3 / 8

Top 10 tranzactii pe plan mondial (I)

Lista urmatoare ierarhizeaza cele mai mari 10 fuziuni si achizitii de pe plan mondial, in functie de volumul valoric, potrivit datelor Thomson Reuters.

1. Preluarea producatorului de tigarete Philip Morris International de catre actionari, intr-o tranzactie estimata la 113 miliarde de dolari. De asemenea, Philip Morris International a cumparat in 2008 rivalul Rothmans Inc, pentru 2 miliarde dolari canadieni, in cadrul unei tranzactii prin care a preluat controlul celui de al doilea producator de tigarete din Canada.

2.
Tranzactia prin care Belgienii de la InBev au preluat producatorul american de bere Anheuser-Busch, care detine jumatate din piata americana de bere, pentru suma de 60,4 de miliarde de dolari . Pentru realizarea acestei tranzactii, InBev a apelat la consiliere financiara din partea bancilor JP Morgan Chase si Lazard.

3. Bank of America a platit 48,8 miliarde de dolari pentru achizitia Merrill Lynch. Bank of America a platit 29 dolari/actiune catre Merrill, desi actiunile acestei se vindeau pentru 50 de dolari, in mai si pentru 90 de dolari, la inceputul lui ianuarie 2007. Merrill Lynch a suferit deprecieri de active ce depasesc 40 miliarde dolari, de pe urma crizei creditelor.

4. Compania farmaceutica elvetiana Roche Holding a cumparat toate actiunile companiei partenere americane Genentech Inc pentru 43,7 miliarde de dolari. Inainte de tranzactie, Roche detinea deja 55,9 % din Genentech. Marile companii farmaceutice au beneficiat in ultima perioada de siguranta fiscala datorita investitorilor ce au cautat refugiu impotriva unor sectoare precum cel financiar, desi au inca probleme din cauza competitiei in crestere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri