Dupa esecul proiectului Dracula Park de la Sighisoara, Guvernul Nastase a pus la dispozitie un teren de aproximativ 500 de hectare in Snagov (Vlasia), ca noua locatie pentru constructia parcului. Sorin Marica, presedintele societatii Dracula Park SA, actualul adminstrator al proiectului, anunta primavara lui 2004 ca moment de incepere a lucrarilor, zona urmand sa fie conceputa sub forma de parc industrial, cu o investitie estimata intre 40 si 70 de milioane de Euro. Sunt proiectate amenajari complexe: teren de golf, hipodrom, parc acvatic, karting, circuit auto-moto. Tandemul Basescu-Tariceanu promitea in campania electorala ca va anula hotararea prin care s-a mutat locatia parcului vampirologic. Pana astazi nu s-a intamplat acest lucru, motiv pentru care despre Parcul Dracula se poate spune doar ca se afla in moarte clinica. Proiectul a ramas in custodia lui Sorin Marica, insa, acesta refuza sa faca orice precizari despre situatia actuala a actionariatului.
Parlamentarii PNL Eugen Nicolaescu si Nicolae Vlad Popa au facut o sesizare penala la Parchetul Instantei Supreme impotriva lui Adrian Nastase si a fostului ministru Dan Matei Agathon. Nicolaescu si Popa i-au acuzat pe cei doi ca au inselat investitorii si au incalcat legea societatilor comerciale in constituirea Fondului pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara. "Adrian Nastase si Dan Matei Agathon au indus in eroare opinia publica, au facut publicitate unui proiect falit. Oameni de buna credinta au cumparat actiuni acolo ca, in final, totul sa nu fie decat un esec lamentabil si o vorbarie", ne-a declarat Eugen Nicolaescu. "La ora actuala, suntem in faza de recurs cu demersul nostru, pentru ca actiunea a fost respinsa intr-o prima instanta, dar pana la urma suntem increzatori ca lucrurile nu vor ramane asa", a spus Nicolaescu. Acesta a tinut sa precizeze ca, la ora actuala, "nimeni nu stie ceva concret despre stadiul in care se afla proiectul de la Snagov", categorisind aceasta secretomanie ca fiind in legatura cu "aroganta" de care da dovada Sorin Marica. Dosarul se afla in lucru la sectia Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cei doi parlamentari au cerut si anularea aprobarii pentru infiintarea noului parc de la Snagov. Nicolaescu si Popa au cerut instantei Contenciosului Administrativ anularea acestui act normativ pe motiv ca suprafata de teren respectiva a fost data in folosinta unei societati care nu este de utilitate publica, fapt ce intra in contradictie cu prevederile Constitutiei. Parlamentarii au adus ca argument si faptul ca acordarea terenului s-a facut fara organizarea unei licitatii.

Deputatul Nicolaescu arata ca "persoanele care sunt implicate in acest proiect au creat prejudicii investitorilor si sunt responsabile penal pentru mutarea locatiei parcului, dar si pentru ca au facut publicitate unui proiect sortit esecului". El a mai spus ca "Parchetul va trebui sa inceapa urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase si Dan Matei Agathon". In opinia lui Nicolae Vlad Popa, atribuirea terenului de la Snagov "s-a facut exclusiv in interesul privat al membrilor Guvernului care, in acest mod, au dorit sa-si favorizeze clientela politica sau au dorit sa-si procure in mod nemijlocit avantaje de pe urma acestui proiect". Eugen Nicolaescu arata, in plangerea penala, ca pentru realizarea proiectului Dracula Park a luat nastere prin subscriptie publica societatea SC "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara" SA (FDTS), societate la care s-a constituit un actionariat de 16.500 de investitori. O parte din acestia, arata deputatul, nu-si vor mai putea recupera banii. Eugen Nicolaescu i-a acuzat pe Nastase si Agathon de comiterea infractiunilor de inselaciune si de incalcarea articolelor 265 si 266 din Legea societatilor comerciale. "Proiectul Dracula Park s-a dovedit repede a fi un esec, atat ca idee de afaceri, cat si pentru gresita alegere a locatiei, a spus deputatul PNL, aratand ca din cauza unei credibilitati reduse a lui, in 2003, peste 1.000 de actionari s-au retras din societate, depunandu-si actiunile in vederea rambursarii acestora. Cererile de retragere au provenit in principal din partea persoanelor fizice.

O data cu schimbarea locatiei, Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara si-a schimbat denumirea in SC Dracula Park SA, actualul administrator al proiectului. Potrivit directorului Sorin Marica, toti actionarii care s-au hotarat sa se retraga in urma schimbarii locatiei in Snagov si-au primit banii inapoi, la ora actuala ramanand 13.800 de actionari, persoane fizice si juridice. Sorin Marica ne-a declarat ca nu poate da alte informatii in legatura cu situatia actuala a actionariatului.

Cei doi parlamentari au sesizat si Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare (CNVM), care a informat ca nu a aprobat listarea la bursa a actiunilor Dracula Park. Potrivit lui Nicolae Vlad Popa, titlurile Dracula Park nu au fost cotate la bursa Rasdaq sau la Bursa de Valori Bucuresti pana cand nu se va rezolva problema terenului atribuit noii locatii, pentru ca decizia Guvernului de a atribui cele aproape 500 de hectare de teren la Snagov a fost contestata in instanta chiar de respectivul deputat.

La data de 26.07.2001 se inaugura, la Oficiul Comertului Mures, S.C. "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara", administratorul proiectului "Dracula Park"-care s-a vrut a fi unul din cele mai ambitioase proiecte turistice din Romania. Potrivit proiectantului general, se intentiona "materializarea la nivel de proiect si constructia efectiva a unui parc de distractii, avand ca tema subiectul controversatului conte Dracula, pozitionat fictiv de autorul irlandez Bram Stoker, prim romanul omonim, in Transilvania sfarsitului de secol 19".

Chiar daca, din punct de vedere istoric, denumirea de Dracula Park langa Sighisoara, nu prea are nici un suport istoric (ideea potrivit careia Vlad Tepes s-ar fi nascut la Sighisoara nefiind sustinuta documentar, existand doar inscrisuri potrivit carora Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, la recomandarea regelui Sigismund, ar fi beneficiat de refugiu in Sighisoara) proiectul nu a dus lipsa de o intreaga regie faraonica, gen Disneyland: castelul de rigoare, strada mare, catacombele, lacul, ateliere mestesugaresti si alte asemenea. Nu lipseau nici "galeriile de arta diabolica" sau "Institutul International de Vampirologie Dracula, un complex muzeal cu laboratoare de cercetare in domeniul vampirologiei si un club al vampirilor".

Dincolo de acestea, proiectul Dracula Park urma sa aduca, potrivit estimarilor oficiale, aproximativ 28-29 de milioane de dolari anual , costurile totale fiind de aproximativ 32 milioane de dolari. Numarul de turisti ce urmau sa viziteze parcul Dracula - sub sloganul "Welcome Forever" - a fost apreciat la peste un milion in fiecare an.

O parte din banii proiectului urmau sa fie atrasi prin emisiune de obligatiuni. Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara a derulat, in perioada 2001-2002 o oferta publica de actiuni in urma careia s-au strans cateva milioane de dolari. De altfel, primul cumparator de actiuni Dracula Park a fost Adrian Nastase (zece mii de actiuni, la costul de 10.200 lei/actiune, cu valoarea pachetului de 102 milioane de lei), exemplu urmat de catre ministrul Turismului si de peste 10.000 de persoane (in ziua emiterii actiunilor, in cateva ore, au fost cumparate actiuni Dracula Park in valoare de aproximativ 300 de milioane de lei).

Intregul proiect a beneficiat de o publicitate pe masura. In egala masura insa au existat, dupa cum se stie, presiuni din partea UNESCO, Bisericii Ortodoxe, Parlamentului European - ba chiar si din partea Printului Charles, altminteri un fan al Sighisoarei. Sau tocmai de aceea, pentru ca, in cor, cei de mai sus au tinut sa demonstreze ca intregul proiect Dracula Park ar pune iremediabil in primejdie distrugerea cetatii medievale din Sighisoara, singura cetate medievala locuita din Europa si aflata de altfel in patrimoniul UNESCO. Esecul de mari proportii care se intrevedea, s-a concretizat cu ajutorul modului de lucru autohton. Un proiect de amploarea si de calitatea celui care a fost destinat Sighisoarei presupune infrastructura de exceptie, management la nivel de varf, respectarea cu strictete a termenelor de executie, eliminarea timpilor morti generati de birocratie, personal competent etc. Chestiuni care, si astazi, in Romania par de pe alta planeta. Pe de alta parte, Ministerul Turismului & Dan Matei Agathon au ales locatia din considerente vampirologice- se vede treaba - altminteri "Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara" nu a avut aprobat studiul de fezabilitate de catre Guvern si nici vize de la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei de atunci, Ministerului Culturii si Cultelor sau de la fostul Minister al Dezvoltarii si Prognozei, situatie ce contravine legii.

Reactiile forumurilor ONG fata de promovarea proiectului Dracula Park ar putea umple sute de pagini. Spre exemplu:"Promovarea proiectului Dracula Park s-a facut in conditii de incalcare flagranta a legislatiei romanesti si internationale. Proiectul incalca obligatiile ce decurg din legislatia romaneasca si internationala privind protectia patrimoniului national si universal (Legea 422-privind protejarea monumentelor istorice din 18 iulie 2001, Ordonanta Guvernului din 3 iulie 2001 privind aprobarea si implementarea programului special de dezvoltare turistica a zonei Sighisoara, Recomandarea UNESCO privind protejarea proprietatii culturale amenintate de lucrari publice sau private din 1968, Conventia UNESCO privind protejarea mostenirii culturale si naturale universale din 1972, Carta internationala de turism cultural, Mexic 1999. Proiectul de amplasare a Dracula Park pe platoul Breite din Sighisoara incalca legislatia romaneasca cu privire la protectia mediului..." (forumul S.O.S Sighisoara, 2002) si exemplele pot continua.

In fata avalansei de proteste, s-a decis, dintr-o aruncatura de condei, schimbarea locatiei. Nici vorba de abandon sau de regandirea proiectului( la care, nu este asa, primul ministru era actionar). In consecinta, Guvernul - via RAPPS - a pus la dispozitie aproape 500 de hectare din comuna Snagov (Vlasia) pentru noul amplasament al Dracula Park, invocat pe baza unui studiu de fezabilitate (alti bani cheltuiti) al PricewaterhouseCoopers, care a indicat drept favorabila vecinatatea Capitalei pentru a atrage investitii. Dezvoltarea infrastructurii proiectului si derularea investitiilor urmau a fi administrate de o banca specializata in consultanta pentru restructurare si investitii in estul Europei, European Privatization&Investment Corporation (EPIC). Proiectul parcului de distractii de la Snagov este mai complex decat cel de la Sighisoara (golf, hipodrom, acvaparc, teren de paintball, motocros etc.) iar costurile au fost estimate intre 50-70 milioane de Euro.

Demararea lucrarilor de constructie a fost anuntata anul trecut dar finalizarea lor ramane o mare necunoscuta. Presedintele SC Dracula Park SA, societatea care administreaza proiectul de la Snagov, Sorin Marica, s-a aratat reticent in a oferi informatii despre situatia actuala a proiectului Dracula Park, aratand ca acesta "este un proiect 100% privat. "Invariabil, sub pretextul informarii opiniei publice sau a unor actionari, astfel de demersuri au avut rolul de a dezinforma si crea o cu totul alta imagine proiectului.

Principala consecinta a mediatizarii nedorite (cititi si incorecte) de pana acum a fost cresterea costurilor finantarii proiectului. In AGA s-au luat anumite decizii privind relatia cu presa si nu voi putea trece de aceste decizii. Va reamintesc ca este vorba de un proiect privat 100%, oricat de mult au incercat unii sa-l considere public sau arondat unor anume interese de partid sau particulare", ne-a declarat Sorin Marica.

Traian Basescu a promis in campania electorala ca lamureste problema Dracula

In campania electorala din 2004, proiectul Dracula Park a fost una dintre temele de atac folosite de Basescu si Alianta impotriva Guvernului PSD. Actualul presedinte al Romaniei numea aceasta afacere "o mare escrocherie", acuzandu-i pe Adrian Nastase si pe Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, ca ar fi "stimulat" populatia sa depuna bani, insa nu au facut nici un raport public cu privire la destinatia fondurilor. Problema contelui Dracula ocupa un spatiu insemnat si in "Evaluarea Guvernarii PSD in perioada 2001-2003", document elaborat de Alianta PNL-PD. "Pe parcursul celor trei ani de guvernare, fondurile publice (dar si o parte din cele private) au fost orientate, cu precadere, spre proiecte nerealiste si paguboase, gen Dracula Park sau 'palmieri'", se arata in raportul prezentat de Alianta in 2004. Dupa castigarea alegerilor, subiectul Dracula Park a fost, practic, inchis. Dar nu asa cum promisesera Basescu si Tariceanu, adica desfiintarea hotararii de guvern prin care Dracula Park a fost mutat, dintr-un condei, de la Sighisoara la Snagov. Prilej cu care s-a operat si modificarea beneficiarului proiectului, pe lista actionarilor regasindu-se multe persoane care provin din cercul oamenilor de afaceri apropiati de PSD. Cu acordul tacit al actualului Guvern, proiectul Dracula Parc ar putea reinvia in orice moment.

Deocamdata, Dracula Park a primit, printr-o hotarare de Guvern, sase miliarde de lei, destinati studiului de fezabilitate. Fiind conceput ca o societate privata pe actiuni, ramane de vazut ce explicatii vor primi actionarii, mai ales in conditiile in care presedintele Basescu anunta in campania electorala intentia de a cere anularea hotararii de Guvern prin care s-a atribuit terenul de la Snagov, dat in folosinta societatii-administrator "Parcul turistic si de agrement Snagov". Pana in acest moment, Guvernul Tariceanu nu s-a aratat interesat sa lamureasca aceasta problema.

Mutarea la Snagov a determinat retragerea a peste o mie de actionari, care detineau 3,2% din capitalul social, ramanand 13.000, care reprezinta 11% din capitalul social.

Actiunile Dracula Park au beneficiat de promovare la cel mai inalt nivel

Mutarea parcului de la Sighisoara la Snagov este si astazi considerata o incercare de a masca esecul notoriu al proiectului de la Sighisoara. Mai mult, o serie de oameni politici au cerut tragerea la raspundere a fostului ministru Dan Matei Agathon si clarificarea cadrului legal si financiar prin care s-a derulat utilizarea fondurilor publice.

De altfel, un control al Curtii de Conturi a pus in lumina principalele deficiente ale proiectului Dracula Park: nerespectarea prevederilor legii prin lipsa aprobarilor studiului de fezabilitate, cedarea unei marci comerciale si niste miliarde lipsa la bugetul de stat. Potrivit Curtii de Conturi, Consiliul Local Sighisoara, care a fost actionar majoritar la Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara, a fost prejudiciat cu 4,2 miliarde de lei, bani pe care FDTS nu i-a mai achitat, in conditiile retragerii din actionariat. "Aceasta suma reprezinta diferenta dintre valoarea contabila si valoarea nominala a titlurilor aferente aportului in natura constand in teren si valoarea actiunilor aferente aportului in bani la capitalul social initial", se arata in raportul institutiei de control. Totodata, precizeaza Curtea de Conturi, a fost cedat in mod nelegal dreptul de proprietate a marcii "Dracula Park", in urma unui ordin semnat chiar de Agathon, cu titlu gratuit si pe termen nelimitat, catre Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara, societate care nu este institutie publica. "Fapt ce contravine prevederilor HG nr. 6841/1995 privind procedurile de transmitere fara plata si de valorificare a bunurilor apartinand institutiilor publice (modificata de HG nr. 966/1998) in conformitate cu care aceste bunuri pot fi transmise fara plata doar la alte institutii publice, situatie in care ordinul este anulabil", arata Curtea de Conturi. In egala masura, din suma destinata studiului de fezabilitate, de sase miliarde de lei, au ramas neutilizate 34,4 milioane, fonduri nerestituite la bugetul de stat, fiind calculate despagubiri civile in valoare de 18,7 miliarde de lei. "In timpul si ca urmare a controlului, suma totala de 53,1 milioane de lei a fost restituita de FDTS Primariei Sighisoara, in vederea virarii la bugetul de stat", arata Curtea de Conturi, precizand ca suma de sase miliarde de lei cheltuita pe apa sambetei la proiectul Dracula Park nu a fost preluata o data cu schimbarea locatiei la Snagov. Cu toate acestea, procurorii financiari au clasat dosarul Dracula Park, constatand ca "nu sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri