În primul semestru al acestui an, cererile pentru spațiile de producție au reprezentat circa 25% din activitatea de tranzacționare de pe piața imobiliară din România, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Potrivit sursei citate, industria auto este lider în ceea ce privește creșterea solicitărilor, generând cea mai mare cerere de spații de producție în toată țara în perioada 2013 – S1 2023, mai exact 56%. La o distanță considerabilă este urmată de industriile de Mobilă și Electronice cu cote de 10% și respectiv 6% din suprafața totală închiriată în scopuri de producție.

„În ultimii zece ani, oferta industrială nouă anuală a urmat o tendință ascendentă, iar din 2018 și până în prezent a înregistrat un volum apropiat sau chiar mai mare de o jumătate de milion de metri pătrați pe an, un ritm de livrări care a impulsionat stocul industrial modern al țării să depășească rapid obiectivele de dezvoltare. Companiile din industria auto au fost în mod constant cei mai activi jucători de pe piața industrială din România, urmate de sectoare precum mobilă, electronice, electrocasnice și FMCG. Piața industrială din România este în plină expansiune, cu un potențial de creștere susținut și de factori precum locația favorabilă, accesul la infrastructura rutieră și feroviară și viitoarele scheme de ajutor de stat”, a declarat, într-un comunicat remis redacției Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.

Potrivit raportului „Manufacturing 2023”, în ultimii 10 ani, pe lângă producătorii locali, companiile care au ales România pentru spații destinate producției sunt în principal din Europa și SUA. Primele cinci țări de origine ale jucătorilor de pe piață după suprafața de producție închiriată în perioada analizată sunt Germania, Italia, România, SUA și Franța, în această ordine.

Regiunea industrială Vest/Nord-Vest, magnet pentru producători

În același timp, activitatea totală de leasing desfășurată în zece ani și jumătate demonstrează că regiunea industrială Vest/Nord-Vest reprezintă un magnet pentru companiile care au nevoie să închirieze un spațiu de producție. Regiunea Sud este următoarea pe lista jucătorilor logistici.

Cele două sub-piețe industriale au generat împreună de la jumătate până la întreaga activitate de leasing (în 2017) în perioada 2013 – S1 2023. La capătul opus, zona de Est/Nord-Est a ţării înregistrează cel mai mic procent din suprafaţa închiriată, cu o singură excepţie în 2013 când a reprezentat 14% din suprafaţa închiriată în scopuri de producţie.

Bucureștiul rămâne cea mai dezvoltată regiune industrială și logistică din țară Și este singura piață care a fost necesar să fie divizată în alte opt sub-piețe. Pe lângă ponderea de aproape 50% a capitalei în stocul modern al țării, la sfârșitul primului semestru al anului 2023, regiunea Vest/Nord Vest este a doua cea mai dezvoltată cu un sfert din suprafața totală închiriabilă, urmată de regiunile Sud, Centru și Est/Nord-Est.

„Evenimentele istorice recente au modelat piața imobiliară, dar și nevoile și comportamentele jucătorilor. Pentru a livra o perspectivă completă și complexă care să contribuie la strategiile viitoare lansăm acest studiu de piață amplu folosind informațiile despre piața industrială și logistică din România pe care le-am adunat în zece ani și jumătate, dar tendințele pe care le-am observat în perioada recentă”, a adăugat Elena Șerban, Senior Research Analyst, CBRE România.

Potrivit eui, toate datele noastre indică faptul că România are încă o serie de oportunități încă nedescoperite ce pot contribui la dezvoltarea producției, ținând cont de disponibilitatea terenurilor și de concurența limitată. Pe măsură ce piața evoluează, abordarea impactului asupra ESG va juca, de asemenea, un rol crucial în menținerea sustenabilității și a acceptării comunității

Piața industrială din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii zece ani, cu o creștere substanțială a cererii și ofertei. Conform celor mai recente date, noile livrări de spații industriale au înregistrat o creștere de peste două ori față de ceea ce se considera stoc modern cu un deceniu în urmă.
Sinergia puternică creată de jucătorii industriali și de retail, și boom-ul comerțului digital au contribuit la creșterea cererii pentru astfel de spații.

Unul dintre principalii factori care trebuie luați în considerare în contextul actual este ESG. Importanța abordării impactului ESG nu poate fi trecută cu vederea, fie că implică dezvoltarea de noi spații sau modernizarea celor existente. Presiunea pentru conformare devine din ce în ce mai puternică, nu numai din partea autorităților de reglementare, dar și a comunității locale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri