12 % dintre locuitorii Bucurestiului si-ar putea schimba locuinta in urmatorii 2-3 ani, urmand tendintele inregistrate in Praga cand, la doi ani dupa aderarea la UE, s-au vandut cca 35.000 de proprietati in capitala Cehiei, insemnand ca 8,8 % dintre locuitori si-au schimbat locuinta in fiecare dintre acesti ani, apreciaza Daiana Voicu, managing director Willbrook Management International, lider in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux pe pietele din Europa Centrala si de Est.

O mare parte a specialistilor imobiliari estimeaza ca din 2007, in urma integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, preturile locuintelor ar putea cunoaste corectii majore in jos, deoarece in acest moment imobilele, in special cele nou construite, sunt supraevaluate. Astfel, se asteapta o reducere a preturilor acestora cu 5-10 % fata de cele practicate in prezent.

Aceeasi tendinta a fost vizibila si in Cehia, care a cunoscut o scadere a preturilor pe segmentul rezidential. in marile orase investitorii incearca sa vanda imobilele nou construite la acelasi pret ca si acum 2-3 ani, la care se adauga unele bonusuri fata de ceea ce ofereau inainte de intrarea in Uniunea Europeana, a aratat managerul Willbrook Management, companie care a dezvoltat pe piata ceha o serie de proiecte rezidentiale, de office-buildinguri si comerciale.

Pe termen scurt rezidentialul va continua sa garanteze cele mai consistente profituri, atat in Bucuresti, cat si in celelalte capitale din Europa Centrala si de Est. Cu toate ca segmentul spatiilor de birouri nu-si pierde din atractivitate, viitorul apartine spatiilor industriale si de logistica, spatiile de retail aratandu-si rentabilitatea scontata, datorita suprafetelor reduse localizate in centre comerciale moderne.
Segmentul rezidential de lux manifesta de asemenea un trend ascendent.

Bucurestiul pare sa se incadreze in tiparul praghez de dezvoltare imobiliara, piata rezidentiala de lux avand un trend pozitiv in ultimii doi ani, prin constructia a tot mai multor imobile, atat individuale, cat si in ansambluri rezidentiale; cererea a devenit din ce in ce mai sofisticata si mai pretentioasa, este de parere reprezentantul Willbrook Management International. Pretul pentru un apartament de lux de 120 de metri patrati in nordul Bucurestiului este in medie 282.000 de euro, metrul patrat costand 2.350 de euro. in ceea ce priveste costul pe metru patrat de apartament in zona centrala a capitalei Cehiei, acesta ajunge la aproape 4.000 de Euro, iar in zona rezidentiala un metru patrat de apartament se vinde cu 2.500 Euro.

Cererea de spatii de birouri din Romania este in continua crestere, majoritatea office-buildingurilor fiind ocupate de multinationale care activeaza mai ales in domeniile financiar- bancar, asigurari, consultanta, IT&C sau farmaceutic. Considerand tarile nou intrate in UE, in topul privind ritmul de crestere a constructiilor cu destinatie de office-building, pe primele locuri se afla Cehia, urmata de Ungaria si Romania.

Pretul mediu de vanzare a spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti este de 2.200 euro pe metrul patrat, apropiat celui din Praga, unde media pretului de vanzare a spatiilor de birouri din centrul istoric al capitalei cehe este de 2.600 Euro/mp. In Romania chiriile in imobilele de birouri de clasa A se situeaza intre 16 si 19 Euro/ mp/luna, iar media suprafetelor inchiriate anual se situeaza intre 100.000 si 120.000 mp. Cehia este tara unde piata pentru office buildinguri a atins cel mai ridicat nivel de dezvoltare, cu 130.000 mp- 150.000 mp inchiriati pe an, la un pret mediu de 14-18 Euro/mp/ luna.

Pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est sunt dinamice si vor continua sa creasca in termeni de volum si oferta, mentinand cererea la un nivel inalt. Willbrook Management a dezvoltat si are in continuare in lucru o serie de proiecte imobiliare in Romania, Cehia, Polonia, Letonia, Bulgaria si Turcia. Romania se detaseaza insa de departe ca profitabilitate si oportunitati de investitii pe piata de real estate, concluzioneaza Daiana Voicu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri