Orania Fersedi, avocat partener, cordonatoarea departamentului de real estate in cadrul Bostina si Asociatii, scrie pe blogul casei de avocatura despre motivele pentru care piata imobiliara nu isi va reveni curand.
Pentru cei care inca mai spera la revenirea “imobiliarelor” la nivelul din 2007-2008, Orania Fersedi (foto), avocat partener, cordonatoarea departamentului de real estate in cadrul casei de avocatura Bostina si Asociatii, spune ca are o veste proasta. “Nu cred ca vom mai vedea prea curand preturile de atunci, deoarece, dincolo de cauzele legate de prelungirea crizei economice, exista si o serie de alte cauze mai putin evidente”, scrie Orania Fersedi pe blogul casei de avcoatura.

“Bula imobiliara” de la finele deceniului anterior trebuie legata de alte trei fenomene economice, potrivit avocatei. “In primul rand, vorbim de aparitia si in Romania a unui sistem bancar eminamente capitalist, care traieste doar din dobanzi si nu din falimente controlate sau scheme piramidale de tip Caritas. Este un sistem bancar care, in goana dupa cota de piata, a fluturat romanilor mirajul unei vieti pe credit, fara a le explica si faptul ca un imprumut la banca nu are nimic in comun cu rugamintea «da-mi si mie un milion» adresata unei rude sau unui prieten”, afirma Orania Fersedi.

In al doilea rand, mentioneaza ea, explozia comertului de hypermarket a generat o cerere fenomenala de terenuri mari in jurul marilor orase, ceea ce a creat o presiune semnificativa si asupra preturilor terenurilor rezidentiale.

In al treilea rand, avocatul spuneca dorinta marilor companii romanesti si internationale de a evada din apartamentele cu doua, trei si patru camere in care isi aveau sediile prin anii ’90, in care – fizic – nu mai incapeau, a dus, de asemenea la o cerere acuta de spatii de birouri de clasa A.

“Care este situatia in ianuarie 2011? In acest moment, bancile nu mai ofera oamenilor credit «doar cu buletinul» si cer ca garantie «si pe mama si pe tata, plus un var primar» pentru un credit de 2 lei,orientandu-se spre a credita doar un singur client – dar mult mai sigur – statul”, afirma avocatul Bostina si Asociatii.

In opinia sa, hypermarketurile au ajuns la un punct de saturatie a pietei, iar multinationalele care au apucat sa se mute inainte de criza economica au facut-o in cladirile de birouri care fusesera terminate in graba. “Valul doi”, lovit de criza, a cam intrat pe bugete de austeritate si a renuntat la visele de grandoare imobiliara, subliniaza partenerul casei de avocatura.

Citeste aici mai multe despre acest subiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri