Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice organizeaza simulari ale examenelor nationale pentru elevii care finalizeaza ciclurile gimnazial si liceal: Evaluarea Nationala pentru elevii clasei a VIII-a si examenul national de Bacalaureat. Primii care vor sustine aceste simulari sunt cei 188.000 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a.

Astfel, conform calendarului de desfasurare a acestei simulari, luni, 22 februarie, este prevazuta proba scrisa la Limba si literatura romana.

Marti, 23 februarie, se va desfasura proba de Matematica, iar miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba si literatura materna (pentru elevii care studiaza in limbile minoritatilor nationale). Rezultatele vor fi comunicate elevilor in data de 4 martie.

Notele obtinute nu se trec in catalog. In situatia exceptionala in care se doreste consemnarea notei in catalog, elevul trebuie sa solicite acest lucru profesorului. In urma analizarii rezultatelor, inspectoratele scolare judetene vor lua masuri de monitorizare si control, dar si de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Subiectele pentru simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare, in mod similar modelelor publicate pe site-u lwww.subiecte2016.edu.ro, inca din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de evaluare, dar parcurse pana la aceasta data. Corectarea lucrarilor va fi facuta de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care preda la clasa, in baza unor bareme care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national.

Anul trecut, 96,17% dintre elevii inscrisi in clasa a VIII-a (adica 180.442 de elevi) au participat la toate probele simularii, iar 50,68% dintre cei prezenti (91.445 de elevi) au obtinut medii peste 5. Cele mai ridicate procente de promovare s-au inregistrat in judetul Bacau - 68,56% (rata prezenta - 99,47%), municipiul Bucuresti - 64% (rata prezenta - 95,03%), judetul Giurgiu - 63,8% (rata prezenta - 92,05%) si judetul Bihor - 61,8% (rata prezenta - 90,36%). Cele mai putin competitive rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au consemnat in judetele Caras-Severin (36,27%), Vaslui (38,55%) si Tulcea (39,89%). In aceste judete prezenta a fost, in medie, de aproximativ 95%.

Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a din anul scolar 2015-2016 are urmatorul calendar: Limba si literatura romana (7 martie), Limba si literatura materna (8 martie), proba obligatorie a profilului (9 martie) si, exclusiv pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului si specializarii (10 martie). Toate probele sunt scrise. Afisarea rezultatelor va avea loc pe data de 18 martie.

Obiectivele simularii examenelor nationale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluarilor pe care le vor sustine la finalul claselor a VIII-a si a XII-a, stabilirea nivelului real de pregatire atins, precum si optimizarea actului educational.

Sursa foto: Minerva Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri