Multi oameni viseaza la vacante pe insule exotice, insa cei mai multi ajung sa-si incheie concediul in tarile vecine. Asta este concluzia unui studiu al Comisiei Europene, potrivit caruia 57% dintre cetatenii UE si-au facut vacanta in propria tara anul trecut, scrie QZ.com.

Peste 80% din greci, croati si italieni au ales destinatii din tara lor, in timp ce 70% din maltezi, belgieni si luxemburghezii au calatorit peste granite.

Aproape jumatate dintre cetatenii UE aleg vacante la plaja, ceea ce explica faptul ca cei mai multi europeni ajung in sudul continentului. 15% din turistii din tarile UE au calatorit in Spania in 2013, 11% au ales Franta si 10% au preferat Italia.

In schimb, finlandezii si estonienii au ales sa faca schimb de tari in privinta vacantelor. Acelasi lucru se intampla si in cazul germanilor si austriecilor, desi germanii recunosc ca ar prefera mai degraba o vacanta in Spania.

In ceea ce ii priveste pe romani, cei mai multi au ales Grecia, la fel ca vecinii bulgari.

Cine mai calatoreste in 2014

Anul trecut, 6% dintre cetatenii UE nu au calatorit nicaieri. Planurile par sa ramana neschimbate in 2014, mai ales pentru oamenii din tarile afectate de criza, ca Grecia, Spania sau Cipru.

In 2013, dintre cetatenii UE, cei mai multi care nu si-au permis sa calatoreasca sunt bulgarii (19%), urmati de slovaci (13%), italieni (10%), romani si croati (9%), portughezi (8%) si greci, francezi si lituanezi (6%). In schimb, putini maltezi au ramas acasa (1%), la fel si luxemburghezii, olandezii si finlandezii (2%).

Perspectivele se inrautatesc in 2014. Daca anul trecut doar 6% dintre greci nu au mers in vacanta, pentru acest an 26% din ei sustin ca nu au pe lista nicio calatorie. La fel considera si cipriotii (19%), bulgarii si spaniolii (18%) si portughezii (16%).

Romanii isi mentin planurile de anul trecut, asa ca tot 9% nu au de gand sa plece in vacanta in cursul acestui an. Iar daca maltezii au stat cel mai putin acasa anul trecut, in proportie de 1%, acum 19% din ei sustin ca nu vor pleca in vacanta in 2014. Cei mai optimistii sunt suedezii, care, la fel ca anul trecut, 3% vor ramane acasa in acest an, alaturi de austrieci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri