Tehnologia inseamna evolutie, iar progresul sau este sinonim cu inovatia. Este aproape sigur faptul ca viitorul omenirii va fi dominat de utilajele si echipamentele inteligente, care, pe baza unor algoritmi clar definiti, vor usura munca oamenilor.

Este limpede si faptul ca zeci, daca nu chiar sute de milioane de joburi actuale vor disparea in tot acest proces de schimbare si de eficientizare a proceselor, fenomen pe care gigantii tehnologici il numesc Industry 4.0.

Robotii vor fi o componenta cheie a dezvoltarii care va urma in anii urmatori, iar in ultimii 10 ani s-au cunoscut progrese evidente in aceasta directie.

Potrivit companiei de cosultanta PwC (Pricewaterhouse Coopers), in anul 2005 existau mai putin de un milion de roboti, iar in prezent, aproximativ 1,8 milioane populeaza fabricile sau domeniile cheie care folosesc aceste tehnologii, iar dezvoltarea acestui segment se realizeaza intr-un mod alert.

„Ne asteptam ca in trei ani numarul de roboti sa se ridice la aproximativ 2,6 milioane de unitati, iar segmentul robotilor industriali se afla intr-o plina ascensiune. Tehnologia joaca deja un rol major in sectorul de productie industriala, insa pe masura ce robotii devin mai performanti si mai sofisticati, se asteapta ca impactul lor sa se resimta treptat in mai multe industrii - inclusiv in sectorul serviciilor, care insumeaza cele mai multe locuri de munca in economiile industrializate”, sunt de parere expertii PwC.

Liderii de business din intreaga lume iau deja in considerare aceste schimbari si le integreaza in strategia lor de afaceri. Conform sondajului PwC Global CEO Survey 2016, 77% dintre executivi cred ca progresele tehnologice reprezinta mega tendinta care va transforma cel mai mult modul in care companiile interactioneaza cu toate partile interesate (stakeholders).

Tehnologia poate sa reduca cheltuielile si sa creasca eficienta. „De exemplu, robotica poate ajuta companiile sa-si utilizeze mai bine capitalul si sa creasca marjele. Astfel, cererea pentru forme traditionale de investitii, cum ar fi in depozite si utilaje, ar putea la randul ei creste. De asemenea, pretul bunurilor si serviciilor ar putea scadea - sau creste intr-un ritm mai lent – daca grupurile mari transfera aceste castiguri de productivitate catre consumatori prin preturi mai mici, ceea ce ar si trebui sa faca atata timp cat pietele sunt competitive”, au mai aratat specialistii PwC.

Siemens: Locurile de munca ale viitorului nu vor mai fi in fabrici si uzine. Acest spatii vor arata mai mult a farmacii pustii

Despre viitorul in domeniul industrial au vorbit in ultimul timp si marii producatori de solutii tehnologice, giganti care sunt conectati la toate noutatile din domeniu si care investesc miliarde in cercetare si dezvoltare.

Oficialii Siemens vorbesc despre viitorul fabricilor si al uzinelor, care cu schimbarile din tehnologie si cu evolutia roboticii vor arata a „farmacii pustii”.

“Lumea virtuala pentru business inseamna posibilitatea de a dezvolta piete, de a sustine economii si a explora noi orizonturi in productie, medicina sau chiar in spatiu. (…) Fabricile viitorului vor fi cu siguranta in birou. Productia nu va mai presupune masini cenusii controlate de oameni in salopete patate sau nu de ulei. Fabricile vor fi un fel de farmacii pustii. Locurile de munca nu vor mai fi in fabrici sau sedii de birouri. Noi vedem birourile pline de ingineri, testeri, designeri, specialisti IT si alte functii similare. Centrul atentiei noastre trebuie sa se indrepte spre inovatie si dezvoltare”, a declarat George Costache (foto mai jos), seful Siemens Romania.

Oficialii Siemens vorbesc despre o a patra revolutie industriala pe care omenirea o traverseaza, una in care evolutia, inovatia si cercetarea joaca roluri cheie.

“Suntem in cea de-a patra revolutie industriala, cea a dispozitivelor mobile si a interconectarii, si a ceea ce astazi reprezinta The Internet of Things, care este prognozata sa devina o realitate in urmatorii 20 de ani. Totul se va schimba in productie in urmatorii ani, doar ca parcursul este mai greu. (…) Software-ul poate revolutiona industria. Cand vorbim despre productie ne asteptam si ca slujbele sa se schimbe. (…) Practic vorbim despre o reducere a timpului in care un produs ajunge pe piata, prin cicluri de inovatie mai scurte si volume de date mult mai mari, dar si despre o crestere a flexibilitatii – prin productie individualizata. Toate acestea fac parte dintr-un proces firesc care se va instala in perioada urmatoare si care va schimba complet viitorul industrie”, a declarat Bernhard Keinlein, process industries and drivers, country division lead Siemens Austria, la deschiderea centrului de cercetare-dezvoltare al Siemens din Cluj Napoca.

Marile corporatii globale au inceput deja sa faci pasi foarte clari in directia digitalizarii si a investitiilor in solutii care vor revolutiona si schimba lumea in care vom trai. Au aparut tot mai multe case construite prin intermediul imprimarii 3D, transporturi realizate prin intermediul dronelor sau a automobilelor si vehiculelor autonome controlate prin intermediul unui robot conectat la o retea de trafic in timp real.

Un pas indraznet in directia robotizarii a fost facut si in domeniul telefoniei mobile, acolo unde aparitia asistentilor personali va reprezenta modul in care comunicam si interactionam cu propriul smartphone.

Un tanar roman ar putea revolutiona industria medicinei

Progrese importante in aceasta directie s-au vazut in special din partea tinerilor, inclusiv a celor din Romania, cu o inclinatie tot mai mare spre zona tehnica a dezvoltarii viitorului.

La varsta de numai 18 ani, Constantin Voiniciuc a castigat in anul 2013 un concurs de robotica in Romania ce avea sa duca inventia sa pana peste hotare, iar lumea sa il caute pentru ideea pe care a avut-o cu proiectul „Robo Hand”, o mana controlata prin intermediul unor senzor care ar putea fi folosita in industria medicinei, acolo unde se lucreaza de multe ori cu substante chimice.

Proiectul tanarului din Botosani, care a luat marele premiu in valoare de 7.000 de euro, reprezinta o mana robotica / bionica ce poate fi utilizata cu succes in industria chimica sau medicala. Prin amplificarea fortei si controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta.

Pentru dezvoltarea proiectului, Constantin Voiniciuc preciza ca i-au fost necesari circa 2.000 de lei, cel mai mult lucrand la partea mecanica – un obstacol “unde multi s-au incurcat si au abandonat”, spune el.

Milioane de joburi vor disparea in anii urmatori

Schimbarile tehnologice vor conduce si la schimbari in ceea ce priveste modul in care vom lucra, milioane de locuri de munca urmand sa fie desfiintate.

"Este de asteptat ca tehnologia care completeaza mana de lucru sa aiba mai putine efecte adverse asupra locurilor de munca decat tehnologia care o disloca. In multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, in cele in care contactul uman este esential, exista mai putin interes ca robotii sa inlocuiasca oamenii - cel putin pentru moment ", a declarat Ionut Sas, partener al departamentului de Consultanta Fiscala, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media si Telecomunicatiilor, in cadrul PwC Romania.

Cu toate acestea, in alte zone automatizarea poate prezenta o amenintare mai mare la adresa locurilor de munca - desi amploarea acestei amenintari variaza; Frey si Osborne (2013) estimeaza ca aproximativ 47% din locurile de munca actuale din SUA sunt expuse riscului in urmatoarele doua decenii, comparativ cu un studiu al OCDE care plaseaza cifra la doar 9%. Tehnologiile digitale creeaza si noi locuri de munca, asadar efectul nu este in totalitate unul negativ.

"Inovatiile tehnologice reprezinta o forta disruptiva pentru companii si angajati. Dar pentru acele afaceri care se pot adapta mai rapid la noile tehnologii, precum si pentru angajatii care detin competente pe care masinile nu le au in prezent - cum ar fi creativitatea si empatia – progresele tehnologice le-ar putea aduce castiguri substantiale. Acesti indici contureaza o imagine mai putin optimista asupra redresarii post-recesiune si prezinta o provocare pentru companiile axate pe bunuri de consum si servicii, dat fiind faptul ca veniturile lor sunt mai sensibile la obiceiurile de cheltuieli ale gospodariilor. Acest aspect subliniaza ideea ca unele companii ar trebui sa se uite dincolo de tendintele PIB atunci cand fac proiectii de venituri", a adaugat Ionut Sas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri