Dupa ce am aflat dintr-un raport DTZ ca Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, un alt studiu releva ca interesul britanicilor pentru active imobiliare in Romania a scazut semnificativ in timpul crizei.
Criza creditelor a cauzat un declin semnificativ al interesului britanicilor pentru achizitii de proprietati in Romania, scaderea fiind una dintre cele mai accentuate la nivel international, potrivit unui studiu realizat de rightmove.co.uk, cel mai mare site de profil din Marea Britanie.

Astfel, numarul proprietatilor din Romania cautate pe site-ul respectiv s-a redus cu 77% in perioda iulie 2008-iulie, scrie Mediafax.

Doar Emiratele Arabe Unite (-80%) si Muntenegru (78,1%) au avut scaderi mai mari decat Romania, se arata in raportul "Doi ani - Castigatori si Invinsi ai Crizei Creditelor".

Romania este inclusa pe locul al treilea in clasamentul statelor invinse de criza in privinta atragerii investitorilor britanici, cu o scadere mai mare de 37%, media tarilor cu mai mult de 1.000 proprietati cautate lunar pe site-ul rightmove.co.uk. Castigatorii crizei sunt tarile care au avut o evolutie mai buna fata de medie.

Piata romaneasca este urmata de Filipine (-76,4%) sau Capul Verde (-76,35%). Statele europene considerate invinse sunt toate din Europa de Est, incluzand si Bulgaria (-64,1%, locul 11), Cehia (-59%, locul 12), Polonia (-51,3%, locul 16), Croatia (-49,8%, locul 18) si Cipru (-46,5%, locul 19).

In topul statelor care au castigat incredere in randul cumparatorilor britanici pe perioada crizei se gasesc Olanda (+36,99%), Germania (+31,7%) sau Barbados (+17,8%). Restul tarilor au avut toate evolutii negative insa mai reduse decat scaderea de 37% folosita ca etalon. Printre tarile europene incluse in clasamentul castigatorilor se regasesc Spania (-11,5%, locul 7), Ungaria (-13,3% - locul 8), Elvetia - (-14,6%, locul 9), Portugalia (-18,1%, locul 11), Italia (-20,8%, locul 12), Irlanda (-21,1%, locul 13), Franta (-24%, locul 16), Austria (-25,4%, locul 18), Malta (-27,1%, locul 19), si Grecia (-33,1%, locul 20).

"La doi ani de cand criza creditelor a inceput sa se faca simtita mai puternic, este clar ca piata imobiliara este radical diferita. Dubai si Emiratele Arabe Unite au fost afectate puternic. La fel si Europa de Est, fostele destinatii preferate pentru investitii pierzand interesul cumparatoruilor", a afirmat directorul diviziei internationale a Rightmove, Robin Wilson.

Portalul rightmove.co.uk a fost lansat in 2000 si prezinta oferte din partea a peste 12.000 de agentii imobiliare britanice, peste 90% din total. La sase ani de la infiintare, compania Rightmove a fost listata pe bursa britanica, fiind inclusa in compozitia indicelui FTSE 250.

Romania, neatractive pentru investitorii in imobiliare

Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzactiilor aratand necesitatea scaderii in continuare a preturilor proprietatilor, potrivit unui studiu realizat de compania DTZ la nivel mondial.

DTZ a realizat un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimeaza ca le vor obtine intr-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste tari le prezinta.

In aceste conditii, compania de consultanta imobiliara a clasificat pietele analizate in trei categorii, respectiv "fierbinte", "calda" si "rece", Romania fiind incadrata la ultima trepta.

In categoria "rece" au fost incluse pietele unde profiturile previzionate sunt sub asteptari, iar din cauza preturilor supraevaluate aceste tari ar trebui evitate de investitori. Daca se estimeaza ca piata este supraestimata cu peste cinci procente atunci este clasificata in aceasta categorie.

"Avand in vedere numarul redus de tranzactii pe parcursul anului 2009 si in prima jumatate din 2010, Romania este clasificata ca o "piata rece" in functie de indicele DTZ Fair Value Index. Romania si Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care ofera atractivitate limitata investitorilor. Aceasta situatie este rezultatul mentinerii unei diferente semnificative intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

In opinia sa, asa cum s-a intamplat in Europa, proprietatile din sectorul de retail au suferit cel mai mult in timpul crizei financiare, pierzand cel mai mult din valoare si devenind astfel "fierbinti" pentru investitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri