Bancile puteau fi mult mai agresive decat pana acum, contractele de finantare permitandu-le asta, dar in viitorul apropiat ar putea aparea primele proiecte imobiliare preluate de creditori, conform Reff&Asociatii, care noteaza ca activele administrate profesionist vor fi sustinute in continuare.
Reprezentantii firmei de avocatura considera insa ca preluarea de catre banci a unor proiecte imobiliare ar trebui tratata cu maxima prudenta.

"La finantarile de proiecte imobiliare clauzele din contractele de finantare sunt mai dure decat la alte tipuri de imprumuturi, pentru ca, pana la finalizare, proiectul nu genereaza suficiente venituri. De aceea, in majoritatea contractelor de finantare de proiect imobiliar exista situatii de incalcare a unora dintre clauze", a declarat Andrei Burz-Pinzaru, avocat partener Reff&Asociatii, afiliata Deloitte Romania, citat de Mediafax.

In functie de prevederile contractului de credit, incalcarea acestor clauze poate da dreptul bancii sa ceara rambursarea anticipata a creditului sau sa treaca la executarea silita.

"In multe cazuri, banii investitorilor au intrat in teren, sursele de finantare pentru dezvoltarea imobiliara propriu-zisa fiind antecontractele si creditul bancar. In contextul crizei, au aparut in mod firesc situatii in care, spre exemplu, anumiti indicatori financiari prevazuti in contractele de credit nu au mai putut fi respectati", a explicat Burz-Pinzaru.

El a adaugat ca bancile nu au trecut la executari silite deoarece in multe situatii acestea continua sa creada in proiectele respective, iar realitatea a aratat ca o executare silita nu va duce la recuperarea sumelor datorate pentru ca vanzarea nu se materializeaza intotdeauna. Totodata, o executare silita poate fi blocata prin deschiderea procedurii insolventei.

"Argumente juridice si economice au dus la evitarea unui val de executari silite. Proiectele bune, bine gandite din punct de vedere a ceea ce ofera, a pietei careia se adreseaza si care beneficiaza de un bun management vor fi sprijinite in continuare de banci. In definitiv interesul bancii nu este de a executa silit, ci de a avea un imprumutat capabil sa plateasca dobanda si sa ramburseze creditul", a adaugat reprezentantul Reff&Asociatii.

In opinia sa, in cele mai grave situatii, in care nu exista o optiune fezabila de restructurare, bancile vor avea in vedere preluarea unor proprietati pentru a le conserva si eventual valorifica ulterior in conditii mai bune in piata.

"Cred ca vom vedea si proiecte imobiliare nefinalizate preluate de banci, direct sau prin anumite vehicule de investitii, chiar daca asemenea operatiuni nu vor fi facute publice imediat. Din punct de vedere economic este normal ca acest lucru sa se intample, cand unii au bani si altii nu. Este important de spus insa ca asemenea preluari nu se vor produce in cazurile in care exista o buna gestionare a proiectelor de catre actualii proprietari si administratori cazuri in care se vor cauta solutii alternative amiabile", a mai afirmat reprezentanul Reff&Asociatii.

Compania a asistat anul trecut finantari de 800 de milioane de euro, ceea ce inseamna proiecte noi de finantare, refinantare si mandate de restructurare.

Cu exceptia unei finantari de 140 de milioane de euro acordata de Credit Suisse companiei Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, a unui credit dat dezvoltatorului INR Management pentru un proiect rezidential din Brasov si a unei refinantari de 113 milioane de euro a KBC pentru fondul New Europe Property Investments, restul tranzactiilor asistate reprezinta mandate de restructurare.

In prezent, compania are mandate pentru restructurarea unor finantari in valoare totala de circa 400 milioane de euro. De asemenea, avocatii de la Reff&Asociatii asista de banca in documentarea finantarii pentru prima parte a centrului comercial Collosseum din Chitila. Reprezentantii Nova Imobiliare, dezvoltatorul proiectului au declarat anterior ca finantarea va veni de la Bank of Cyprus.

Burz-Pinzaru considera ca si in 2011 vor continua restructurarile de credite, dar nu numai pentru ca exista dificultati de rambursare, ci si pentru ca multe dintre finantari ajung la maturitate.

"In masura in care increderea investitorilor va reveni, restructurarile vor fi mai «prietenoase». Vor mai fi restructurari de credite pentru ca multe imprumuturi ajung la maturitate, in conditiile in care refinantarile de la alte banci sunt greu de obtinut", a afirmat Burz-Pinzaru.

Reff & Asociatii asigura consultanta in diverse aspecte specifice dreptului afacerilor, precum fuziuni si achizitii, drept societar si comercial, drept bancar si piata de capital, imobiliar, dreptul muncii, litigii comerciale si fiscale, precum si proprietate intelectuala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri