Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sambata seara, ca pe unii ii deranjeaza ca au fost alocati trei milioane de euro din bugetul Capitalei pentru Catedrala Neamului, in timp ce anul trecut au ramas necheltuiti 200 de milioane de euro, iar alti 10 milioane de euro au fost alocati unor case de avocatura "alese pe spranceana", in conditiile in care Primaria are o Directie juridica "foarte bine dotata".

Gabriela Firea a explicat, sambata seara, la Antena 3, ca Primaria Capitalei a acordat 15 milioane de lei pentru construirea Catedralei Neamului, in conditiile in care Patriarhia avea nevoie de 60 de milioane de lei. Ea a precizat ca nu a reusit sa ii convinga pe toti consilierii sa voteze in favoarea acestei hotarari, desi a invocat argumentul national, scrie News.ro.

"In legatura cu Catedrala, nici cand am venit cu argumentul ca acest obiectiv este inclus in proiectul «Romania 100» - in decembrie 2018 se implinesc 100 de ani de la crearea statului national roman modern si este normal sa avem si noi o mica contributie pentru finalizarea acestui obiectiv - nici macar acest argument, daca vreti, national, de romanism, de bucurie ca poti aduce o contributie cat de mica si o recunostinta pentru toate eforturile inaintasilor nostri, nici macar acest argument nu a stat in picioare”, a spus Gabriela Firea.

Ea a dat exemplul consilierilor Uniunii Salvati Bucurestiul, care s-ar fi opus pentru ca au o atitudine de ONG. "USB merge pe ideea de ONG si se opune oricarui proiect”, a mai spus Firea. Primarul Bucurestiului a adaugat ca, pana acum, Primaria a acordat in total 26 de milioane de lei pentru Catedrala Neamului. "Nu doar Primaria Capitalei a dat bani, au dat si primarii din tara si consilii judetene, a fost o contributie nationala, dar Catedrala se afla pe teritoriul Bucurestiului, mai multi bucuresteni vor veni la Catedrala si straini care ne vor vizita. In total 26 de milioane din bugetul Primariei Capitalei au mers catre Catedrala Mantuirii Neamului, oricum necesarul Patriarhiei era de 60 de milioane de lei si am acordat doar 15, adica aproximativ trei milioane de euro", a precizat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a mai spus ca s-a ajuns la aceasta suma pentru ca trebuie tinut cont si de celelalte cheltuieli. "Am auzit o discutie total falsa, ca ne ingrijim de biserici, si nu de spitale. Intr-o luna si jumatate au plecat 20 de milioane de euro catre spitale si teatre", a declarat Firea. Ea a mai spus ca domeniul sanitar este o prioritate si ca asteapta ca managerii celor 19 spitale din Bucuresti sa ii prezinte un inventar cu toate necesitatile.

"Prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti am solicitat tuturor managerilor de spitale sa ne prezinte un inventar cu toate necesitatile, toate dotarile, aparaturile, tot ceea ce este nevoie pentru ca cele 19 spitale din Capitala sa arate la nivel european. Astept acest inventar, unii manageri au fost in concediu si nu au reusit sa transmita toate datele si va garantez ca pentru mine este o prioritate domeniul sanitar, iar spitalele Capitalei, care sunt in administrarea noastra, vor arata asa cum se spune, ca afara", a declarat Gabriela Firea. Ea a mai aratat ca investitiile in spitale nu exclud alocarea unor sume pentru finalizarea Catedralei Neamului si a precizat ca anul trecut au ramas necheltuiti 200 de milioane de euro din bugetul Capitalei.

"Asta nu inseamna ca in paralel nu poate fi acordata o suma, repet mica, comparativ cu bugetul Capitalei, pentru finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului. Anul trecut au ramas in vistieria Primariei Capitalei 200 de milioane de euro pentru ca nu au fost in stare sa cheltuie acesti bani deoarece trebuie proiecte, trebuie sa respecti toata birocratia care este valabila si in Romania si in Occident, proiecte tehnice, caiete de sarcini, studii de fezabilitate, sa urmaresti proiectele, au ramas necheltuiti bani foarte multi, care ar fi insemnat dezvoltare pentru Bucuresti, rezolvarea problemei traficului, rezolvarea absentei parcarilor, fluidizarii traficului, dotarilor din spitale. Eu nu imi propun sa fiu un primar general care nu face nimic de teama sa nu fie criticat si care sa ramana cu aproximativ 200 de milioane de euro in vistierie. Prefer sa ii cheltuim legal si eficient in toate domeniile", a spus Firea.

Primarul general a mai aratat ca, tot anul trecut, Primaria Capitalei a alocat 10 de milioane de euro pentru cinci case de avocatura, in conditiile in care are juristi angajati, si cinci milioane de euro pentru dezinsectie si deratizare, care se pot face "cu mult mai multe zerouri din coada taiate". "Desi exista un departament foarte bine dotat, o directie juridica, se cheltuie 10 milioane de euro pentru cinci case de avocatura care sa reprezinte Primaria Capitalei, deci ne deranjeaza trei milioane de euro care merg catre Catedrala Mantuirii Neamului, care este a noastra a tuturor, este de utilitate publica, nu pleaca nimeni cu Catedrala in spate."

"Nu pune lacatul pe ea nici Patriarhia Romana, nici Ministerul Culturii, nici Secretariatul de Stat pentru Culte, nici Guvernul, nici Primaria Capitalei, va fi un bun national si va dainui peste veacuri, dar s-au alocat fara nicio ezitare si fara nicio emotie 10 milioane de euro doar intr-un an pentru case de avocatura alese bineinteles pe spranceana, ca nu cred ca orice casa de avocatura are acces la contractele cu Primaria Capitalei, repet, avand juristi angajati, cinci milioane de euro pentru dezinsectie si deratizare - se realiza asa cum stiti, superficial, aceasta licitatie este blocata - si am demonstrat acum ca se poate face dezinsectie si deratizare cu mult mai putin, cu mult mai multe zerouri din coada taiate, din surse proprii, prin Centrul de Protectie a Plantelor si cu sprijinul sectoarelor", a declarat Gabriela Firea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri