Prima decizie a premierului: inlocuirea tuturor secretarilor de stat si prefectilor

Prima decizie a premierului: inlocuirea tuturor secretarilor de stat si prefectilorPrima decizie a lui Victor Ponta, in calitate de premier desemnat, a fost una in stilul clasic al vendetelor politice.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, premierul a spus, in 3 mai, in Consiliul Extraordinar National al PSD, ca a luat decizia ca toti secretarii de stat si toti prefectii fostului Guvern condus de MIhai Razvan Ungureanu sa fie inlocuiti.

Conform surselor citate, Ponta a anuntat, de asemenea, ca sefii agentiilor guvernamentale vor ramane in functie "pana se dovedeste ca se implica politic".

Ponta anunta majorarea salariilor bugetarilor cu 8% de la 1 iunie

Ponta anunta majorarea salariilor bugetarilor cu 8% de la 1 iuniePremierul desemnat Victor Ponta declara la inceputul lui mai, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca bugetarii vor primi de la 1 iunie salariile bugetarilor vor creste cu 8%, restul de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.

Ponta preciza ca restul de bani de pana la 15% va fi primit de catre bugetari in functie de rezultatele economice, dar cu siguranta in cursul anului 2012, in luna octombrie sau in luna noiembrie.

Premierul transeaza circul de la Oltchim

Premierul transeaza circul de la OltchimPremierul Victor Ponta a anuntat la sfarsitul lui septembrie, dupa mai multe zile de circ mediatic, ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor.

Ulterior, la 1 octombrie, Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze.

Potrivit lui Ponta, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a fost declarat castigatorul licitatiei pentru cumpararea pachetului majoritar la combinatul chimic Oltchim, dar acesta nu a virat in termenul stabilit banii catre stat.


Numirea lui Raed Arafat ca ministru al Sanatatii

Numirea lui Raed Arafat ca ministru al SanatatiiRaed Arafat este probabil cea mai buna numire care putea fi facuta la sefia ministerului Sanatatii. Decizia a fost luata in 7 noiembrie in urma intalnirii lui Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu.

De la inceputul lui octombrie, functia de ministru al sanatatii era ocupata interimar de premierul Ponta, dupa demisia lui Vasile Cepoi.

Guvernul a amanat privatizarile CFR Marfa si Transgaz

Guvernul a amanat privatizarile CFR Marfa si TransgazPremierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au ajuns la un acord cu o zi in urma prin care au decis sa amane privatizarile, sperand sa obtina preturi mai bune pe pachetele de actiuni in urmatorii ani.

Subiectul a fost discutat de cei doi oficiali in intalnirea avuta, miercuri, la Palatul Cotroceni, in contextul negocierilor cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), au declarat la data respectiva agentiei Mediafax surse participante.

"Presedintele si premierul au fost de acord sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea Transgaz, cu argumentul ca acum nu este momentul prielnic. Cei doi au agreat ca este nevoie ca mai intai sa fie introdus managament privat care sa creasca valoarea celor doua companii si abia apoi sa fie incheiate procedurile de vanzare de actiuni", au aratat sursele citate.


Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetaraGuvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.

Ordonanta de rectificare bugetara a prevazut ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.

Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a PIB de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an".


Intrarea in insolventa a Hidroelectrica

Intrarea in insolventa a HidroelectricaLa mijlocul lui iunie, Tribunalul Bucuresti a decis sa aprobe cererea Hidroelectrica de a intra in insolventa si a numit firma Euro Insol SPRL, condusa de Remus Borza, ca administrator judiciar.

Borza a inceput restructurarea Hidroelectrica prin renegocierea contractelor bilaterale pe care producatorul de energie le incheiase cu "baietii destepti".

Potrivit lui Victor Ponta, Hidroelectrica ar trebui sa iasa din insolventa pana la sfarsitul acestui an, curatata de contractele bilaterale care au adus-o in situatie de faliment, dar mai mult ca sigur ca termenul nu va fi respectat.


Reglementarea sistemului TVA la incasare

Reglementarea sistemului TVA la incasareGuvernul a aprobat la inceputul lui noiembrie nomele metodologice de aplicare a sistemului de facturare a TVA la incasare, urmand ca, printr-un ordin al ministrului Finantelor, sa fie publicat si un ghid privind noul sistem.

Sistemul TVA la incasare, desi criticat de mediul de afaceri, va fi implementat de la 1 ianuarie 2013.

Sistemul va fi aplicat numai la persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, iar normele metodologice clarifica categoriile de persoane impozabile care vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 si cele care vor aplica sistemul in a doua perioada fiscala a anului.

Guvernul a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara

Guvernul a infiintat Autoritatea de Supraveghere FinanciaraGuvernul a avizat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat premierul Victor Ponta, precizand ca Ministerul Justitiei va reglementa in perioada imediata si ultimele detalii privind noua structura.

Conform, proiectului de ordonanta, Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Investitorii de pe Bursa scapa de impozitul trimestrial

Investitorii de pe Bursa scapa de impozitul trimestrialPersoanale care investesc direct pe bursa sau prin intermediul fondurilor de investitii nu vor mai trebui sa faca obisnuitul drum trimestrial la Fisc pentru a-si depune declaratii declaratia 225, prin care isi declara castigurile din piata si platesc impozitul de 16%, avand in vedere noile modificari din Codul Fiscal.

In lege se mai arata ca brokerii si administratorii de fonduri vor fi obligati sa isi informeze in clientii cu privire la profitul sau pierderea inregistrata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a incheiat.

Restructurarea TVR. Televiziunea publica va concedia peste 800 de angajati

Restructurarea TVR. Televiziunea publica va concedia peste 800 de angajatiRestructurarea TVR a fost anuntata in primul mandat al premierului Victor Ponta si urmeaza sa fie aplicata efectiv din 2013, cand vor fi concediati 840 de angajati ai televiziunii.

In prezent TVR are aproape 3.295 de angajati, iar 2.784 dintre acestia au fost notificati sa participe la o serie de teste care a presupus trei etape: depunerea unui memoriu de activitate, sustinerea unui test grila si a unui interviu.

TVR are o pierdere cumulata de 145,6 milioane de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani. Conducerea TVR, numita in vara acestui an, a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, cu reduceri economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Citeste mai mult despre sutele de angajati concediati de TVR intr-un top marca Wall-Street.ro.