nerespectarea sarbatorilor legale
|
Monica Visan 4 mesaje Oras: BUCURESTI |
am si eu o intrebare:ce putem face daca nu ne sunt respectate sarbatorile legale?
lucrez intr o multinationala si singurele zile libere sunt 25 dec si 1 ianuarie desi sarbatorile legale in romania sunt 1 mai ,paste ,1 dec,25 si 26 dec,1 si 2 ian. mentionez ca atunci cand lucram de sarbatori nu ni se da decat o zi libera intr o alta zi ,nu suntem platiti dublu,ba chiar am lucrat si un weekend avand aceeasi alternativa:zi libera intr o zi oarecare. ce putem face in acest caz si exclud demisia mai ales in aceasta perioada cand nu se mai fac angajari. |
|
1 mesaj |
Conform legii, din cate stiu eu firma poate sa te cheme la lucru si in timpul sarbatorilor legale insa timpul se plateste dublu si/sau trebuie sa-ti ofere timp liber in alta zi. Nu stiu exact termenii legali dar nu cred ca asta conteaza in cazul tau. Nu poti sa-i reclami la ITM nici sa-i dai in judecata. Cel mai bine e sa cazi de acord cu ei. Sfatul de "bun simt" e sa determini mai intai urmatoarele:
1) Te tin la lucru doar din principiu pt. ca asta e programul din state (numai acolo sunt atat de putine zile libere din cate stiu)? Sau exista un motiv important pt. care tu trebuie sa activezi si in zile cand altii au liber? De ex. in retail inainte de Craciun, Anul nou etc. se fac vanzari importante, nici vorba de zi libera. Sau trebuie sa fii prezenta la lucru pentru ca si colegii tai din alte tari sunt si trebuie sa colaborezi cu ei? 2) Ai cu cine discuta lucrul acesta in mod logic? Daca seful e din categoria pumnul in gura degeaba argumentezi. Te da afara doar pt ca ai indraznit sa comentezi 3) Ce tip de munca prestezi si cati din firma te pot inlocui? Cat de mult conteaza opinia ta? Acum strategia: - Daca nu exista un motiv financiar pt. care iti cer sa fii prezenta atunci abuzeaza de tine si ar fi bine sa bati cu pumnul in masa insa doar daca iti gasesti alt loc de munca ca alternativa. Pana atunci inghite in sec si eventual intreaba doar daca se poate suplimenta la salariu pt. zilele in plus. Intrebarea moarte n-are. - Daca exista un motiv bine intemeiat atunci tre sa oferi ceva la schimb daca ai cu cine discuta. De ex sa lucrezi in weekend-uri sau sa faci o tura dubla intr-o sarbatoare (oricum ti-ai stricat ziua) si sa ai liber in cealalta. Poti sa si negociezi pt. o prima argumentand ca lucrul in perioadele de odihna si relaxare impreuna cu rude/prieteni reprezinta un stres in plus si un efort in plus din partea ta si ca e si in interesul lor sa rasplateasca acest lucru. - In functie de pozitia ta in firma determini cat de mult poti sa argumentezi fara sa-ti pierzi locul de munca. Esti una din cele n persoane din "personal"? Atunci mai mult decat o atentionare asupra faptului adresata sefului direct nu prea ai ce face. Daca e de treaba si vede ca destule persoane din departament sunt deranjate atunci probabil ca va pune problema sefului de pe alta pozitie decat poti tu. Ai tu insuti o pozitie, seful tau ia in considerare opiniile tale si ti-ai dovedit deja valoarea? Atunci puterea de negociere creste, chiar daca restul "dronelor" sunt chemate la lucru, s-ar putea ca in cazul tau sa faca o exceptie. Atentie insa, nu abuza! Nota: de regula, astfel de probleme se pot rezolva durabil doar la nivel de upper management cu un sistem echitabil pt. toata compania. Rotari de schimburi, plati suplimentare, etc. solutii exista, vointa trebuie. Insa daca nu esti in pozitia sa aduci aceasta schimbare atunci cel mai bine e sa iti rezolvi problema personala si sa atragi atentia ca e un lucru care te deranjeaza. Nu te erija in lider sindical! Asta in conditiile in care schimbarea usoara a postului de lucru nu e posibila si vrei sa ramai la firma. |

Wall-Street pe Facebook
Wall-Street pe Twitter
Wall-Street prin RSS