5 / 8

Top 10 tranzactii in Romania (I)

Tranzactiile prind prima pagina a publicatiilor de business din intreaga lume, inclusiv in Romania. Cele mai 'tari' 10 de dealuri corporate din 2008, sunt urmatoarele, luand in considerare doua criterii: valoarea tranzactiilor si impactul avut in piata de profil:

Locul 1: Asiban-Groupama


Preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ocupa prima pozitie in ierarhia celor mai importante 20 de tranzactii din 2008, aceasta fiind si cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania.

Grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

Locul 2: VIG - Unita

A doua mare tranzactie corporate provine din asigurari. Vienna Insurance Group a ajuns la un acord cu Uniqa Austria Group, in ceea ce priveste preluarea integrala a asiguratorului romanesc Unita de catre Uniqa. Grupul austriac Uniqa a platit circa 230 milioane de euro pentru societatea Unita, daca pretul a fost stabilit pe baza unui raport similar cu cel al asiguratorului Asiban, au spus surse apropiate afacerii.

Locul 3: Heineken - Bere Mures

Cea mai mare tranzactie incheiata anul acesta in FMCG a fost realizata de grupul olandez Heineken, care a cumparat producatorul roman de bere Bere Mures. Tranzactia va intari pozitia de lider de piata pentru Heineken in Romania, prin cresterea cotei de piata pana la 31%. Potrivit unor surse din piata de profil, valoarea tranzactiei depaseste 150 milioane de euro. Bere Mures are o capacitate de productie de 1,6 milioane hectolitri, potrivit Heineken.

Locul 4: Advent - LaborMed

A patra mare tranzactie din primul semestru si cea mai mare care a implicat si un fond de private equity a fost incheiata de fondul american de private equity Advent, care a preluat, prin intermediul firmei Eurogenerics, producatorul roman de medicamente LaborMed. Advent, un specialist al tranzactiilor in piata pharma, a platit pentru LaborMed 123 milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri