Infiintarea Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei

Infiintarea Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei

Guvernul a decis infiintarea Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei, prin fuziunea Centrului National de Management al Societatii Informationale, Centrului National "Romania Digitala" si Centrului National de Supercomputing, potrivit Mediafax.

Infiintarea noii agentii a fost decisa in sedinta de miercuri a Executivului. Agentia va functiona in subordinea Ministerului pentru Societatea Informationala si va fi finantata integral din venituri proprii.

Institutiile de credit, obligate sa aiba fonduri proprii pentru amortizoarele de capital

Institutiile de credit, obligate sa aiba fonduri proprii pentru amortizoarele de capital

Institutiile de credit vor fi obligate sa dispuna de fonduri proprii care sa acopere amortizoarele de capital destinate managementului riscului sistemic, in baza unei ordonante de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern.
Ordonanta introduce, totodata, prevederi referitoare la o guvernanta corporativa eficace in cadrul institutiilor de credit, menita sa contribuie la evitarea asumarii de riscuri excesive.
O alta mentiunea face referire la prevederea in clar a competentei Bancii Nationale in ceea ce priveste rezolutia institutiilor de credit si statuarea cu privire la existenta unei delimitari clare intre exercitarea atributiilor privind rezolutia fata de atributiile privind supravegherea prudentiala.

Obligatiile de plata ale statului, din hotarari judecatoresti, compensate cu datoriile la buget

Obligatiile de plata ale statului, din hotarari judecatoresti, compensate cu datoriile la buget

Obligatiile de plata ale statului, rezultate din hotarari judecatoresti/arbitrale pronuntate de instantele nationale sau internationale, vor fi compensate de drept cu obligatiile creditorilor sau cesionarilor acestora la buget.
Executivul mai transmite, intr-un comunicat, ca ordonanta extinde sfera actelor care pot fi executate de la capitolul de despagubiri civile, prin adaugarea, la hotararile judecatoresti pronuntate in sistemele judiciare nationale, si pe acelea pronuntate de tribunale sau curti arbitrale, nationale sau internationale.
Conform sursei citate, modificarea este necesara si urgenta intrucat statul roman a fost condamnat de catre astfel de instante la plata unor despagubiri in cuantum insemnat, purtatoare de dobanzi extrem de mari.

Vanzarea actiunilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia, prelungita

Vanzarea actiunilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia, prelungita

Guvernul a prelungit cu inca un an, pana la 31 decembrie 2014, termenul in care angajatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia li se pot vinde pana la 10% din actiunile celor doua filiale ale companiei de stat Electrica SA.

Termenele de vanzare a actiunilor expira in 31 decembrie 2013, dupa ce a mai fost prelungit si in urma cu exact un an.

La acel moment, surse din piata energetica aratau ca judecatorii Curtii Constitutionala a Romaniei vor decide daca acordarea catre angajati a pana la 10% din actiunile fostei Electrica Moldova este constitutionala, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judeca un proces intre Electrica si E.ON, a admis o cerere in acest sens a grupului energetic german.

Distribuitorii si furnizorii de energie electrica Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost privatizati in 2005, fiind preluati de grupul german E.ON, respectiv de compania ceha de stat CEZ.

De la privatizare pana in prezent, Guvernul a prelungit in fiecare an termenul de vanzare a 10% din actiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat nicidata transferul.

Electrica SA este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

TVA la incasare devine optionala pentru firmele pana in 500.000 euro

TVA la incasare devine optionala pentru firmele pana in 500.000 euro

Printre deciziile importante luate in sedinta de miercuri a Guernului se numara si hotararea de a lasa optionala plata TVA la incasare.

Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini, a declarat agentiei Mediafax ca decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului. Sistemul TVA la incasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Ministrul Grapini afirma recent ca aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare a creat distorsiuni in piata si a dezavantajat intreprinderile mici si mijlocii si ca se va renunta la aceasta obligativitate. Si Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, afirma ca plata TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, intrucat incalca prevederile legislatiei europene, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement.

Promulgarea bugetului de stat contra amanarii cu 3 luni a accizei pe combustibil

Promulgarea bugetului de stat contra amanarii cu 3 luni a accizei pe combustibil

Tot miercuri a fost promulgat si bugetul de stat, nu fara modificari importante. Astfel, presedintele Traian Basescu a promulgat miercuri bugetul doar dupa ce a ajuns cu premierul Victor Ponta la un compromis si acesta a amanat cu 3 luni intrarea in vigoare a accizei pe benzina.

Basescu a declarat, miercuri, ca se bucura pentru "decizia inteleapa" a premierului privind renuntarea la acciza pe combustibil si si-a exprimat convingerea ca cele trei luni vor fi prelungite la "pentru totdeauna".
"Ma bucur ca Guvernul a luat o decizie inteleapta, si acest lucru creeaza premisele ca colaboram, Guvern si Presedintie, pentru a obtine niste conditii realiste, favorabile tarii si relansarii cresterii economice in 2014, in discutiile pe care le vom avea in ianuarie", a spus Traian Basescu.
Seful statului a mai spus ca este convins de faptul ca acciza pe combustibil nu va mai fi introdusa niciodata: "Convingerea mea este ca cele trei luni vor fi prelungite la «pentru totdeauna»", a spus el.
Traian Basescu a mai precizat ca cele trei luni de gratie inseamna ca acciza pe combustibil ar trebui sa fie introdusa de la 1 aprilie.
"Sigur e o pacaleala , e o poanta", a comentat seful statului.
Seful statului a precizat ca, avand experienta in a privi intr-un buget, poate spune ca daca se consolideaza si capacitatea ANAF de a diminua evaziunea fiscala, pe masurile si veniturile pe care le are statul in momentul de fata, are convingerea ca, de la mijlocul anului, fara introducerea de taxe suplimentare pe combustibil, putem sa incepem primii pasi pentru reducerea CAS.
"Sunt convins ca acest lucru se poate. Totul este sa vrem si sa lucram prioritar pentru relansare economica, cu efecte pozitive, inclusiv pentru populatie, nu numai pentru economie, dar cu diminuarea dorintei de a privi bugetul ca pe un instrument cu care sa ne servim baronii locali", a mai aratat seful statului.
Presedintele a mentionat ca nu este vorba numai de interesele unui partid aflat la guvernare. "Toate partidele aflate la guvernare isi construiesc bugetele, ca o traditie, cu gandul la sustinerea electorala de care au nevoie in an electoral. Nu au facut-o numai acest guvern, au facut-o cam toate, mai putin cele aflate in criza", a mai spus Basescu.
"Este clar ca bugetul trebuie sa reflecte interesul national si nu interesele de partid. Nu este de conceput ca in ziua de astazi sa impunem o taxa nenecesara, care genereaza cresteri de preturi, la transport, la alimente, la orice, in viata cu zi cu zi, doar pentru ca trebuie sa cream niste resurse necesare baronilor locali. Baronii locali sa priveasca cu multa atentie si indrazneala la fondurile europene, cu prioritate", a mai declarat presedintele Traian Basescu.
Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca introducerea accizei de 7 eurocenti va fi amanata cu trei luni, pana la 31 martie 2014, la carburanti, iar presedintele Traian Basescu va trimite, miercuri, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat.
Ulterior, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a promulgat bugetul de stat pe anul 2014.
El a fost intrebat ce garantii i-a oferit Victor Ponta pentru promulgarea Bugetului de Stat, el raspunzand "cuvantul de onoare" si adaugand: "Sa speram ca de data asta se va tine de cuvant".
Presedintele spusese in cateva randuri ca nu va promulga bugetul daca acciza la carburant va fi majorata, premierul Victor Ponta precizand ulterior ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.