Calea catre prosperitate este mai importanta decat averea propriu-zisa, pare sa transmita omul de afaceri romano-american George Haber , atunci cand declara, precum in titlu, ca "averea reprezinta drumul si nu capatul acestuia". El este unul dintre cei mai bogati romani din lume. Locuieste pe cea mai selecta fasie de pamant a Americii, Silicon Valley.
Cu toate ca averea l-ar putea face sa fie un om care sa-i priveasca de sus pe cei din jur, el se comporta cu simplitate - si pare sa zambeasca tot timpul.

Are convingerea ca avere pot face doar oamenii care se raporteaza pozitiv la tot ceea ce ii inconjoara, si mai ales la semenii lor.

El a invatat aceasta lectie de viata de la o persoana iubita din familia sa, mama, supravietuitoare a lagarelor de exterminare naziste. "Mama imi povestea cum a supravietuit in lagar. Cu zambetul pe buze - un zambet deconcertant pentru opresori", ne-a povestit George Haber.

"Spune-mi, te rog, George", mi-a spus cand l-am intalnit. Era prezent la o reuniune a asociatiei studentilor din ASE "DaAfaceri" si le explica viitorilor antreprenori ca pentru a porni o afacere, este necesar sa creada in ea. "O afacere insemna multe nopti nedormite, multe framantari. Dar satisfactia de a reusi este cel mai important lucru", ne-a spus el. Apoi, a acceptat sa ne povesteasca din viata sa si despre multiplele sale incercari de a face avere - un tel pe care l-a atins prin curaj si prin credinta ca va reusi.

Pofta de afaceri a avut-o George Haber (foto) inca din copilarie, de pe la 9 sau 10 ani. "Erau la moda fotografiile diversilor artisti straini. Aduceam reviste de la Budapesta, iar intr-un laborator chimic le copiam si le vindeam", povesteste omul de afaceri american. Pe atunci, pasiunea sa era chimia, de la care a "emigrat" incet spre electronica. Astfel, prin anii 1974-1975, a construit statii de amplificare si instalatii de lumini, lucruri care nu se gaseau in comert, pentru o discoteca din Oradea. Discoteca ce a devenit "cea mai tare" din Oradea. Experienta ii va folosi lui George si dupa emigrarea in Israel.

Primul esec in afaceri, in Israel

Ca elev de liceu, castiga mai mult decat parintii sai. Banii i-a risipit pe distractii si prin restaurantele Oradei. Firea sa rebela i-a schimbat destinatia in viata. Pentru ca directorul liceului unde invata nu-l privea cu ochi buni, nu a putut da bacalaureatul in vara si nici intra la facultate. Asa ca s-a hotarat sa paraseasca tara. "Acest lucru m-a convins ca e cazul sa plec. Cu comunismul si birocratia nu ma puteam intelege" ne marturiseste Haber.

Emigreaza in Israel, unde primul sau job este la o discoteca. "Nu stiam limba, vorbeam in engleza si romana, dar ce le pasa celor care veneau si care erau interesati sa danseze", spune Haber. El studiaza electronica la Institutul Tehnion din Haifa, "cotat intre primele 5-6 universitati tehnice din lume". S-a angajat apoi la o firma israeliana de electronice, neuitandu-si insa nici pasiunea de a construi instalatii de control al luminilor pentru discoteci.

Tot in acea perioada are primul esec in afaceri. In Israel era pe-atunci hiperinflatie. De aceea a considerat ca e bine sa construiasca contoare electronice pentru taximetristi. Afacerea a fost un esec, pentru ca taximetristii refuzau sa le instaleze in masini, preferand negocierea cu clientul. "Dupa cativa ani, contoarele au devenit obligatorii, iar pe piata au intrat firmele mari", adauga cu o unda de regret omul de afaceri american de origine romana.

A mai incercat si alte afaceri, dar destinul i-a fost sa schimbe din nou tara. Lucrand la o firma israeliana la care realiza programe de design pentru circuite electronice, si care avea colaborari de afaceri cu o firma americana, realizeaza o inovatie la un sistem al acestei firme, iar americanii ii cer sa vina la ei in Statele Unite. George Haber nu ezita.

America - tara in care reusesti numai daca vrei

Astfel, in 1988 ajunge in Silicon Valey. "Aveau sediul pe soseau centrala. Cand l-am vazut, m-am intrebat: "Daca ei pot, de ce nu pot si eu?", ne marturiseste oradeanul ajuns milionar in America.

Asa ca se hotaraste sa porneasca afaceri. "Trebuie sa elimini micile chestiuni, cele de zi cu zi, ce fac azi, ce fac maine. Fara a elimina aceste lucruri, nu poti face primul pas. Trebuie sa rupi barierele. Spiritul antreprenorial merge mana in mana cu spiritul de aventura", ne spune George Haber.

Hazardul intervine din nou. In timpul Revolutiei, intre evenimentele de la Timisoara si cele din Bucuresti, participa la o manifestatie anticeausista la Palo Alto, California. Acolo cunoaste un roman din Brasov, matematician, pe care il ajuta sa-si gaseasca un loc de munca. Ulterior, desi nu aveau banii, cei doi vor deschide compania CompCore. La vremea respectiva, Haber si-a spus: "o sa incerc, iar daca nu reusesc, imi pun visele in cui". Nu aveau bani, dar aveau idei. "Se auzea atunci de jpeg, iar japonezii spuneau ca vor sa faca un format numit mpeg pentru filme. Eram convins ca mpeg este un lucru important", spune George. Seara, asociatii firmei se strang ca sa implementeze mpeg. "Din om in om am aflat ca o companie, Cirus Logic, cauta solutii pentru mpeg si ne-am hotarat sa le prezentam realizarea noastra", spune Haber.

Ca om de afaceri s-a lovit de o problema la fel de importanta ca si produsul respectiv: cea a imaginii. Pentru a se putea prezenta in fata celor de la Cirus, Haber a cumparat un Mercedes. Compania a fost convinsa de argumentele firmei CompCore si a cumparat solutia platind 250.000 de dolari. In acel moment, cei doi asociati si-au dat demisiile din joburile lor. De la umatorul client au primit 500.000 dolari. "Am fost profitabili din prima zi", spune Haber.

Treptat, compania a fost primita la masa celor mai importante companii din domeniul IT. Astfel i-au cunoscut pe cei de Intel si Microsoft si au pornit afaceri cu ei.

"Am auzit apoi de un format DVD pe care se pot pune filme. Noi am implementat standardul DVD. Era prin anii 1996-1997", explica George urmatorul pas in afaceri. Solutia DVD a fost prezentata la un mare targ de IT pe un Pentium de 300 MHz.

Bill Gates, sau teapa vietii

Seful Microsoft, Bill Gates, s-a oferit sa cumpere firma CompCore, in 1996, la un pret echivalent cu cifra de afaceri a companiei pe un an. Haber n-a fost de acord cu pretul, pe care l-a considerat prea mic, si a vandut-o in cele din urma pentru 80 milioane dolari companiei Zoran.

A urmat, in 1997, al doilea start-up, compania GigaPixel. De data acesta a pornit cu o finantare de 6 milioane dolari, bani investiti de partenerii de la Silicon Graphics. Au reusit sa incheie un contract cu Microsoft, prin care se angajau sa realizeze un procesor grafic pentru consola de jocuri Xbox. "Trebuia ca in momentul lansarii consolei, eu sa apar pe scena, Bill sa ma felicite si apoi sa parasesc scena fara sa spun un cuvant. Mai mult, Bill Gates trebuia sa faca o paralela intre dezvoltarea lor de pe urma colaborarii initiale cu IBM si dezvoltarea firmei mele", ne-a spus Haber.

Ar fi urmat listarea la Bursa, la o capitalizare de 2 miliarde dolari, iar GigaPixel urma sa cumpere doua companii de grafica la suma de 200 milioane dolari fiecare. Totul s-a naruit in momentul in care cei de la Microsoft au anuntat ca intrerup colaborarea cu GigaPixel, pentru ca aveau un termen strans de predare a proiectelor si le era teama ca ar putea intarzia proiectul. Cei de la Microsoft le-au platit despagubiri de 15 milioane dolari. In cele din urma, George a vandut afacerea, in 2000, pentru 180 milioane dolari, chiar uneia dintre firmele de grafica pe care intentionase initial sa le cumpere, compania 3DFx, preluata apoi de Nvidia.

Dupa ce a vandut si al doilea start-up, George Haber a pornit din alta pozitie pe piata afacerilor: aceea de investitor. "Am investit in mai multe companii din domeniul software-ului, in domeniul video, in domeniul farmaceutic. Nu intru in afaceri la care nu ma pricep", ne spune Haber.

L-am intrebat cum investeste, totusi, intr-o companie farmaceutica. "Investesc intr-un tratament de reversibilitate a pierderii vederii fara operatie laser. E o afacere importanta, in conditiile in care, in America, se cheltuiesc mari sume de bani pentru tratamentul acestor boli", spune Haber.

Investitiile in noi companii se ridica, conform evaluarilor omului de afaceri romano-american, la aproximativ 3 milioane dolari, dar i-ar putea aduce castiguri de sute de milioane dolari.

Romanii au talent, dar nu stiu sa faca planuri

In Romania nu investeste inca, desi "are de gand". Motivul: "nu am gasit pe cineva care sa faca produse globale, iar cei care deja le fac, nu au nevoie de bani. Nimeni nu a venit la mine cu un business-plan". Totusi, Haber ajuta cu consultanta gratuita companii din Romania, pentru a le ajuta sa se dezvolte. Mai mult, a adus si investitori americani in Romania. Acestia au plecat dezamagiti, desi au constatat ca "talentul in Romania e exceptional, dar lipsesc oamenii de business, care sa aiba o viziune globala". Haber a mai constatat ca din Romania lipsesc fondurile de investitii pentru start-up. "Oameni bogati sunt destui in Romania, dar cred ca nu baga bani in astfel de fonduri pentru ca nu se pricep", crede George.

Pe George Haber, averea nu l-a schimbat ca om. Teoretic, isi poate permite aproape orice. Practic, are un Mercedes ML 55 AMG, o masina de 100.000 dolari, o casa cu piscina, multe camere si vedere la ocean. In plus, are un cinematograf cu 20 de locuri, cu echipament de studio de inregistrari audio-video.

Nu si-a uitat nici o clipa prietenii. Cand a vandut cea de a doua companie, le-a oferit prietenilor, 15 la numar, un cadou de peste 1 milion de dolari in actiuni. Unii dintre ei l-au intrebat: "doar atat"?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri