Sa ne cunoastem mai bine

M-am gandit un timp inainte de a accepta acceptat invitatia de a scrie saptamanal pentru Wall-Street. Pentru ca ma temeam ca poate nu as mai avea despre ce sa vorbesc. Din fericire, dupa cateva momente de gandire, am privit pe geam si Romania mi-a aparut, la fel de interesanta ca intotdeauna, imbaiata in aromele ei balcanice.

Atunci cand o sa simtiti ca va lipsesc subiectele de conversatie, priviti in jur. E nevoie de doar cateva clipe ca sa va puteti conecta la singurul Radio care ar trebui sa se numeasca « national » : Romania cea distrata.

O tara care a vazut multe in anii din urma. A vazut politicieni interesanti, propuneri si idei facute de amorul artei, taxe si impozite imposibil de aplicat. Si multe, multe alte aberatii... A vazut oameni care au reusit in afaceri si oameni care au continuat sa se mentina in elita lumii bogate doar pentru ca ’89 a fost doar un pas logic pentru ei.

Mai important insa, Romania a vazut o industrie IT care s-a dezvoltat ca nimic altceva in aceasta tara de care uneori doar Dumnezeu isi mai aminteste. O industrie care ne-a adus in atentia lumii adevarate. Asa cum poate ar merita mai multe lucruri in Romania. O industrie care nu merita a fi discutata in modul clasic : « in spatele computerului, dincolo de ferestrele unui birou, sta aceeasi saracie si mizerie crunta, aceeasi mitocanie si lipsa de politete, pe care le intalnim mai peste tot in Romania zilelor noastre ».

Aceasta realitate n-ar trebui sa ne impiedice sa vedem lucrurile bune si sa avem curajul sa le aratam cu degetul, sa cercetam povestile de succes din lumea occidentala, pentru a le aplica poate in mica noastra Romanie. Sau macar pentru a le intelege.

Daca veti simti vreodata ca nu aveti exemple de dat, priviti in jur. In spatele unei usi de apartament poate fi o companie cum n-ati crezut sa existe in Romania. Programatori, designeri, experti in animatie sau internet, romanii si-au gasit raiul lor in mici adaposturi antiatomice, in care lumea de afara nu poate decat sa bata la geam, fara sa intre niciodata.

Unii au ales sa nu plece si acum schimba destine si intorc Romania din drumul alunecos din ultimii ani. Altii au ales sa isi ofere aici talentul pe nimic, purtati de speranta ca odata va fi mai bine. De peste mari si tari, le zambesc tuturor fostii colegi de facultate, emigranti fara voie in tari cu clima mai calda.

Toti acesti oameni inseamna Romania. Toti acesti oameni inseamna industria IT pe care o aratam cu degetul atunci cand vorbim de mandria de a fi roman.

Am ales sa scriu pentru dumneavoastra, saptamanal, pentru ca e mai bine decat sa nu fac nimic. E mai bine decat sa imi privesc unii clienti ajunsi pe culmile gloriei. E mai bine decat sa ma ingrijorez alaturi de cei care isi joaca destinul intr-un paragraf de contract.

Romania merita analizata. Va invit sa o cunoastem impreuna.

Setari Cookie-uri