Cu ce proiecte vrea Boc sa-i atraga pe asiatici

Cu ce proiecte vrea Boc sa-i atraga pe asiaticiReprezentantii Guvernului discuta cu potentialii investitori chinezi despre realizarea unor proiecte precum reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, precum si despre vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica, potrivit Mediafax.

Cele doua grupuri de productie a energiei de la Doicesti inseamna o investitie de 700 de milioane de euro, iar Termoelectrica a semnat deja un acord cu China Huadian Engeneering. Compania chineza si-a exprimat interesul pentru intrarea in EnergoNuclear, societate infiintata pentru proiectul de patru miliarde de euro al constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Discutii privind proiectul nuclear se poarta si cu Nuclear Power Station Guangdong.

In plus, State Grid Corporation of China este interesata sa preia 15% din actiunile transportatorului de energie Transelectrica. Reprezentantii Guvernului au precizat doar ca vanzarea actiunilor se va realiza prin oferta publica.

Boc spera totodata sa atraga si investitori pentru realizarea, in parteneriat public-privat, a autostrazii Sibiu-Pitesti, o investitie evaluata la 3,2 miliarde de euro. In plus, si linia privata de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, sunt pe lista Executivului pentru a fi realizate in parteneriat public-privat.

Vezi in slideul urmator ce vor chinezii de la Guvernul roman.

Ce vor chinezii de la Guvern

Ce vor chinezii de la GuvernPresedintele chinez Hu Jintao (foto) a declarat ca statul sau este gata sa colaboreze cu Romania pentru a face progrese in cooperarea pragmatica dintre cele doua tari, scrie Xinhuanet.com. Hu a precizat ca si-ar dori ca cele doua tari sa colaboreze in domenii precum economie, comert, stiinta, tehnologie, agricultura si cultura.

“Romania este un prieten bun al Chinei”, a spus presedintele chinez. El a mai subliniat ca relatia dintre cele doua popoare este una de traditie, cooperarea diplomatica fiind stabilita in urma cu mai bine de 60 de ani.

Companiile chineze au asigurat Guvernul roman ca vor participa la licitatiile pentru proiecte majore de investitii si ca vor solicita preturi reduse pentru executarea lucrarilor, cerand insa un tratament nediscriminatoriu fata de alte firme si interesandu-se si de un eventual ajutor de stat.

Premierul Emil Boc a declarat ca i-a asigurat pe investitorii chinezi ca toate aeste licitatii vor fi derulate conform normelor UE in domeniu.

“Intalnirea avuta cu presedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic si economic ca cele doua tari sunt pregatite sa implementeze cateva proiecte majore de investitii in Romania”, a mai spus Boc, dupa intalnirea cu presedintele chinez.

El a adaugat ca proiectele vor fi discutate si cu omologul sau chinez, detaliile urmand sa fie stabilite in perioada urmatoare de catre specialistii celor doua state.

Afla din slideul urmator cine sunt oamenii de afaceri din delegatie.

Cine sunt oamenii de afaceri din delegatie

Cine sunt oamenii de afaceri din delegatieGuvernul este reprezentat la discutii de premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Din delegatia premierului fac parte si reprezentanti ai firmelor Murfatlar, Vin Export Focsani si Crama Vanju Mare, care isi vor prezenta oferta.

Grupul oamenilor de afaceri plecat in China cu premierul mai include reprezentanti ai firmelor Avi Compact, Getico Telecom, Vila Euro SRL, Rich Sport Romania, Lamar Organization, Uniqua Asigurari, Lacerta Winery, MacroLight, Devco Green, Oilfest Company, Ghildus Design System, Mobilis, Faur, Meximpex, Marsat, Mibatron, Royal Consulting, Rig Service, Tetas Rom, Comoti, Incas, Rominex Industrial, Das, Taparo, Teaha Management Consulting.

Managerul firmei Oilfest Company, Mihai Borceanu, a declarat ca a propus firmelor chineze de profil o inventie proprie, respectiv o substanta care poate neutraliza scurgerile de petrol in mare, la un pret de livrare cuprins intre 8.000-10.000 euro/tona. Acesta a sustinut ca in Golful Bo-Hai din Marea Chinei de Est au fost deversate recent 6.000 tone de titei, astfel ca firmele chineze s-au aratat interesate de aceasta substanta, potrivit Mediafax.

La randul lor, reprezentantii firmei Vanju Mare au inmanat oamenilor de afaceri chinezi mai multe mostre de vin din gama "Prince Vlad" si au convenit ca, in toamna acestui an, sa ii astepte pe chinezi in Romania, pentru vizite la crama si podgorii.

Oamenii de afaceri romani au mai propus chinezilor si infiintarea unor firme de arhitectura in zona Hong Kong-Shenzhen, mizand pe faptul ca, dupa finalizarea lucrarilor de constructie pentru organizarea Universiadei din acest an, arhitectii adusi in acest scop din mai multe zone ale Chinei nu mai au de lucru in prezent.

Reprezentantii firmelor romanesti de constructii veniti in China au declarat ca doresc sa ii recruteze pe acesti "arhitecti cvasi-someri" si sa realizeze in China mai multe proiecte de arhitectura atat pentru state europene, cat si pentru Romania.

Alte proiecte de colaborare discutate au fost legate de IT&C, aeronautica, mobila, aparatura electronica medicala, in luna octombrie urmand sa fie organizata de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei o noua vizita in China.

In afara de oameni de afaceri, delegatia mai cuprinde si reprezentanti ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice si Academiei de Studii Economice.



Vezi in slideul urmator cum arata relatiile economice dintre China si Romania.

Cum arata relatiile economice Romania-China

Cum arata relatiile economice Romania-China"China este doar al 16-lea investitor in Romania, dar prin Legea parteneriatului public-privat am creat cadrul ca si alte proiecte majore sa fie derulate in Romania cu investitii chineze. S-a discutat ca, in plan particular, oamenii de afaceri din Romania sa poata gasi o iesire pe piata chineza", a declarat premierul Boc.

Guvernul a fost criticat in repetate randuri criticat pentru ca neglijarea relatiilor economice cu China, a doua mare putere economica a lumii, care ar putea deveni prima, in locul Statelor Unite ale Americii. Potrivit calculelor Fondului Monetar International, dimensiunea economiei chineze ar putea sa o depaseasca pe cea a SUA ca paritate a puterii de cumparare, pana in 2016.

In 2010, investitiile chineze in Romania s-au cifrat la doar 23,4 milioane de dolari, un sfert din cele inregistrate in 2009. Astfel, Romania este mai degraba un consumator al produselor "made in China" decat un partener de afaceri pentru statul care va deveni liderul economic al globului.

In ianuarie, Wall-Street.ro a facut o analiza asupra relatiilor economice dintre Romania si China, din care au rezultat urmatoarele concluzii:

1. Pentru a investi in orice stat, chinezii asteapta un semnal de la cel mai inalt nivel politic. “Toata activitatea de cooperare economica si de investitii a companiilor chineze, indiferent ca sunt de stat sau private, se desfasoara sub atenta supraveghere a autoritatilor centrale. In concluzie, numai acolo unde autoritatile chineze au certitudinea unor cooperari profitabile si sigure, companiile chineze vor fi incurajate sa investeasca”, spunea atunci Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China.

2. Romania trebuie sa-si schimbe parerea despre chinezi si sa inceapa sa gandeasca din perspectiva lor ca investitori. "China nu inseamna papuci ieftini sau complexul comercial Dragonul Rosu, ci si cel mai mare investitor in cercetare si dezvoltare in domeniul tehnologiei. Chinezii nu sunt interesati de investiitile mici, iar pentru ca Romania sa atraga atentia Beijingului este necesar ca ea sa devina in primul rand un jucator important la nivel de Europa sud-estica", a apreciat Doru Lionachescu, partener al casei de investitii Capital Partners.

3. Punctele principale de atractie pentru chinezi in Romania: securitatea energetica si cea alimentara. “Din perspectiva securitatii energetice, pentru chinezi este esential accesul catre Asia Centrala. Din fericire pentru noi, avem Marea Neagra, iar ei ar putea fi interesati de capacitatile de incarcare-descarcare de materii prime prin portul de la Marea Neagra”, a mai spus partenerul principal al Capital Partners.

4. Chinezii sunt diferiti de europeni sau americani ca profil investitional. „Sunt convins ca se vor concretiza atat investitiile chinezilor in piata bursiera, dar si cele directe in economie. Bancile mari de investitii din China se intereseaza de legislatie, de sistemele fiscale si de taxare, de indicatorii macroeconomici", a afirmat Adrian Simionescu, manager la Vienna Investment Trust.

5. “Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi. Trebuie sa ne folosim raporturile cu China si este de dorit sa atragem cat mai multe investitii chineze. Eu as incuraja investitiile chineze”, a declarat in ianuarie fostul bancher Bogdan Baltazar.

Citeste analiza completa:

Pierdem trenul de China? Ce este de facut pentru a-i atrage pe asiatici

Sursa foto: www.sxc.hu.