Deși majoritatea oamenilor cred că a fi implicat într-un într-un accident de mașină se rezumă la ghinion, cea mai recentă cercetare a companiei de date auto carVertical demonstrează că acest lucru nu este complet adevărat. Aparent, vehiculele vopsite în anumite culori au șanse mai mari să fie implicate în incidente rutiere decât restul. Există, se pare, și o corelație între culoarea mașinii și stilul de condus.

Ideea că mașinile de o anumită culoare sunt implicate mai des în accidente rutiere nu este una nouă. În fond, unul dintre cele mai cunoscute mituri urbane din lumea asigurărilor face referire la mașinile roșii, acestea fiind pasămite mai greu și mai scump de asigurat deoarece șoferii lor ar încălca mai des regulile de circulație. Cum am dezbătut deja teoria unei conexiuni dintre marca de mașină condusă și inteligența șoferului, a venit vremea să discutăm și despre culori.

Alegerea culorii unei mașini este influențată de factori precum preferințele personale, disponibilitatea, prețul și tendințele pieței. Cu toate acestea, majoritatea șoferilor preferă culori neutre cum ar fi culoarea gri, pentru ca se depreciază mai puțin decât culorile luminoase.

Sursă: carVertical

Dintre toate culorile vehiculelor în circulație, mașinile care au caroseria maro sunt cele mai des avariate - într-o proporție de 51%. În ciuda faptului că șoferii de mașini maro preferă fiabilitatea, luxul și confortul, acest set de preferințe pare că nu-i protejează de accidente. Acest procent se referă exclusiv la datele disponibile ce se pot consulta prin platforma carVertical, dar oferă o anumită perspectivă asupra situației de ansamblu.

Se spune că șoferii care aleg mașini galbene vor să fie în centrul atenției - dar opțiunile lor sunt limitate, căci puțini constructori mai oferă această culoare. Firi pline de energie, aceștia s-ar putea să calce prea tare pedala de accelerație - 50,6% din toate vehiculele galbene verificate pe carVertical au avut înregistrări de daune. Roșu nu este foarte mult în urmă cu un procent de 49,8% - dar această culoare nu este în vârful topului, cum postula mitul urban. Galbenul și roșul sunt culori adesea folosite pentru caroseriile mașinilor sport, ceea ce sugerează că proprietarii lor iubesc și viteza și riscul.

Un Fiat 500 foarte roșu. Sursă foto: Fiat

„Nu există o corelație directă între culoarea unei mașini și rata de deteriorare istorică a acesteia sau puterea medie a motorului. Putem doar presupune că toate aceste culori cu cele mai mari rate istorice de accidente sunt adesea alese de șoferii care doresc să iasă în evidență. Poate că acești șoferi au un apetit mai ridicat pentru risc în timpul navetei zilnice”, explică Matas Buzelis, expert auto al carVertical.

Există vreo legătură între unele culori și un plus de siguranță în trafic?

Șoferii care conduc mașini viu colorate sunt adesea percepuți ca fiind mai extravaganți. Cu toate acestea, culorile aprinse sunt considerate mai sigure, deoarece aceste vehicule sunt mai vizibile când vremea este rea sau în condiții de lumină scăzută.

Mașinile albe și cele galbene ies în evidență în contrast cu împrejurimile lor, făcându-le mai ușor de observat de către pietoni și alți șoferi. Lucrurile stau complet diferit în cazul mașinilor gri și negre care se disting greu într-o zi ploioasă, de exemplu. Mașinile de culoare mai deschisă sunt, de asemenea, mai ușor de observat noaptea sporind astfel siguranța șoferilor lor. Astfel, deși portocaliul nu este cea mai comună culoare pe piața de vehicule second hand, experții auto o consideră o alegere bună pentru cei care doresc să fie foarte vizibili în timp ce conduc.

Niște Rolls-Royce în culori țipătoare. Sursă foto: Rolls-Royce

Conform cercetărilor carVertical, culorile gri (avariate doar în proporție de 44,7%) și alb (avariate în proporție de 44,5%) sunt cele mai sigure, ceea ce înseamnă că sunt mai rar implicate în accidente. Deși rata de incidență a accidentelor depinde de mulți factori cum ar fi condiția în care se află drumul și densitatea traficului, alegerea unor anumite culori poate conferi șoferilor mai multă siguranță.

Sursa foto: Iurii Vlasenko / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri