Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) a receptionat, pana in 29 februarie, 337 de esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii si notificate prin Sistemul Rapid de alerta pentru Alimente si Furaje, la care se adauga 59 de esantioane receptionate pana in 3 martie din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apa, produse lactate si lapte materie prima si 15 esantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate de catre proprietarul unitatii de procesare a laptelui din judetul Arges, in cadrul programului de autocontrol, arata, vineri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), intr-un comunicat de presa, conform News.

Pana in prezent, nu a mai fost depistata prezenta Escherichia Coli serogrupul O2. Din cele 411 esantioane receptionate, au fost finalizate 312, dintre care doua cu rezultate pozitive, alte 99 fiind in lucru.

"Datele rezultate din verificarile ANSVSA indica faptul ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22.02.2016 si imbolnavirile copiilor diagnosticati cu SHU", potrivit sursei citate.

ANSVSA a mentionat ca procesul de pasteurizare a laptelui materie prima asigura distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

In ceea ce priveste proba pozitiva depistata la carnea de pasare din judetul Bacau, ANSVSA arata ca prin tratarea termica corespunzatoare si respectarea normelor de igiena impiedica transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli.

Citeste si:

In urma recomandarilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, ANSVSA va extinde investigatiile la nivelul exploatatiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesarii alimentelor si al ingredientelor din compozitia produselor alimentare.

ANSVSA a anuntat, in 29 februarie, ca au fost analizate 194 de esantioane, iar prezenta Escherichia coli, serogrupul O26, a fost depistata intr-o proba de pui (spate cu gat), recoltata din frigiderul familiei din judetul Bacau a unuia dintre copiii internati cu E.coli, precum si intr-un lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges.

Din 29 ianuarie pana in seara zilei de 10 februarie au fost transferati la Spitalul ”Marie Curie” din Bucuresti 12 copii, majoritatea din Arges, cu sindrom hemolitic-uremic. Dintre acestia, trei fetite din Arges au murit in spital, pe 4, 15 si 16 februarie.

Alti copii au ajus la ”Marie Curie”, dupa transferul de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, unde au fost tratati pentru infectii digestive, dar starea lor s-a agravat si, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializa si unii de intubare si ventilare mecanica.

Cauza imbolnavirii copiilor din judetul Arges care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpina de E.coli, a anuntat, in 25 februarie, ministrul Sanatatii. Cauza a fost identificata in urma anchetei facute de specialistii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, impreuna cu expertii romani.

Sursa foto: somchaij /Shutterstock