Ce se intampla in Italia, o tara cu datorie de 120% din PIB?

Ce se intampla in Italia, o tara cu datorie de 120% din PIB?Italia, o tara cu o datorie publica de 120% din PIB, a doua cea mai mare datorie din Zona Euro dupa Grecia, trebuie sa adopte de urgenta masuri drastice de austeritate. Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, accepta ca trebuie sa isi restructureze datoria, dar spera ca va putea face acest lucru mai tariu, eventual dupa alegeri.

Economistii sustin ca planul de austeritate construit de ministrul de Finante italian este valid, insa este construit intr-o maniera care sa evite adevarata austeritate pana in 2013. Austeritatea ar afecta electoratul, dar analistii sustin ca Italia nu isi mai permite sa piarda timp.

Costul asigurarii datoriilor statului italiam impotriva intrarii in incapacitate de plata a crescut semnificativ in ultimele zile si l-a depasit pe cel calculat pentru Bulgaria sau Romania, state care au un rating mai slab decat Italia.

Berlusconi, premierul Italiei, a incercat saptamana aceasta sa calmeze pietele financiare, iar opozitia se pare ca s-a angajat sa permita aprobarea in Parlament a unor masuri de reducere a datoriilor. Silvio Berlusconi sustine ca criza obliga guvernul sa accelereze procesul de corectare.

Programul de austeritate de 40 de miliarde de euro, menit sa echilibreze bugetul pana in 2014, include masuri precum reducerea finantarii autoritatilor locale si a serviciilor medicale, sau cresterea varstei de pensionare.

Italia are in circulatie obligatiuni guvernamentale in valoare de 1.600 de miliarde de euro. Orice majorare a costurilor imprumuturilor poate afecta eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB.

Italienii sustin in Romania peste 800.000 de locuri de munca

Italienii sustin in Romania peste 800.000 de locuri de muncaCompaniile italiene desfasoara pe plan local activitati in domenii precum energie, infrastructura, agricultura, textile, incaltaminte, constructii si servicii, sectorul bancar si cel financiar. Printre cei mai importanti investitori se numara IntesaSanpaolo, Eni, Pirelli, Tenaris, Unicredit, Astaldi, Euroholding, Maschio&Gaspardo, Natuzzi, Martelli Europe, Sorgenia.

In perioada 1991-2010 companiile italiene au investit 1,3 mld. euro, reprezentand 4,7% din totalul investitiilor straine realizate in Romania, potrivit datelor furnizate de ADV Communication, biroul de presa al Confindustria Romania.

De asemenea, societatile italiene prezente in Romania ofera locuri de munca pentru peste 800.000 persoane, adica aproximativ 10% din totalul populatiei active si contribuie cu peste 5% la PIB-ul Romaniei.

Anul trecut comertul bilateral Italia-Romania s-a ridicat la valoarea de 6,4 mld. euro, un avans de 16,5% fata de 2009.

Principalele produse exportate de Italia in Romania sunt masinile si dispozitivele mecanice, autovehicule si alte mijloace de transport, metale comune, materiale textile, produse minerale, materii plastice si cauciuc, piele, incaltaminte si articole de imbracaminte.

Zile grele pentru bancherii italieni. Pe plan local, BNR monitorizeaza situatia

Zile grele pentru bancherii italieni. Pe plan local, BNR monitorizeaza situatiaBancile italiene, dar si cele care au mari expuneri pe titlurile de stat emise de guvernul Italiei, se confrunta zilele aceastea cu puternice tensiuni. O parte din investitorii bancilor italiene si-au vandut actiunile de teama ca statul ar putea intra in incapacitate de plata, iar expunerea bancilor pe titluri de stat emise de Italia va fi afectata.

Preturile actiunilor Intesa sau UniCredit au scazut semnificativ zilele trecute, dar au reusit sa recupereze o parte din pierdere. Toti bancherii se intreba daca Italia va ajunge in situatia Greciei?

Bancile franceze au cea mai mare expunere, de circa 280 miliarde de euro, pe datoria externa a Italiei, mai mult decat dublu fata de riscul bancilor germane, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale. Circa 45% din datoriile Italiei catre banci straine trebuie incasate de institutii de credit franceze.

Zilele acestea nu sunt, in mod clar, tocmai fericite pentru bancheri.

Pe plan local, bancherii sunt mai linistiti, iar prezenta bancilor italiene in Romania este foarte redusa. Intesa Sanpaolo si Banca Italo Romena, doi jucatori de talie mica din sistemul bancar autohton, gestioneaza doar 2,2% din totalul activelor bancare.

UniCredit Tiriac Bank este detinuta in proportie de 50,5% de UniCredit Bank Austria, aceasta din urma facand parte din grupul bancar italian UniCredit. Totusi, legatura cu banca de pe plan local nu este una directa. In Romania, UniCredit se afla in topul primelor zece banci din sistem si detine aproape 6% din activele bancare.

Guvernul si Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza atent situatia din Italia, precum si pe cea a Greciei, dar spera ca problemele Europei nu vor capata o dimensiune ingrijoratoare. Premierul Emil Boc sustine ca autoritatile de la Bucuresti au avantajul ca si-au facut inca de anul trecut „temele” pentru a asigura echilibrul bugetar si stabilitatea financiara.

Rata medie de solvabilitate a bancilor prezente pe piata din Romania se situa la peste 14% la mijlocul lui 2011.

Vestile bune vin din imobiliare si turism

Vestile bune vin din imobiliare si turismIn ciuda stirilor negative despre evolutia economiei, Italia a ramas si in aceasta vara o destinatie cautata de romani. Din luna mai si pana in prezent, agentia de turism Happy Tour a vandut circa 38 de pachete cu destinatia Italia, chiar daca destinatiile preferate au fost Spania, cu Palma de Mallorca si Tenerife, si Turcia cu Antalya.

“Anul 2011 a adunat mult mai multe rezervari avand ca destinatie Italia. Acestea sunt mai putine insa fata de cele cu destinatia Grecia, spre care pornesc saptamanal trei chartere. Stirile au un cuvant de spus doar pentru turistii care un cunosc Italia si in general, o anumita destinatie. Cei care au vizitat deja locul respectiv nu se poticnesc in vorbe de la televizor sau din alte locuri”, afirma Mioara Gheorghe, director operational al Happy Tour.

Spre exemplu, un circuit turistic in Italia, la inceputul lunii august, cu zece nopti de cazare la un hotel de patru stele, costa aproape o mie de euro, potrivit agentiei Happy Tour.

La fel de stabil ca sectorul turistic a fost si cel imobiliar. Spre deosebire de cele mai multe tari din Europa, preturile locuintelor din Italia nu au scazut foarte mult pe timpul crizei. Astfel, dupa ce in perioada 1998-2008, preturile apartamentelor au crescut cu peste 70%, in urmatorii doi ani scaderea a fost de 0,3%/an, potrivit celor mai recente date furnizate de Banca Nationala a Italiei, citate de Global Property Guide.

“Italia ramane considerata o piata puternica si stabila, insa valorile proprietatilor nu isi vor reveni complet pe termen scurt. Nu toti vanzatori au redus preturile in linie cu sentimentul pietei, iar vanatori de chilipiruri nu vor cumpara ceea ce ei considera ca este supraevaluat”, se arata intr-un raport recent al consultantului imobiliar Knigh Frank.

Cei mai multi cumparatori, aproximativ 50%, provin din Italia si Anglia, iar alti 23% dintre cei interesati de apartamentele din Italia provin din restul Europei, se mai arata in raportul consultantului. Pe urmatoarele locuri se afla Rusia si Statele Unite, care totalizeaza peste 20% dintre cumparatori.

In prezent, pentru un apartament cu doua camere in Milano, preturile pleaca de 70.000 euro si ajung, in unele cazuri, la peste un milion de euro, potrivit portalului immobiliare.it. Tot pentru o locuinta cu doua camere, dar in Roma, preturile incep de la 100.000 de euro si se ridica pana la 1,6 milioane de euro.

Citeste si Ce chirii platesc romanii care locuiesc in Spania si Italia.


Romanii din Italia vor trimite tot mai putini bani

Romanii din Italia vor trimite tot mai putini baniAnul trecut, situatia remiterilor dinspre Italia spre Romania a marcat o imbunatatire fata de anii anteriori. Conform datelor Eurostat, remiterile din cadrul Uniunii Europene au scazut cu 13 procente in perioada 2008-2009.

Remiterile catre Romania au scazut cu mai mult de 50% in 2009, dupa ce imigrantii romani din Spania si Italia au fost afectati de criza.

Incepand cu a doua jumatate a anului trecut, valoarea banilor trimisi de romanii din strainanate a inceput sa creasca.

„Ca urmare a cresterii ratei somajului, fluxurile de bani trimite in Romania dinspre Italia si Spania au inceput sa scada din nou din a doua jumatate a anului trecut”, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Daca 2010 a fost cel mai slab an din punct de vedere al banilor straini intrati in tara, o eventuala agravare a crizei din Italia ar putea conduce la cresterea ratei somajului si scaderea remiterilor spre Romania, sustin analistii. Astfel, 2011 ar putea aduce surprize negative in aceasta privinta, mai ales ca si primul trimestru din acest an a fost cel mai slab din ultimii sase, la acest capitol.

Conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeana, 2,1 milioane de romani lucreaza in 15 state europene, cei mai multi fiind in Italia si Spania, in jur de 900.000 in fiecare din cele doua tari.

Romanii care lucreaza in strainatate au trimis, in perioada 2005-2010, 38,819 miliarde de dolari in tara, cei mai buni ani fiind 2007 si 2008, iar cel mai slab 2010, potrivit datelor si estimarilor Bancii Mondiale (BM).

Numarul emigrantilor romani este de 2,769 milioane in acest an, reprezentand 13,1% din totalul populatiei. Suma trimisa in tara in 2009 de lucratorii plecati la munca in strainatate a reprezentat 4,4% din PIB.

Valoarea remiterilor a crescut puternic in perioada 2005-2008, de la 4,733 miliarde de dolari in 2005 la 6,718 miliarde de dolari in 2006, 8,542 miliarde de dolari in 2007, respectiv 9,381 miliarde de dolari in 2008.

Ulterior, suma a scazut puternic, la 4,928 miliarde de dolari in 2009, respectiv un nivel estimat de 4,517 miliarde de dolari in acest an, din cauza crizei economice.



Sursa grafic: Banca Mondiala