Salariile personalului din sistemul public de invatamant vor fi majorate cu 15 la suta incepand cu 1 decembrie 2015, de aceasta crestere urmand sa beneficieze 359.810 de angajati, iar impactul financiar estimat pentru 2016 este de 1,666 miliarde lei, informeaza, joi, Ministerul Educatiei.

Sursa citata precizeaza, intr-un comunicat transmis Mediafax ca, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, salariile personalului din sistemul public de invatamant vor fi majorate cu 15 la suta incepand cu 1 decembrie 2015.

Ministerul Educatiei precizeaza ca de aceasta crestere a salariilor vor beneficia 359.810 de cadre didactice, personal didactic auxiliar si personal nedidactic, respectiv: 290.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitatile finantate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din invatamantul universitar si 4.460 de persoane din unitatile finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

Potrivit actului normativ, incepand cu 1 decembrie se majoreaza cu 15 la suta fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unitatile conexe ale invatamantului preuniversitar de stat, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare.

"De aceasta majorare vor beneficia, de asemenea, angajatii din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si personalul nedidactic din celelalte unitati aflate in subordinea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice", se arata in comunicat.

De asemenea, incepand cu aceeasi data, sporurile si indemnizatiile care nu fac parte din salariul de baza al personalului din invatamant se majoreaza cu acelasi procent, de 15 la suta, in masura in care angajatii isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

"Masura adoptata de Guvern are un impact financiar estimat pentru anul 2016 la 1,666 miliarde de lei", se arata in comunicat. Angajatii din invatamantul preuniversitar si universitar au mai beneficiat in anul 2015 de alte doua majorari salariale: cu cinci la suta, incepand cu luna martie, si cu inca cinci la suta, din luna septembrie.

O alta prevedere inclusa in actul normativ adoptat de Guvern are ca scop evitarea blocarii derularii proiectelor finantate din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), proiecte care implica derularea unor lucrari de investitii.

In acest sens, noua reglementare stipuleaza ca documentatiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investitii care se finanteaza, potrivit legii, din fonduri externe nerambursabile prin POS CCE, aferente perioadei de programare 2007-2013, se aproba de catre ordonatorii principali de credite, indiferent de valoarea acestora.

Prevederea se va aplica obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investitii care se finanteaza astfel incat sa fie eligibile la rambursare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2007-2013 (adica 31 decembrie 2015).

Guvernul Ponta, reunit miercuri in ultima sedinta, a majorat salariile din Educatie, astfel incat intreaga marire prevazuta in acordul semnat cu sindicatele din acest domeniu sa fie de 25 la suta, la 1 decembrie, premierul demisionar apreciind ca cineva i-a atras atentia ca trebuie adoptat acest act normativ.

"Astazi am vrut sa facem sedinta sa va multumesc, dar si sa nu lasam ceva din ceea ce am facut nefinalizat. Noroc ca au fost altii mai atenti si mi-au atras atentia ca trebuia sa adoptam si actul normativ in baza acordului pe care l-am semnat cu cei din Educatie. Il adoptam acum, in aceasta sedinta. In acest fel, Sanatatea si Educatia primesc ceea ce trebuiau sa primeasca demult", le-a spus Ponta ministrilor, miercuri, in ultima reuniune a Guvernului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri