Obama si specialistii romani

Obama si specialistii romani“Vom pune din ce in ce mai multi americani sa munceasca pentru repararea drumurilor si podurilor cu probleme”, spunea presedintele SUA, Barack Obama, la sfarsitul lunii ianuarie, in timpul discursului sau anual despre starea natiunii.

Cu aproape doua luni inainte, presa romaneasca si publicatiile internationale anuntau ca doi romani, Emilia Morosan si Eric Pop, vor fi premiati de catre Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), prin care guvernul SUA recunoaste meritele profesionistilor din domeniile stiintei si ingineriei, aflati la inceput de drum in cariera lor.

Cei doi romani premiati de presedintele american sunt exponentii miilor de ingineri
care au ales sa plece de pe piata locala in cautarea unui salariu mai bun peste hotare, adancind astfel deficitul de angajati de profil in interiorul tarii, chiar daca recesiunea a scos pe piata mai multi candidati.

“Pentru joburile din industrii de nisa, in special cele cu profil tehnic se gasesc mai greu candidati potriviti pentru ca domeniile in cauza sunt reprezentate de putine companii si oamenii buni migreaza, in general, de la una la alta”, spune Alina Candea, business manager la firma de recrutare CVO Recruitment.

Ea mentioneaza ca inginerii mecanici si cei specializati pe software sunt printre specialistii cautati pe piata muncii, dar care se gasesc destul de greu.

Unul dintre domeniile in care se resimte cel mai mult deficitul de ingineri este cel al constructiilor.

“Problema deficitului de ingineri trebuie tratata atat din punct de vedere al cantitatii, cat si in ceea ce priveste calitatea, respectiv al experientei practice”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

In ultima vreme, tot mai multi angajatori acuza calitatea precara a sistemului educational din Romania, care scoate pe piata absolventi nepragatiti pentru cerintele actuale.

“Sunt foarte multi tineri care nu se mai simti atrasi de inginerie si vor sa studieze in al domeniu, care sa le permita sa castige bani mai rapid”, spune reprezentantul unei asociatii ingineresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Cel mai mare furnizor de absolventi de inginerie de pe piata locala este Universitatea Politehnica Bucuresti, care la sfarsitul anului universitar 2009/2010 a scos pe masa angajatorilor peste 3.000 de tineri.

In opinia lui Plosceanu, deficitul de ingineri este extrem de vizibil, pentru domeniul constructiilor, in zona celor cu profil tehnic. Lipsa inginerilor este dublata si de o criza a middle managerilor de pe santiere, cum ar fi sefii de echipa, maistrii sau manageri de proiect.

“Maistrii cu adevarat buni au 45-50 de ani, iar din urma nu vin altii care sa le ia locul, in conditiile in care scoala nu a mai produs o generatie noua. Meseria de maistru necesita pregatire teoretica, iar multi tineri nu mai au rabdare sa ramana in scoala”, mentioneaza Plosceanu.

Sansa companiilor care au nevoie de ingineri competitivi este de a le oferi salarii atractive celor experimentati. Presedintele ARACO precizeaza ca inginerii care au acumulat cativa ani de experienta castiga 1.000 si 1.400 de euro net, in vreme ce aceia cu o experienta “bine determinata” sunt platiti cu 2.000 – 2.500 de euro net lunar.

Cu toate acestea, companiile din Romania nu pot concura cu salariile pe care le ofera cele din strainatate inginerilor cu experienta. Astfel, anumiti angatori din statele arabe care activeaza in domeniul petrolier, ofera salarii chiar si de 10.000 de euro/luna pentru ingineri, de doua ori mai mult decat in tarile din Nordul sau Centrul Europei.

Producatorul de componente auto Continental, prezent pe piata locala prin intermediul a trei unitati de productie, este unul dintre cei mai importanti angajatori de ingineri din Romania.

“Continental are in prezent aproape 10.000 de angajati in Romania si va continua recrutarile si in anul 2011 in toate locatiile unde are operatiuni: Timisoara, Sibiu, Iasi, Brasov, Carei si Nadab. Vom angaja atat ingineri cat si personal pentru productie. In functie de specificul locatiei sunt anumite posturi vacante care se ocupa mai greu, date fiind cerintele tehnice deosebite”, spune Anica Stoica, HR coordinator pentru Continental in Romania.

Compania avea in septembrie 8.300 de salariati pe piata locala, ceea ce inseamna ca in doar cateva luni a angajat circa 1.700 de oameni.

Pentru recrutarea salariatilor, in functie de specificul profilelor candidatilor
(productie si inginerie), producatorul de componente auto foloseste atat canalele obisnuite de recrutare, cum ar fi anunturile de angajare, postare de oferte de pagini de web specializate, cat si recomandarile venite din partea propriilor angajati.

IT-ul face legea

IT-ul face legeaNu doar inginerii lipsesc de pe piata locala a fortei de munca din constructii, ci si muncitorii calificati. Motivele sunt, in mare, aceleasi ca in cazul inginerilor.

“Cu siguranta ca exista un deficit de muncitori calificati.
Firmele au devenit mai precaute si nu mai investesc in formarea angajatilor, in conditiile in care, in perioada 2005 – 2008, foarte multi au ales sa plece din tara, pe salarii mai mari, dupa ce acumulasera o anumita pregatire”, sustine Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

In vreme ce un muncitor calificat are un salariu lunar de 400 – 500 de euro pe piata locala, in strainatate poate castiga 3.000 – 4.000 de euro lunar net, la care se mai adauga diverse bonsuri pentru hrana, cazare, precum si asigurari medicale.

De asemenea, angajatorii din constructii nici nu mai dispun de bani pentru formarea salariatilor, asa cum se intampla pana in 2008, in conditiile in care criza a secatuit bugetele si profiturile firmelor de profil.

O alta cauza a deficitului de muncitori calificati
este reprezentata de evolutia rapida a noilor categorii de lucrari si de materiale de constructii.

Aparitia de noi tehnologii reprezinta, de asemenea, o cauza principala si pentru deficitul de personal din IT. “Sunt greu de gasit programatorii si dezvoltarii IT”, considera Alina Candea, de la firma de recrutare CVO Recruitement.

Lipsa acestor doua categorii de profesionisti este evidentiata si de numarul redus de aplicatii de pe site-urile de joburi.

“Din ceea ce putem vedea noi pe site, domeniile pentru care am inregstrat mai putine aplicatii sunt IT, petrochimie/petrol si gaze, finante,contabilitate si audit consultanta, pentru pozitii precum programator PHP, mobile developer, web designer, tax manager, senior reporting & budgeting officer, lead mechanical project engineer, driller si as.driller sau NDT technician”, spune Laura Chilom, HR consultant la eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala.

De asemenea, pe un alt site de recrutare, Myjob, exista circa 1.000 de anunturi active de angajare atat in tara, cat si peste hotare, cu un numar scazut de aplicatii (sub 20 pentru fiecare job).

In general, este vorba despre joburi ce necesita specializare ridicata sau calificari specifice, un nivel de experienta pentru pozitii de middle sau chiar de senior, certificari si recunoasteri legale (pentru posturi in strainatate).

Mai mult, unele anunturi postate recent (1-2 zile), adesea pentru domenii cu grad mare de specializare (arhitectura in opozitie cu vanzari, de exemplu) sau in localitati din provincie primesc un numar mai mare de aplicatii dupa ce raman 5-7 zile pe site.

“Nu inseamna, insa, ca aceste posturi pentru care nu exista sute sau chiar mii de aplicatii, asa cum ne-am obisnuit in ultimii doi ani, raman neocupate. Dimpotriva, recrutorilor sau angajatorilor le este mai usor sa trieze eficient un numar rezonabil de CV-uri si au mai bune sanse de a nu omite un candidat viabil, ascuns prin miile de CV-uri. In plus, exista o mai mare certitudine ca acei candidati care au aplicat pentru job au calificarile, studiile sau experienta necesare si sunt cu adevarat motivati”, afirma Adela Rapeanu, expert de comunicare in cadrul Myjob.

Ca si in inginerie, unde se resimte lipsa fortei de munca,
companiile care activeaza in sectorul IT&C sunt printre cei mai activi angajatori de pe piata la inceput de an. Cele mai multe joburi pentru candidatii de profil sunt puse la bataie de Computer Generated Systems, HP Romania, Oracle Romania, Siemens si Pentalog, care vor sa recruteze aproape 500 de oameni.

Unul dintre cei mai atractivi angajatori ca brand pentru candidatii romani este Xerox.

"Am observat schimbari in ceea ce priveste comportamentul candidatilor care se preteaza pentru pozitiile dificil de ocupat, in sensul ca oamenii nu isi mai permit sa testeze sau sa experimenteze, in momentul în care vin la interviu sunt convinsi de alegerea de a-si schimba job-ul si sunt mult mai bine pregatiti. Toate acestea ii ajutã sa-si sporeasca sansele de reusita“, spune Magda Ispas, HR manager Xerox Romania si Republica Moldova.

Ea adauga ca, in prezent, durata procesului de recrutare este influentata foarte mult de pozitiile pentru care se cauta candidati.

"La momentul actual, exista o fluctuatie ridicata in piata si este greu sa dam un verdict cu privire la motivele care stau in spatele acestei situatii. Anul trecut am cautat timp de trei luni candidatul potrivit pentru o anumita pozitie, iar la inceputul acestui an, pentru acelasi post, am finalizat lista scurta intr-o saptamana, doar pe baza unui anunt de recrutare. Un lucru pe care l-am observat in 2011 este ca si asteptarile financiare ale candidatilor sunt mai mici in acest an“, adauga Ispas.

Specialistii IT se afla pe locul al treilea intr-un top al celor mai bine platiti angajati din Romania, dupa salariatii din industria bancara si piloti, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, salariul mediu net al angajatilor din serviciile informatice a fost de 3.174 de lei (755 de euro) in 2010, cu peste 300 de lei mai mult decat salariul mediu net inregistrat in decembrie la nivel national.

Evolutia luptei pentru talente

Evolutia luptei pentru talenteUn studiu realizat anul trecut de Manpower, una dintre cele mai importante companii de recrutare din lume, prezenta si in Romania, arata ca 36% dintre angajatorii de pe piata locala intampina dificultati in momentul in care incearca sa acopere un post vacant.

Numarul recruiterilor nemultumiti de candidatii de pe piata autohtona este in scadere fata de anii 2009 si 2008, cand 62%, respectiv 73% dintre angajatori aveau dificultati in a gasi omul potrivit pentru slujba. Cu toate acestea, deficitul de talente declarat de recruiterii romani este mai mare decat media globala, care nu sare de pragul de 31%.

Cele mai dificile proiecte de recrutare in Romania vizau in 2010 posturile destinate inginerilor, agentilor de vanzari, executivilor, specialistilor in IT si a specialistilor in sectorul financiar bancar.

“Chiar daca ponderile pe tipuri de specialisti cautati pe piata locala s-au schimbat in cursul ultimilor doi ani (vanzarile au inregistrat initial o scadere impreuna cu marketing/comunicare si resurse umane, segmentul financiar o crestere, inigineria si IT-ul s-au mentinut relativ constante), recrutarile pe aceste segmente au ramas in continuare dificile”, spune Larisa Condriuc, manager in cadrul Manpower Romania.

In functie de obiectivele si strategia de afaceri a fiecarei companii, criteriile de selectie devin tot au devenit tot mai strice, iar pregatirea academica si experienta pe un anumit tip de rol nu mai sunt suficiente. Astfel, apar necesitatea experientei candidatului intr-o anumita industrie, tip de organizatie si chiar proces de lucru sau tehnologie specifica, a unor competente si abilitati care sa garanteze compatibilitatea cu mediul organizational.

“Pentru anumite specializari mai noi, exista un numar limitat de oameni pe piata, fapt ce ingreuneaza procesele de recrutare si selectie. Un alt factor care contribuie la deficitul de talente este lipsa de armonizare a sistemului educational cu nevoile actuale ale pietei muncii si faptul ca nu toate organizatiile investesc in formarea tinerilor absolventi”, mentioneaza Condriuc.

Specializarile din ce in ce mai variate au dus la extinderea marjei salariale in functie de domeniu, industrie si tip de organizatie. Astfel, “noile” meserii le pot aduce specialistilor care le practica salarii de 700 – 3.000 de euro net lunar.

Printre tipurile de pozitii care se incadreaza in intervalul salarial anterior se numara inginerii pentru industria auto, inginerii si managerii de proiect in constructii, dezvoltatorii software pe diverse tehnologii, consultantii implementare SAP, controlorii financiari, auditorii sau analistii de business.

"Pragurile salariale nu au crescut semnificativ in ultimii doi ani, insa apar diferente pe industrii/specializari, iar organizatiile au abordat diverse solutii de a-si retine si motiva angajatii cheie (promovare interna, redefinirea unor roluri cu integrarea unor noi responsabilitati etc). General vorbind, companiile nu sunt dispuse sa ridice nivelul salarial pentru ca intampina dificultati in recrutarea specialistilor, insa observam un grad mai mare de flexibilitate in conceperea pachetului oferit si armonizarea acestuia cu nivelul de performanta”, mai spune Larisa Condriuc.

In topul tarilor europene care se confrunta cu deficit pe piata talentelor primul loc este ocupat de Polonia (51%), urmata de Romania (36), Austria (35%) si Elvetia (35%). la polul opus se situeaza tari ca Spania (15%), Norvegia (11%), Marea Britanie (9%) si Irlanda (4%).