita apropierii de noile dezvoltari rezidentiale din zona, proximitatii fata de aeroportul international Henri Coanda, fata de centrul orasului si de iesirea din Bucuresti catre restul tarii.

Din cele 207.000 de metri patrati finalizate in primul semestru, 183.000 de metri patrati sunt deja ocupati, iar 83.000 de metri patrati au fost pre-inchiriati, urmand sa fie ocupati la sfarsitul lui 2006 sau inceputul lui 2007. Nivelul de ocupare din primul semestru este foarte apropiat de cel inregistrat in intreg anul 2005, care a fost de 205.000 de metri patrati. Potentialii clienti au preferat cladirile de birouri nou construite, astfel incat 146.000 de metri patrati din spatiul ocupat se afla in dezvoltari moderne.
Chiriile pentru cladirile de categorie A s-au mentinut stabile, fiind in prezent de circa 18,5-19 euro pe metru patrat pe luna.

La fel, pe segmentul de spatii de birou de clasa B, chiriile s-au mentinut la circa 12-15 euro pe metru patrat pe luna. Acest fapt se datoreaza gradului redus de ocupare prin inchiriere de pe piata, respectiv de 55%, precum si numarului tot mai mari de proprietati pre-inchiriate, care benficiaza de reduceri de pret substantiale.

Pana la sfarsitul acestui an ar trebui sa fie finalizate lucrarile pentru inca 150.000 de metri patrati, dintre care circa 38% reprezinta birouri de clasa A. Din totalul programat a fi introdus pe piata in a doua jumatate a anului, circa 47% este deja pre-inchiriat, respectiv 66.000 de metri patrati. in 2007 urmeaza a fi livrati pe piata inca 409.000 de metri patrati, dintre care 81%ar trebui sa fie de clasa A, se arata in raportul Richard Ellis.

Spatiile comerciale din Bucuresti au inregistrat o puternica evolutie, atat din punct de vedere al constructiilor moderne, cat si din punct de vedere al nivelului de inchiriere. Suprafetele considerabil de mari de centre comerciale care urmeaza a fi livrate pe piata in urmatorii ani vor absorbi, cel mai probabil, cererea pentru spatii comerciale de calitate si vor reduce din cererea mult peste nivelul ofertei de spatii comerciale stradale.

Sectorul industrial imobiliar este inca in dezvoltare, existand putine proiecte in derulare pe acest segment. Cererea ridicata va duce, in viitorul apropiat, la un disponibil insuficient de spatii cu aceasta destinatie, pe piata, sustin autorii raportului.

Piata imobiliara rezidentiala va continua sa se dezvolte, in special cu spatii accesibile segmentului cu venituri medii. Proiectele rezidentiale planificate a fi finalizate in 2006 si 2007 par a satisface necesarul existent in acest moment la nivelul populatiei cu venituri medii, segment care nu a fost atat de interesant pentru dezvoltatori in trecut, mai explica raportul.Randamentele investitionale in usoara scadere pe toate segmentele de piata vor urma aceeasi traiectorie in urmatoruil an, ca si consecinta a volumului ridicat de capital care va patrunde pe piata, cat si din pricina numarului redus de produse de imprumut pe piata locala.

Pe masura ce Romania se apropie de data aderarii la Uniunea Europeana, pieta imobiliara isi va mentine traiectoria crescatoare. Provocarea este insa sa ofere potentialilor cumparatori din zona de retail produse investitionale viabile, acestea fiind absente in momentul de fata, sustin analistii pietei imobiliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri